Próbáld ki ezt a brutálisan hatékony fekete-fehér trükköt a telefonfüggőség ellen

2023. augusztus 04.
Mikor néztél rá legutóbb a telefonodra? Ezt a cikket is képernyőn olvasod, talán éppen azon, amelyiket többet nézed, mint gondolnád. Szerencsére van egy bombabiztos módszerünk, hogy leszámolhass a telefonfüggőséggel.
Fekete-fehér mód képernyőfüggőség ellen
  • A statisztikák szerint átlagosan 58-szor nézünk rá a telefonunkra naponta.
  • Az okostelefonokat arra tervezték, hogy képernyőfüggővé váljunk tőle.
  • A leghasznosabb app a telefonunkon a repülőgép üzemmód, azt is elmondjuk, miért.

Egy friss kutatás eredményei szerint főként napközben, munkaidő alatt nézzük meg a telefonunkat. Naponta 58-szor olvasgatjuk az e-mailjeinket, pörgetjük a hírfolyamokat vagy nézzük meg, kaptunk-e üzenetet. Ebből 52 alkalom a munkaidőben történik. Mutatjuk, mi a legjobb módja annak, hogy ezt a nagyon alattomos és időrabló telefonfüggőséget csökkentsük.

Miért olyan addiktív a telefon?

Az okostelefonokat arra tervezik, hogy lekössék a figyelmünket és függővé tegyenek. Mindegy, hogy az ismerőseinkkel való üzengetésről vagy az instagramos like-okról van szó, egyszerűen lehetetlen elszakadni a telefontól, mivel használata közben boldogsághormonok, oxitocin és dopamin szabadul fel a szervezetünkben. Nem csoda, ha újra és újra át akarjuk ezt élni.

Hogyan harcoljunk a képernyőfüggőség ellen?

Valószínűleg a legtöbben próbáltunk már hosszabb-rövidebb ideig digitális detoxot tartani, azaz nem használni a telefonunkat. Ennek legalapvetőbb módszere, ha egy másik helyiségben hagyjuk a készüléket, így fizikailag is elszeparálódunk tőle. „Nyerjünk időt ahelyett, hogy elvesztegetjük vele” – írta Ben Meer életmód tanácsadó – ironikus módon – az Instagramon. 

„A leghasznosabb app a telefonunkon a repülőgép mód – mondta Meer. – Mi a második? A fekete-fehér mód.” Nem vagyunk egyedül, ha még nem hallottunk a fekete-fehér módról (Greyscale mode). Viszont miután kipróbáltuk, biztosan állíthatjuk, tényleg működik a képernyőfüggőség csökkentésére.

A telefon kijelzője színes és fekete-fehér üzemmódban

A telefon kijelzője színes és fekete-fehér üzemmódban

Miért működik a fekete-fehér mód képernyőfüggőség ellen?

Akár 50 perccel csökkenthetjük a telefonon töltött időt naponta, ha átállítjuk a készülékünket fekete-fehér módba. Mivel nem kap az agyunk folyamatos és erős ingerlést a színes appoktól, egyszerűen nem vágyunk annyira, hogy folyamatosan nézegessük a képernyőt. „Mivel ránézésre sem olyan vonzó és szép a képernyő, nem is annyira addiktív – mondta Meer. – A kevesebb cukorkaszínű app egyenlő kisebb dopaminlökettel.”

Amikor bekapcsoljuk a Greyscale mode-ot a telefonon, a képernyőn minden a szürke árnyalataira vált. Nem olyan feltűnő, melyik appot látjuk, nem ugrik fel piros villogó jelzés, nem akarjuk nézegetni a telefont annyit és nem leszünk annyira függők

Így kapcsoljuk be a fekete-fehér módot az iPhone-unkon:

  1. Lépjünk be a Settingsbe
  2. Válasszuk az Accessibilityt
  3. Display and Text Size
  4. Colour Filters On
  5. Majd pipáljuk ki a Greyscale on rublikát

Célszerű az életmód-tanácsadó szerint alapvetően a fekete-fehér módban használni a telefonunkat, így tényleg hatásosan csökkenthetjük a képernyőfüggőséget.

Forrás: British Vogue, fotó: Unsplash