Ezért nem tudsz takaró nélkül aludni még a kánikulában sem

2023. július 05.
De szerencsére vannak jó tippjeink, hogyan aludjunk a meleg lakásban a nyár derekán még takaróval is kényelmesen.
Takaróval alvás nyáron
  • Az alvás külön feladat a kánikulában. 
  • Bár egyszerű lenne ledobni a takarót, sok ember számára ez mégis elengedhetetlen az alváshoz, mindegy, mennyire izzasztó a hőmérséklet éppen.
  • Miért nem olyan könnyű takaró nélkül aludnunk?

Valószínűleg mindenki, aki már forgolódott izzadva a kánikulában éjszaka, eltűnődött rajta, miért nem képes egyszerűen elhagyni a takarót. Annyival könnyebb lenne. Nem illúzió, valóban nem olyan könnyű a takaróval alvást feladni még akkor sem, ha már nagyon izzasztó a hőmérséklet az otthonunkban.

Nem olyan egyszerű megválni a takarótól

A testhőmérséklet süllyedése elengedhetetlen az elalváshoz. De az is, hogy betakarózzunk, amikor álomra hajtanánk a fejünket. „Ez része az esti rutinnak. Enélkül az agyunk egyszerűen úgy érzi, hiányzik valami, így nem tudunk ellazulni és elaludni – magyarázta Dr. Ellen Wermter pszichológus, alvásszakértő. 

Az alvás REM-fázisa alatt, amikor mélyalvásban vagyunk, a szervezetünkben csökken a szerotonin hormon szintje. „Ez egy olyan idegi ingerületátvivő vegyület, ami segít megnyugodni – mondta Dr. Sanam Hafeez, a New York-i Columbia Egyetem neuropszichológia professzora. – A takaró, főleg a súlyozott paplan, növeli a szerotoninszintet, tehát segít jobban aludni.”

A tudósok szerint a takaró súlyának nyomása stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, ami azt az üzenetet küldi az agynak, hogy ez jó, ezért termeljen dopamint (egy másik örömhormon) és szerotonint.

Komoly dilemma tehát, hogy ledobjuk a takarót és így nem lesz annyira melegünk, de az örömhormonokat is nélkülöznünk kell. Nem biztos, hogy megéri. De mit tegyünk akkor, hogy ne legyen melegünk éjszaka, ne izzadjunk és tudjunk pihenni?

Zuhanyozzunk meleg vízzel lefekvés előtt

„Ha hirtelen megnöveljük a test hőmérsékletét, aktiváljuk a természetes testhőszabályzó rendszerünket, ami csökkenti a testhőnket. Az elalváshoz pont erre van szükségünk” – javasolta Dr. Chelsie Rohrscheib idegtudós, alváskutató.

Amikor a bőrünkről párolog a víz, hűtő hatása van, és azt üzeni az agyunknak, hogy itt az elalvás ideje. Máris lágyan simogató szellőnek érezzük a takarót, nem úgy, mintha egy kuktában főnénk lassan puhára.

Csak egészen vékony takarónk legyen

A legtöbb ember számára már az is kellően megnyugtató, ha egy hűvös vászon ágyneműhuzattal takaróznak be nyáron. „Minél vékonyabb az anyag, annál jobban szellőzik. A vászon anyag kellően súlyos is ahhoz, hogy az agyunk érzékelje és el tudjunk aludni” – javasolta Wermter.

Legyünk pucérak a takaró alatt

Segíthet a kánikulában takaróval aludni, ha meztelenül bújunk az ágyba

Segíthet a kánikulában takaróval aludni, ha meztelenül bújunk az ágyba

A pizsamát tényleg tegyük el a hidegebb napokra, ha a takarót meg akarjuk tartani éjszakára a kánikulában. Érdemes inkább alsóneműben vagy akár meztelenül bebújni az ágyba a takaró alá.

Használjunk hűtő párnát

Elalvás előtt 1-2 fokkal kell csökkennie az agy hőmérsékletének ahhoz, hogy el tudjunk aludni. Kánikulában ezt elég nehéz elérni, főleg, ha be is takarózunk. Egy hűtő funkcióval ellátott párna segíthet, hogy ez a folyamat minél gyorsabban lejátszódjon, és ne stresszeljünk attól, hogy melegünk van, így garantáltan ébren forgolódjunk fél éjszaka.

Hűtő súlyozott takaróval melegben jobban aludhatunk

A takaró esetében is válthatunk olyan súlyozott paplanra, ami hűteni is képes. Így nem kell lemondanunk a szenzoros élményről, de melegünk sem lesz a takaró alatt. A huzat is legyen minél hűvösebb pamut vagy vászon anyagból, így nem csak szellőzik, de hidegebb is marad.

A lábunkat ne takarjuk be

A kutatások szerint az a fontos elalvásnál, hogy a lábunk minél hűvösebb maradjon nyáron. Alapvetően az is elég lehet, ha kilógatjuk a takaró alól, de nagyobb kánikulában akár hűsítő lábfürdőt is vehetünk lefekvés előtt. Ez segíthet általánosságban csökkenteni a testhőmérsékletünket.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash