- Úgy tűnik, az olívaolajban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy szuperélelmiszernek nevezzük.
- Kiderült, hogy nem csak a bélrendszerünket óvhatja meg a rákos megbetegedéstől, de az agyunkat is a demenciától.
- Már napi egy evőkanál olívaolaj elegendő, hogy 28 százalékkal csökkenjen a demencia kialakulásának esélye.
Több mint 55 millió ember szenved a demencia valamelyik típusától az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Az időskori szellemi hanyatlás leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ez áll az esetek 60-70 százalékának hátterében. A demencia ma a hetedik leggyakoribb halálok világszerte.
Az agyunkra többféle veszély is leselkedik, amerikai kutatók ugyanakkor azt vizsgálták, mi védheti meg ezt a létfontosságú szervünket. Felfedezték, hogy az olívaolaj az egyik legjobb fegyver lehet a demencia ellen.
A rendszeres olívaolaj-fogyasztók között kevesebben szenvednek demenciában
Több mint 90 ezer amerikai ember adatait elemezték a kutatók az elmúlt harminc évből. Az adatokból kirajzolódott, hogy akik egy fél evőkanálnál több olívaolajat fogyasztottak minden nap, azok 28 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg demenciával összefüggő okokból.
Akik a leggyakrabban használt zsírok helyett ugyanakkora mennyiségben olívaolajat használtak és fogyasztottak inkább, azoknál 8-14 százalékkal volt kisebb a halálozás kockázata demencia miatt.
„Hangsúlyosabban kellene a táplálkozási irányelvek között említeni a növényi olajok, így az olívaolaj fogyasztását az állati zsírok helyett – mutatott rá Dr. Anne-Julie Tessier, a Harvard Chan Közegészségügyi Iskolájának professzora, a tanulmány egyik szerzője. – A margarin helyett is az olívaolaj fogyasztását kellene szorgalmazni. Ez jelentősen csökkentené a demencia miatti halálozás kockázatát.”
Miért olyan hatásos az olívaolaj demencia ellen?
Ami a legfurcsább volt a vizsgálatban, hogy az olívaolaj demencia miatti halálozást csökkentő hatása nem kapcsolódott az étrend minőségéhez. A kutatók szerint kijelenthető tehát, hogy az olívaolajban található növényi hatóanyagok azok, amik megvédik az agyunkat a szellemi hanyatlástól és annak következményeitől.
„Az olívaolaj 80 százalékban omega-9 zsírsavat tartalmaz, és kevesebb omega-3-at, így ha innen nézzük, ettől még nem lesz egészséges – magyarázta a professzor. – Viszont ennek az olajnak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma és olyan növényi hatóanyagokat, úgynevezett tokoferolokat és E-vitamint tartalmaz, ami megvédheti az agyunkat.”
„A vér-agy gátra gyakorolt jótékony hatásai miatt lehet különösen fontos a demencia megelőzésére is az olívaolaj – tette hozzá Tessier. – De az is valószínű, hogy a szív- és érrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásai indirekt módon érvényesülnek az agy egészségének megőrzésében is.”
Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash