3 tuti jógapóz, amivel legyőzheted a menstruációs görcsöket

2023. augusztus 16.
Ha szeretnénk természetes, mégis hatékony görcsoldó módszerekkel enyhíteni menstruációs fájdalmunkat, próbáljuk ki ezeket az egyszerű jógapózokat!
szelgorcs-szekrekedes-joga

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a mozgás kifejezetten hatékony lehet a menstruációs görcsök enyhítésében, sőt, egyes elméletek szerint a menstruáció alatti sportolás még a vérzés időtartamát is lerövidítheti. A jóga annyival lehet hatékonyabb, hogy célzott megoldást kínál problémánkra, hiszen sok olyan póz van, ami a megfelelő izmok nyújtásával vagy épp ellazításával hozzájárulhat a menstruációs görcsök enyhítéséhez. A jóga ráadásul nemcsak a testet mozgatja át, de az elmének is segít megpihenni, így mindenképpen jó választás lehet a menstruáció idején.

Mutatjuk a leghatékonyabb görcsoldó pózokat!

1. A rongybaba

Állj meg csípőszéles terpeszben. Hajlítsd be enyhén a térdeid és hajolj előre, fektesd fel az alsó bordákat a combokra, közben kezeiddel fogd meg az ellentétes könyöködet, hagyd ebben a kényelmes fogásban lógni a karokat. Lélegezz mélyeket a hasadba és hagyd rongybabaként lefelé lógni felsőtestedet! A comb által gyakorolt enyhe nyomás és a légzés segít átmasszírozni a hasi szerveket, a derék finom nyúlása pedig a deréktájon jelentkező fájdalom enyhítésében segít.

2. Fél galambpóz

Az egyik lábadat hozd hajlítva magad elé derékszögben a matrac elejére, a másik lábad maradjon hátul nyújtott helyzetben. A jobb sípcsontod legyen szinte párhuzamos a matrac elejével, míg másik lábad a matrac hosszán nyújtózik. Hagyd, hogy a felhúzott lábad oldalán lévő csípő süllyedjen a matrac felé, a felsőtest alsó szakasza feküdjön fel a felhúzott lábra. Néhány légzés után ismételjük meg a másik oldalon is! Ez a póz mély csípőnyitó, ami segít enyhíteni az alsó háti szakaszra nehezedő nyomást, így a menstruációs görcsöket is enyhítheti. További előnye, hogy az ebben a pózban való mély légzés serkenti a belső szervek körüli keringést, ami szintén hozzájárul a görcsök oldásához.

3. Fekvő csavarás

Ez az egyszerű, jóleső csavarás szintén nagyon hatékony görcsoldó lehet a menstruáció idején. Feküdj a hátadra, majd az egyik térdedet húzd fel magadhoz, miközben a másik lábadat nyújtva tartod. A felhúzott térdet kezd el csavarni az ellentétes irányba, míg a térd érinti a talajt, közben az ellentétes oldali karodat nyújtsd ki magad mellé oldalsó középtartásban, tekinteted a nyújtott kar hüvelykujját kövesse. Lélegezz mélyeket a pózban, majd ismételd meg a másik oldalon! Talán kontraintuitívnak tűnik, de a felsőtest intenzív stabilitása enyhíti a belső szervekre nehezedő nyomást. Ez a póz ráadásul nemcsak a görcsöket, de a deréktáji fájdalmat is enyhítheti.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images