Ha így fogod a kést, sokkal gyorsabban és szebben tudsz aprítani

2023. szeptember 19.
Csak egy aprócska változtatás abban, hol fogjuk meg a kést, mégis iszonyatosan látványos változást hozhat abban, hogyan aprítunk.
Kés fogás aprítás
  • Két módon foghatjuk meg a konyhakést: a nyélnél és a pengénél.
  • Ha eddig a kés nyelét fogtuk mindig, meglepődünk, mennyivel jobban engedelmeskedik a kés, ha a pengénél fogunk rá.
  • Nagyon sok múlik azon, mennyire rövid utat hagyunk a késnek.

Tisztára úgy érezhetjük magunkat, mint Uma Thurman karaktere a Kill Billben, amikor megtanulta használni a Hattori Hanzo kardot. Csak mi a konyhakésünk használatát emelhetjük egy teljesen új szintre, és nem is kell hozzá annyit küzdenünk, mint a Fekete Mambának Tarantino filmjében. 

Két módon foghatjuk a konyhakést: a nyélnél és a pengénél. Ha eddig a kés nyelét fogtuk, meglepődünk, mennyivel jobban engedelmeskedik a késünk, ha a pengénél fogunk rá.

Ha a kés nyelét fogjuk

Amikor csak a kés nyelét fogjuk aprításnál, nem tudjuk olyan jól irányítani

Amikor csak a kés nyelét fogjuk aprításnál, nem tudjuk olyan jól irányítani

Amikor a késnek a nyelét fogjuk, a kezünk teljesen a penge mögött van. Aki főz, általában így fogja meg a kést, illetve ha valakinek nagyon kicsi a keze, valószínűleg automatikusan így markolja meg a konyhakést. 

Bár kényelmes ez a fogásmód, viszont nem tudjuk annyira jól és pontosan irányítani a kést, mint szeretnénk.

Ha a kést a pengénél fogjuk

Sokkal hatékonyabb az aprítás, ha a hüvelyk- és mutatóujjunk közé vesszük a kés pengéjét

Sokkal hatékonyabb az aprítás, ha a hüvelyk- és mutatóujjunk közé vesszük a kés pengéjét

Aki tapasztaltabb szakács, a pengénél fogja meg a kést. A hüvelykujj és a mutatóujj ilyenkor közrefogja a pengét két oldalról azon a részen, ahol a penge és a nyél összeér. Elsőre félelmetesnek tűnhet, hogy vágás közben a pengén van a kezünk, viszont azonnal érezhetjük, mennyivel jobban irányítjuk a kést és mennyivel kiegyensúlyozottabb.

Ezért számít aprításnál, hogyan fogjuk a kést

Amikor ételeket aprítunk, mindig legyen stabil a vágódeszka. A szabad kezünkkel vezessük az aprítandó dolgot, pontosan merőlegesen a kés élére. Védjük azzal az ujjainkat, hogy behajlítjuk, és az ujjpercekkel irányítjuk a kést.

Ha valamit nagyon finomra kell aprítanunk, a kés hegyét helyezzük a vágódeszkára, alatta legyen az aprítandó étel. Ne emeljük fel a kést, csak fel-le ringassuk apró mozdulatokkal, így sokkal szebben tudjuk például a zöldfűszereket megaprítani.

Forrás: Serious Eats, fotó: Unsplash, Getty Images