Minden párnak gyakorolnia kellene a 6 másodperces csók rituálét

2023. szeptember 12.
A csókolózás a párkapcsolati szakértő szerint talán még fontosabb is egy párkapcsolatban, mint a szex. Azt is elárulta, miért kellene, hogy egy pár mindennap szakítson időt a 6 másodperces csók rituáléra.
6 másodperc csók
  • Egy 6 másodperces csók egyszerű, mégis hatalmas töltést adhat a párkapcsolatunknak.
  • Julie és John Gottmann párkapcsolati tanácsadók szerint egy ilyen hosszúságú csók erősíti a bizalmat és jobban értékeljük a párunkat.
  • Ez már egy elég hosszú csók ahhoz, hogy mindkét fél az adott pillanatra fókuszáljon és egymásra.

Mikor volt az utolsó olyan alkalom, hogy megcsókoltuk a párunkat, de úgy igazán? Már egy aprócska csók is csodákat tehet a párkapcsolatunkkal John és Julie Gottmann párkapcsolati tanácsadók szerint. 

A házaspár négy évtizede tanulmányozza a párkapcsolatokat és a házasokat. Egy saját terápiás módszert is kidolgoztak, a Gottman-módszert arra, hogyan erősíthetjük a párkapcsolatunkat.

Egyperces párkapcsolat-erősítő gyakorlatok

Kicsi, de hatásos eszközt jelentenek a párkacsolat erősítésére a párterapeuták által kidolgozott gyakorlatok. A hat másodperces csók még ennél is rövidebb, ám a terapeuták szerint pont olyan hatásos. 

Nem kell 6 másodpercnél megállnunk a csókban

Nem kell 6 másodpercnél megállnunk a csókban

Hat másodperc lehetetlenül kevésnek tűnik ahhoz, hogy bármilyen hatása legyen. Pedig ez az időtartam pont elegendő a romantikából ahhoz, hogy érzelmileg kapcsolódjunk a párunkhoz a szakemberek szerint. „Nem számít, hogy nyelves vagy sem a csók – mondta a Gottman házaspár. – A lényeg, hogy mindkét fél csak az adott pillanatra figyeljen.”

Egy ilyen intimitást erősítő gyakorlattal, mint a hat másodperces csók, kimutatjuk az érzelmi támogatásunkat, megértésünket a párunk felé, érezhetjük a kötődést, erősíthetjük vele a bizalmat.

Miért jó hat másodperc csók?

„Nagyon sok előnye van egy hat másodperces csóknak” – értett egyet Kari Rusnak pszichológus is. A leggyakoribb pozitív hatásai a következők: 

  • csökkenti a stresszt
  • növeli az egymás iránti vonzalmat
  • jobban értékeljük a párunkat

Gondolhatunk úgy egy ilyen hosszúságú csókra, mint egy átmeneti oázisra a hétköznapokban, amikor ellazulhatunk és minőségi figyelmet fordíthatunk egymásra  a párunkkal. Ha a hat másodperces csókot (majdnem) mindennap gyakoroljuk, tudni fogjuk, hogy mindig ott vagyunk a másiknak, még akkor is, amikor fizikailag épp máshol kell lennünk. Ami még jobb: nem kell megállnunk hat másodpercnél a csókban, amikor legközelebb találkozunk.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash