Magyarországon sajnos nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának aránya, épp ezért kiemelten fontos lenne, hogy odafigyeljünk szívünk egészségére – így a koleszterinszintünkre is. A koleszterinekről sokat hallunk, azonban meglehetősen ellentmondás a megítélésük, ugyanis a köznyelvben megkülönböztetjük a „jó” és „rossz” koleszterint. A valóságban ez a két csoport az LDL, vagyis alacsony sűrűségű lipoprotein, illetve a HDL, vagyis magas sűrűségű lipoprotein – az előbbi azért számít rossznak, mert könnyebben felhalmozódnak az erekben, míg a magas sűrűségű lipoprotein épp ellenkezőleg, képes felvenni a vérben található plusz koleszterint és olyan helyekre szállítani, ahol az lebomlik, majd végül kiürülhet a szervezetből.
Míg az előzőeket érdemes mellőzni, utóbbiakból jó, ha minél többet fogyasztunk – mutatjuk, milyen ételekkel építhetjük be őket leghatékonyabban az étrendünkbe!
1. Olívaolaj
Az olívaolaj a legegészségesebbnek kikiáltott mediterrán diéta alapköve. Ez a jó zsiradék tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal és egyéb jótékony összetevőkkel, így segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, így csökkentheti bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Szuper választás lehet salátaöntetnek, tésztákhoz, de akár kenyérfeltétnek is.
2. Lazac
Borsos ára miatt sajnos kevesen engedhetik meg maguknak a lazac rendszeres fogyasztását, de ez a halfajta annyira egészséges, hogy még akkor is jól járunk, ha sikerül néha-néha beiktatnunk az étrendünkbe. A benne található omega-3 zsírsavak segítik fokozni a jó koleszterin szintjét a keringésünkben, ezzel hozzájárulva a szívünk egészségével. A lazac ráadásul nagyon könnyen kezelhető és sokoldalúan fogyasztható – próbáld ki például a kókuszos lazac-curryt vagy a krémes toszkán lazacot!
3. Hüvelyesek
Szerencsére a hüvelyesek már jóval olcsóbban beszerezhetőek, ráadásul további előnyük, hogy rostban gazdagok, így nemcsak csökkentik az LDL-koleszterin mennyiségét, de még az egészségesebb emésztéshez is hozzájárulnak. A hüvelyesekben rengeteg B-vitamin van, ami szintén fontos a szív megfelelő működéséhez, így mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Jó hír még, hogy rengetegféle hüvelyes közül válogathatunk, így biztosan mindenki megtalálja majd a kedvencét.
4. Avokádó
Bár a környezet szempontjából talán nem a legjobb választás, a szívünk biztos örül neki, ha néhanapján avokádót eszünk. Az avokádóban rengeteg az egészséges zsír és a rost, így hozzájárul a HDL-koleszterinszint fokozásához, miközben értékes vitaminokkal és tápanyagokkal látja el testünket. Avokádóból egyébként nem csak guacamole készülhet – ez a frissítő mentás avokádófagyi például biztosan nem okoz majd csalódást.
Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images