Irtó régi függönytrend tér vissza, és jobb mint valaha

2023. július 07.
Mutatjuk azt is, miért érdemes most római árnyékoló függönyöket raknunk az ablakunk elé. Miért ne lenne jó a 21. században, ami az ókori rómaiaknak megfelelt?
Római árnyékoló függöny
  • Haley Weidenbaum lakberendező elmondott mindent, amit a római árnyékoló függönyökről tudnunk kell.
  • Mindegy, hogy minimalisták vagy maximalisták vagyunk a lakásdekorációban, a római árnyékoló függöny funkcionalitása és praktikuma miatt mindenkinek a kedvence lesz idén nyáron.
  • A római árnyékoló függöny tulajdonképpen egy drapéria, ami összeráncolódik vagy behajtogatódik, amikor felhúzzuk a zsinór segítségével.

Aki követi a lakberendezési trendek alakulását, valószínűleg felfigyelt rá, hogy az utóbbi időben visszatért egy antik függönytípus: a római árnyékoló. Bár újnak semmiképp sem mondható, a mostani nagy reneszánsz némiképp meglepetésként érheti az embert, miért pont most tér vissza?

Haley Weidenbaum lakberendező szerint azért, mert a minimalisták és maximalisták egyaránt magukénak érezhetik, hiszen a funkcionalitás és a praktikum meggyőz mindenkit arról, hogy idén nyáron római árnyékoló függönyöket akasszon az ablakai elé.

Miért olyan jó a római árnyékoló függöny?

@evergreenhomegoods

Yes. This window is even smaller than it appears 🤪 #romanshades #windowcoverings #windowcovering #windowshade #windowshades #atlgirlgang #interiordesign #atlanta #vintage #homegoods #vintagehomegoods #vintagefurniture #vintagedecor #decor #atlantafurniture #interiordesigner #decorating #decoratingtips #evergreenhomegoods #antiques #antiquestore #antiqueshop #homedecor #decorating #decoratingtips

♬ Solitude – Billie Holiday

„Az ókori Rómában használták először az árnyékolóknak ezt a típusát, azóta sem mentek ki a divatból – mondta a lakberendező. – Ám még így is meglepő lehet a római árnyékoló függöny mostani népszerűsége. Pedig az időtlenség és a sokoldalúság miatt ez egyáltalán nem csoda.”

Nagyon letisztult, tiszta vonalvezetése miatt a minimalista otthonokba is tökéletesen illik. Ráadásul roppant praktikus. Árnyékol, eltakar a kíváncsi tekintetek elől, és ha hőszigetelő, sötétítős változatot választjuk, az alvásunkat is segíti.

Az is a római árnyékoló függöny mellett szól, hogy roppant költséghatékony, hiszen egyben függöny és sötétítő. Ráadásul sokkal könnyebb felszerelni, mint egy redőnyt. Arról már nem is beszélve, hogy a színek, minták és anyagok sokszínűsége miatt tökéletes lakásdekorációs elem is lehet.

Hova rakjunk fel római árnyékoló függönyt?

Amikor függönyt választunk egy helyiségbe, a lakberendező azt javasolja, ne csak azt nézzük, hogy néz ki. Fontos átgondolnunk a funkciót is: mennyire kell, hogy megszűrje a napfényt és fontos-e, hogy elzárja a láthatóságot. A római árnyékoló függöny pont azért tökéletes a hálószobába, mert azon túl, hogy dekoratív, az alváshoz szükséges nyugodt atmoszférát is olcsón megteremthetjük vele.

Ha a nappaliba vagy az ebédlőbe szeretnénk valamilyen szofisztikált, nem túl tolakodó lakásdekort, a római árnyékoló erre pont alkalmas, hiszen rengeteg szín és minta közül választhatunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash