Lehet 500 lépéssel több? Mutatjuk, miért lenne jó!

2023. szeptember 20.
A kardiológus azt javasolja, mindennap 500 lépéssel többet tegyünk meg, mint amennyit mennénk. Ez segít, hogy tovább éljünk és egészségesebb maradjon a szívünk. És még csak gyorsan se kell gyalogolnunk!
Gyaloglás 500 lépés
  • A testmozgás egészségesebbé teszi a szívet és tovább élhetünk – ebbe beleszámít a kardiológus szerint a gyaloglás is.
  • Nem kell mindennap 10 ezer lépést megtennünk, hogy egészségesebbek legyünk, elég, ha 500-zal többet lépünk annál, amennyit alapvetően mennénk.
  • Kezdjük kicsiben és legyünk következetesek!

A hosszú, egészséges élet néhány egyszerű lépéssel kezdődik, és ezt szó szerint kell vennünk. „A gyaloglás az egyik legkönnyebb és leghatásosabb mozgásforma az egészség és hosszabb élet felé – mutatott rá Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus. – Segít megelőzni a szívbetegségeket például. Mindig azt mondom, hogy a legjobb gyógyszer a mozgás.”

Egy friss kutatás eredményei szerint már egészen rövid, gyalog megtett táv is hatalmas hatással van az egészségünkre. A kardiológus azt is hozzátette, hogy „már naponta néhány plusz lépés is kifizetődik, nem kell nagyban kezdenünk. Mindig jobb valamit csinálni, mint semmit”, mondta. 

Nem kell 10 ezer lépést megtennünk naponta

Nem kell napi 10 ezer lépést gyalogolnunk, hogy egészségesebbek legyünk

Nem kell napi 10 ezer lépést gyalogolnunk, hogy egészségesebbek legyünk

Közkeletű tévedés, hogy minimum 10 ezer lépést meg kell tennünk mindennap, ha azt akarjuk, legyen valamennyi hatása az egészségünkre a gyaloglásnak. (Itt írtunk korábban erről a marketingmítoszról.) A kutatások szerint ennél sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy kiaknázzuk a gyaloglás jótékony hatásait.

Egy friss kutatás szerint napi 2300-4000 lépés közötti szám az, ami csökkenti a szívbetegségek és a korai halál kockázatát. De az is hozzájárul a rizikó csökkentéséhez, ha naponta 500-1000 lépéssel többet megteszünk, mint amennyit egyébként sétálnánk. 

A kevesebb tényleg több 

Ha a napi lépésszámot nézzük, a több nem biztos, hogy jobb ebben az esetben. A kutatások eredményei arra utalnak, hogy a fiatalabbak esetében valóban jó, ha akár 20 ezer lépést is tesznek naponta. Viszont a 60 körüli emberek esetében a napi 6-10 ezer lépés az, ami még jótékony hatású lehet.

Számít a gyaloglás sebessége is. „A testmozgás mindig akkor hatásos, ha tudunk fókuszálni magára a tevékenységre. Az a jó, ha a pulzusunk enyhén megemelkedik, de még nem nagyon. A közepes intenzitású mozgás a legjobb az egészségünk számára” – mondta a kardiológus. 

A gyaloglás esetében ez azt jelenti, hogy már erőfeszítést kell tennünk, hogy tartsuk a tempót, de még nem annyira erőteljes, hogy levegő után kapkodjunk vagy ne tudjunk beszélgetni közben.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash