40 felett ezzel az étellel előzheted meg, hogy hasra hízz a dietetikus szerint

2023. augusztus 29.
A klimax és menopauza alatt jó eséllyel tapasztaljuk, még ha korábban ez soha nem volt ránk igaz, hogy könnyebben hízunk hasra. A dietetikus elárulta, melyik ételből kellene többet ennünk – beleértve a szénhidrátokat is –, hogy az izomtömegünk nőjön, de a hasi zsír csökkenjen a testünkön.
40 felett étel hasi elhízás ellen
  • A dietetikus szerint nem attól csökken a hasi elhízás, ha kevesebbet eszünk és kizárjuk a szénhidrátokat az étrendünkből.
  • Az a lényeg, mit eszünk és mikor.
  • Több édesburgonyát kellene fogyasztanunk például más ételek mellett, ha azt akarjuk, hogy csökkenjen a hasi zsír a testünkön.

„Ha valaki a változó korban is rendszeresen mozog, mégis azt tapasztalja, hogy elkezdenek rakódni a zsírpárnák a hasára, az első reakciója, hogy kevesebbet kezd enni – mutatott rá a dietetikus, Nichola Ludlam-Raine. – Nem ez a megoldás. 1250 kalóriánál kevesebbet bevinni a szervezetünkbe egy nap túl kevés.”

„Ha kalóriadeficitbe kerül a testünk, fogyunk. Ez tény. Viszont ez izomból történik jó eséllyel. A klimax és menopauza idején viszont az izomtömeg amúgy is elkezd csökkenni, így pont az lenne a cél, hogy 40 felett erősítsük, növeljük az izomtömeget. Ezzel tudjuk megelőzni például a csontritkulás kialakulását. De a túl kevés kalória bevitele más mellékhatásokkal is járhat. Koncentrációs problémák, fáradtságérzet, hajhullás, emésztési problémák jelentkezhetnek.”

„A fenntarthatóság a lényeg – jelentette ki a dietetikus. – Olyan étrendre és mozgásrutinra van szükségünk, amit szigorú megszorítások nélkül beilleszthetünk a hétköznapokba. Azt is tudatosítanunk kell, hogy nem fogyhatunk egy bizonyos testtájról. Viszont a kiegyensúlyozott étrend és testmozgás az egész szervezetünkre hatással van.”

Egészséges zsírok az egészséges hormonháztartásért már reggel

„Reggelire tökéletes egy gyümölcs-spenót turmix, natúr görög joghurt, tojás és pulykahús – sorolta a 40 feletti reggeli összetevőit a dietetikus. – Hasznos, ha egy evőkanál chia- vagy lenmagot is adunk a reggelinkhez, esetleg valamilyen olajos magvat. Ezek ugyanis egészséges zsírokat tartalmaznak.”

Az olajos magvakban található egészséges zsírok javítják a hormonháztartás működését. Ez azért fontos, mert a hasi zsírpárnák 40 éves kor felett általában a hormonegyensúly felborulása miatt alakulnak ki.

Gyümölcsök, egészséges zsírok, fehérje és szénhidrát is kell a szervezetünknek 40 felett, hogy megelőzzük a hasi elhízást

Gyümölcsök, egészséges zsírok, fehérje és szénhidrát is kell a szervezetünknek 40 felett, hogy megelőzzük a hasi elhízást

Több szénhidrát ebédre, hogy legyen energiánk mozogni

Szénhidrát és szénhidrát között is nagy különbség van. Ha azonban teljes értékű gabonát fogyasztunk valamilyen sovány fehérjeforrással, zöldségekkel kiegészítve, biztosan bejuttatjuk a szervezetünkbe a napi 125 gramm szénhidrátot, ami az irányelvek szerint a napi ajánlott beviteli érték 40 feletti nőknél.

„Zab, quinoa, barna rizs mind megfelelő energiaforrás, hogy legyen elég erőnk a testmozgáshoz, ráadásul a bélflóránk egészségének is jót tesz” – mondta Ludlam-Raine.

Ne feledkezzünk meg a vízről

Ahogy egyre idősebbek vagyunk, egyre kevésbé érezzük a szomjúságot. Az elegendő víz fogyasztása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a hasi elhízást 40 felett. „Mindig figyeljük a vizeletünk színét. Ez a spektrum halványabb sárga fele felé essen. Legalább napi 1,6 liter vizet igyunk. Ez meleg időben minimum egy literrel legyen több. De ha izzasztó testmozgást végzünk, akkor is fontos plusz folyadékkal számolnunk” – figyelmeztetett a dietetikus.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash