Jobb, ha nem a ChatGPT írja meg helyetted az üzeneteket a barátaidnak

2023. szeptember 20.
Megtehetjük, hogy a mesterséges intelligenciával íratjuk meg az üzeneteinket a párunknak, barátainknak. De egy friss kutatás szerint jobb, ha nem tesszük. Csúnya véget érhetnek a kapcsolataink ugyanis.
mesterséges intelligencia üzenetírás
  • A mesterséges intelligencia használata elbizonytalaníthatja a párunkat, kevésbé lesz boldog velünk.
  • Ha a barátunk megtudja, hogy a ChatGPT írta meg a legutóbbi üzenetünket neki, nem biztos, hogy jól fogadja. 
  • A kutatás szerint messze túlmutat a hatása az üzeneten annak, ha a mesterséges intelligenciát bevonjuk a kommunikációnkba közvetlen környezetünkkel.

Nem okoz túl nagy meglepetést annak a kutatásnak az eredménye, mely szerint nem jó ötlet, ha a mesterséges intelligenciával íratjuk meg az üzeneteinket barátainknak, párunknak. Érdemes azonban megfontolnunk azt is, miért nem.

„Teljesen logikus, miért nem hat jól, ha kiderül, nem mi írtuk az üzenetet, hanem a ChatGPT írta meg helyettünk – mondta Bingjie Liu, a kutatás vezetője, az Ohio Állami Egyetem kommunikáció professzora. – A hatás azonban messze túlmutat pusztán az üzeneten.”

Elveszik a bizalom, ha a mesterséges intelligencia ír helyettünk

„Amikor az ember olyan üzenetet kap, amit a mesterséges intelligencia segítségével írtak, a kapcsolatban meginog a bizalom a megfigyelésünk szerint, legyen szó barátságról vagy romantikus kapcsolatról – mondta Liu. – Elbizonytalanodnak az emberek.”

Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy nem csak a mesterséges intelligencia volt az, ami a kutatásban résztvevők lelkesedését jelentősen megcsappantotta egy-egy kapcsolatban. Hasonlóan negatív hatása van annak is, ha egy másik ember segítségét veszi igénybe valaki ahhoz, hogy megírjon egy üzenetet egy hozzá közel álló embernek. „Az emberek azt szeretnék, ha a párjuk, barátjuk venné az erőfeszítést, és maga hozna össze egy üzenetet nekik. Ne a mesterséges intelligencia vagy egy másik ember” – összegezte a kutatás vezetője. 

Csak ha kiderül, akkor van baj?

Ha a mesterséges intelligenciával íratjuk meg az üzeneteinket, aláássuk a bizalmat a kapcsolatainkban

Ha a mesterséges intelligenciával íratjuk meg az üzeneteinket, aláássuk a bizalmat a kapcsolatainkban

„Persze senki sem azzal áll oda a másik elé, hogy én most a ChatGPT-vel írattam neked az üzenetet – mutatott rá Liu. – Viszont olyan népszerű lett már a mesterséges intelligencia, hogy az emberek fejében már átsuhan az érzés néha, ha furcsának érzik a barátjuktól, párjuktól kapott szöveget.”

Turing-tesztnek nevezik azt a módszert, amivel meg lehet állapítani, számítógép vagy ember alkotta-e az adott szöveget. „Egyelőre azt mondjuk, hogy az emberek fejben futtatnak le egy Turing-tesztet, hogy rájöjjenek, vajon mesterséges intelligencia írta-e az üzenetet, amit kaptak – mondta Liu. – Ez romboló hatással van a kapcsolatokra, a bizalomra.”

Muszáj, hogy mi magunk dolgozzunk meg az emberei kapcsolatainkért, ha azt akarjuk, hogy azok működjenek. „Ne használjuk a technikát csak azért, mert lehetne. Az őszinteség és eredetiség még mindig a fő összetevője két ember kapcsolatának” – hangsúlyozta a kommunikációprofesszor.

Forrás: Science Daily, fotó: Unsplash