Ezért nagy baj, ha nem mindig ugyanakkor fekszel le aludni

2023. augusztus 17.
Az egyik nap már egészen korán sikerül ágyba bújni, de másnap csak jóval éjfél után feküdtél le? Elmondjuk, miért okozhat súlyos problémát!

Azt már nagyon sokszor hallottuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk jól funkcionáljon, de úgy tűnik, az sem mindegy, hogy milyen időpontban sikerül ágyba kerülnünk. Pontosabban az számít, hogy az elalvás ideje a hét minden napján megközelítőleg ugyanaz legyen, ami valljuk be, egyáltalán nem könnyű, ha azt vesszük, hogy minden nap másféle kihívásokat tartogat.

Egy friss tanulmányban azonban azt találták, hogy a munkanapok és pihenőnapok közötti eltérő alvási mintázatok felboríthatják a bélflóra egészségét, ami egészségtelenebb táplálkozási mintákhoz vezethet, ez pedig hosszú távon további egészségügyi problémákat okozhat. A probléma különösen olyan személyeknél lehet jelen, akik eltérő műszakokban dolgoznak (például az orvosok), hiszen náluk gyakran előfordul, hogy míg a munkanapokon csak hosszú ébrenlét után, akár a hajnali órákban tudnak elmenni pihenni, a szabadnapjukon már egészen korán lefekszenek. Persze vannak olyan esetek, amikor ez épp fordítva történik, a lényeg, hogy a hét napjai között jelenlévő kisebb különbségeknél is kimutathatóak voltak az eltérések.

A finnek azért is alszanak olyan jól, mert ügyelnek rá, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjenek le és ébredjenek

A finnek azért is alszanak olyan jól, mert ügyelnek rá, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjenek le és ébredjenek

Másfél óra is számít

A Kings College London kutatásában közel 1000 felnőtt személyt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy már 90 perc eltérés is elegendő a lefekvés időpontjai között, hogy az emberi bélrendszerben található baktériumok egyensúlya megváltozzon. Az elmúlt években sok szó esett az egészséges bélflóra fontosságáról: a belekben található baktériumok elegye garantálja a megfelelő emésztést és panaszmentes táplálkozást, így a bélflóra felborulása sok egészségügyi kockázatot hordozó láncreakciót indíthat be.

Amikor valaki egy héten belül különböző időpontokban megy el aludni és kel fel, úgynevezett social jetlag jelentkezhet nála – ez felmérések szerint az Egyesült Királyság lakosságának 40 százalékát érinthető, főleg tinédzsereket és fiatal felnőtteket. A friss kutatásban kimutatták, hogy a social jetlaget tapasztalók 16 százalékkal nagyobb eséllyel nyúltak chipsek és cukros üdítők után, miközben kevesebb gyümölcsöt és olajos magvat fogyasztottak, mint a szigorúbb rendszer szerint pihenő társaik. Korábbi kutatásokban egyébként azt is sikerült kimutatni, hogy a social jetlaggel élők kevesebb rostot fogyasztanak, mint a konzisztensebb alvási mintázatokkal bíró személyek.

 

Ebből is látszik, hogy a nem megfelelő alvás hosszú távon akár súlygyarapodáshoz és más egészségügyi panaszokhoz vezethet, szóval már csak ezért is érdemes lehet – persze ha van rá lehetőségünk – kijelölni a lefekvés és a felkelés időpontjait és ragaszkodni is ezekhez. Ha a munkánkból vagy élethelyzetünkből adódóan ezt mégsem tudjuk megtenni, mindenképpen jó ötlet még tudatosabban figyelni a táplálkozásunkra, és gondosan összeállított étrenddel kompenzálni az esetleges károkat.

Forrás: BBC Fotó: Getty Images