Jobbat teszel a szervezeteddel, ha nem főzöd meg a zabkásád

2023. szeptember 13.
Az egészséges életmód elkötelezett hívei jó eséllyel hallottak már az overnight oatról, azaz a másnapos zabról. Ahogyan a neve sugallja, vízben, tejben vagy joghurtban áztatott zabről van szó, amit csak a hűtő kell tennünk előző este, és másnap már kész is a gyors reggeli. De valóban annyira egészséges, mint amekkora a felhajtás körülötte?
A másnapos zab előnyei abban rejlenek, hogy nem éri hőkezelés az alapanyagot.

A hőmérséklet a kulcs

A legnyilvánvalóbb különbség az másnapos zabpehely és a frissen készített zabpehely között a hőmérséklet: az éjszakai zabot hidegen áztatják és tálalják, míg a felfőzött zabpelyhet melegen. Ez a különbség hatással lehet az emésztésre is. Az éjszakai zab sokkal inkább segít az emésztésben, mivel nyersen kerül elfogyasztásra. Az áztatás lebontja a keményítőt, ami lehetővé teszi, hogy a zabot könnyebben emésszük meg. A főzési folyamat nélkül megmaradnak a zabban a tápanyagok is.

A másik nagy különbség a másnapos zabpehely és a hagyományos kása között a választott zabfajta. Az éjszakai zabhoz általában sima zabpelyhet használnak, nem pedig instant zabot, amit kis csomagokban lehet megvásárolni. Az másnapos zabban lévő zabpehely nyers, ami azt jelenti, hogy rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – a sok feldolgozott anyag nélkül.

Valamit valamiért: több a kalória a másnapos zabban

A zab éjszakai áztatása a kutatások szerint a fitinsavat is jobban csökkenti, mint a főzött zab. A fitinsav megakadályozhatja a szervezetedben a tápanyagok felszívódását, ezért minél kevesebb egy élelmiszerben a fitinsav, annál jobban emészthető. De a főzés nélküli zab több szénhidrátot, kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a főtt zabpehely. A nyers zabnak azonban magasabb a fehérje- és rosttartalma is! 

Hogyan álljunk neki a másnapos zabnak? 

Ez egy rendkívül sokoldalú étel, amelyet mindenki a saját ízléséhez igazíthat!

  • Csak keverjük össze a zabot, egy tetszőleges folyadékot (vizet, tejet vagy joghurtot) és tetszőleges édesítőszert, és már kész is. 
  • Tegyünk rá fedőt, és hagyjuk a hűtőben reggelig.
  • Reggel feltéteket is adhatunk hozzá, például gyümölcsöt, magvajat vagy fűszereket. 

Forrás: HealthDigest, Fotó: Getty Images