A tested egy csoda! Élvezd és örülj neki! – 9 dolog, amitől boldog lehetsz a saját bőrödben

2023. július 25.
Felejtsük el a vélt hibáinkat ezen a nyáron. Helyette inkább viseljünk színes, mintás ruhákat, pihenjünk eleget és ünnepeljük minden sikerünket.
A színes ruhák azonnal megdobják az önbizalmunkat, ne kérjünk elnézést értük
  • Ne feledjük, ha élünk, lélegzünk, a testünk bikinitest!
  • Elméletben mind tudjuk, hogy nem azzal kellene foglalkoznunk, mekkora a hasunk és milyen vastag a combunk, mikor felhúzzuk a fürdőruhát, mégis nehéz megállni.
  • Vegyünk olyan ruhát, ami nekünk tetszik, ami a személyiségünkhöz illik, nem az alakunkhoz!

Ha saját magunkról van szó, sokkal szigorúbbak vagyunk, mint másokhoz. Különösen nyáron. Az 1980-as éveknek köszönhetjük a bikinitest fogalmát. Ekkoriban kezdték azt sulykolni az emberekbe, hogy fel kell készíteniük magukat a nyárra, hogy a testük alkalmas legyen a fürdőruha felhúzására. Ezen még 2023-ra sem sikerült túllépni.

Milyen szalasztanánk el az esélyt, hogy a bőrünkön érezzük a napsütést és a víz simogatását, csak azért, mert a külvilág mond valamit? A szakember most segít, hogy magabiztosabbak és boldogabbak legyünk a saját testünkben, nem csak nyáron, hanem egész évben.

1. Emlékeztessük magunkat, mennyire értelmetlenek a fogyókúrák

A bikinitest szorosan összefügg azzal az őrült ideával, hogy azonnal valami gyors fogyást ígérő tisztítókúrával, szigorú fogyókúrával kell leadnunk plusz kilókat. „Sürgősen el kell felejtenünk a gyors fogyást végre – mondta Emma Bardwell tápanyagszakértő. – Rengeteg nővel találkozok, akik szigorú böjtöt tartanak, fogyókúráznak, teljesen kizárják a cukrot az étrendjükből és csak dél után esznek. Ez így fenntarthatatlan.”

2. A mostani testünkre vegyünk ruhát

Az a test, amit ma látunk a tükörben, soha többé nem lesz ugyanolyan. „Azt a személyt kell megmutatnunk és hangsúlyoznunk, akik ma vagyunk – mondta Chloé Dall’Olio szépségtanácsadó. – Persze, inspiráljanak mások! De ez arról szól, akik mi vagyunk. Saját magunkat kell ünnepelnünk az apró és nagy dolgokért. Azokért, amiket korábban szégyelltünk, és amiket eddig is imádtunk magunkban.”

3. A pihenés a magabiztosság sarokköve

„Képzeljük csak el, mennyire más volna a világ, ha mindannyian kipihentek lennénk – mutatott rá Paula Hines jógaoktató. – Nem lehetünk magabiztosak, ha fáradtak vagyunk és kiégtünk. Ez nem arról szól, hogy ledőlünk-e szunyókálni ebéd után, hanem meg kell találnunk, ami nálunk működik, ami jó a mi idegrendszerünknek. Ez elengedhetetlen. 

Nemrég láttam egy videót, amiben egy kisfiú a síró, hisztiző kistestvérét kérdezi, aludt-e délután. Nem aludt. Erre azt mondta neki: kellett volna! Vicces, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a felnőtteknél is mennyire hiányzik a pihenés. A kipihentségtől vagyunk képesek tisztán és előre gondolkodni.”

4. Ne kérjünk elnézést az öltözködésünkért

A színes ruhák azonnal megdobják az önbizalmunkat, ne kérjünk elnézést értük

A színes ruhák azonnal megdobják az önbizalmunkat, ne kérjünk elnézést értük

Közhely, de a látványos ruhák – vagy bármi, amiben nem úgy érezzük, hogy rejtőzünk – jókedvűvé tesznek. „Vegyünk olyan színes ruhákat, amiktől jól érezzük magunkat. Ez azonnal növeli az önbizalmunkat. Ha nem vagyunk biztosak benne, melyik darabok ezek, kezdjük a kedvenc színünkkel – mondta Nickie Reynolds divattervező. – Kísérletezzünk. Egy-egy színes darabot vegyünk fel.”

5. Pihentessük a bizonytalanságunkat, amikor edzésről van szó

A sport – különösen csoportos órán vagy nyilvános helyen – szorongással töltheti el az embert. Ez igazi tyúk vagy a tojás helyzet. Hiszen ha nem érezzük magunkat magabiztosnak a bőrünkben, sokkal kisebb eséllyel edzünk. Minél kevesebbet sportolunk, annál kevésbé érezzük magunkat jól a bőrünkben.

Ha először megyünk el egy órára és idegesek vagyunk, bizonytalanok, beszélgessünk először az oktatóval. Nem gond, ha bevalljuk, újak vagyunk, ez az első jógaóránk és félünk kicsit. Ha bevalljuk a sebezhetőségünket, már nem is tűnik olyan nagy dolognak többé.

6. Ha változtatni akarunk, kis lépésekben haladjunk

Ha tényleg az a célunk, hogy változtassunk valamin, kis célokat, fenntartható szokásokat tűzzünk ki magunk elé, amik valóban teljesíthetők. A megbízható emberektől származó tanácsokra hallgassunk, de mindig tartsuk szem előtt: nem vagyunk egyformák, minden ember máshogy működik. És az is rendben van, ha nincs a céljaink között a változás.

7. A személyiségünkhöz öltözzünk, ne az alkatunkhoz

Marleen Beevers divatpszichológus. Szerinte fontos elfogadnunk, hogy elég az, akik vagyunk. Az öltözködésünknek pedig azt kell kifejeznie, amit mi gondolunk saját magunkról, nem mások elvárásainak kell megfelelnünk. „Kik vagyunk? És mit akarunk az életünkben? Fókuszáljunk azokra a tulajdonságainkra, amiket ki akarunk emelni, meg akarunk mutatni. A negatív gondolatokat űzzük el a pozitív megerősítéssel.”

8. Vegyünk csodás edzőruhákat

Ha egy ruha rávesz minket a mozgásra, vegyük meg. Találjuk meg azt a márkát, fazont, ami a kedvencünk lehet. Nem kell, hogy ez leggings legyen vagy ha jógázunk, kifejezetten jógaruha. Sőt, az sem kell, hogy drága legyen és exkluzív. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne és szeressünk benne lenni.

9. Nem kell folyton testpozitívnak lennünk

Senki sem szereti magát 0-24-ben. Teljesen normális, ha időnként nem érezzük magunkat magabiztosnak. A baj akkor van, ha ez az érzés az állandó. „Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor nem szeret a saját testében lenni. Nem hiszek annak, aki azt mondja: vele sose fordul elő ilyen – jelentette ki Hines. – De ilyenkor azt juttassuk eszünkbe, mit tett értünk a testünk. Ez segíthet átlendülni az ilyen negatív pillanatokon. A testünk tényleg csodálatos, csak egy van belőle, élvezzük ki!”

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash