Szájon át lélegzel? Így változtatja meg az egész arcformádat!

2023. szeptember 21.
Ha szájon át lélegzünk, nem csak az alvásunkra van hatással. A kinézetünket, arcunk formáját is megváltoztathatja.
Szájon át légzés arcforma megváltozik
  • Az emberek 61 százaléka mondja azt magáról, hogy szájon át lélegzik.
  • Egy kimerítő edzés közben a szánkon venni a levegőt természetes, viszont ha nyugalmi állapotban minden belégzés a szájon át történik, annak komoly élettani hatásai vannak.
  • Az egészségi problémákon túl az arcunk formáját is megváltoztatja a szájon át légzés.

Nagyon sokan lélegeznek szájon át. A kutatások eredményei megoszlanak azzal kapcsolatban, vajon az emberek mekkora része veszi a levegőt az orra helyett a száján, egy kérdőívben a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy ő szájon át lélegzik. A szakemberek szerint a valóság valahol 11 és 56 százalék között lehet gyerekeknél. 

A szájon át légzés bizonyos esetekben – például egy megerőltető edzés alatt – teljesen normális. Viszont ha krónikus szájon át légző valaki, azaz a levegő 25-30 százaléka a szájon át távozik az orr helyett –, egyáltalán nem jó. Befolyásolja a belélegzett levegő minőségét, hiszen az orrban található szőrök nem szűrik meg a beáramló levegőt, így a kórokozók egyenesen a tüdőbe juthatnak. De sokkal gyakoribb a krónikus fáradtság, tüdőproblémák és emésztési zavarok azoknál, akik szájon át lélegeznek. Ami a legmeglepőbb, az arc formáját is megváltoztatja a szájon át légzés.

Miért rossz, ha szájon át lélegzünk?

„A szájlégzést komolyan kell venni, különösen a pubertás után. Ugyanis jelentős hatása van az arc formájára a növekedés során, és befolyásolhatja, milyen lesz a felnőttkori arcstruktúránk – mondta Dr. Arash Moradzadeh fej-, nyak- és arcrekonstrukciós sebész. – Kerekebb orca és megnyúlt arcforma alakulhat ki a szájon át lélegzés miatt.”

„Ha egy gyerek szájon át lélegzik, keskenyebb és megnyúlt fejforma alakulhat ki, mivel a nyelvnek vagy a fogaknak nincs megfelelő hely – tette hozzá Dr. Albert Silvera szájsebész. – Amikor orron át lélegzünk, a nyelvünk természetes módon a szájpadláshoz simul és oldalra, valamint előre ható erőt fejt ki. Ez hozzájárul az állcsont előre való növekedéséhez.”

„Ha ez az erőhatás hiányzik, például a szájon át való lélegzés miatt, az arcizmok súlya és ereje a felső állkapcsot lefelé tolja, így elnyújtott lesz az arc formája. Sőt, az ínymosoly kialakulásához is hozzájárul.”

A szájon át légzés megváltoztathatja az arcformát, például ínymosoly alakulhat ki

A szájon át légzés megváltoztathatja az arcformát, például ínymosoly alakulhat ki

Mivel a felső állkapocs a nyelv előre ható nyomóerejének híján nem előre törekszik, a harapás is megváltozik, a felső és alsó állkapocs nem egymás felett áll, az állcsúcs visszahúzódik. Ez nem csak esztétikai problémát jelent. Mivel a légutak nem lesznek megfelelően átjárhatók, rosszabbul alszunk, ami számos krónikus betegség kockázatát növeli. A szájon át lélegző embereknél gyakoribb a magas vérnyomás, depresszió és elhízás kialakulása. 

Dr. Moradzadeh azt is hozzátette, hogy „a rossz testtartás is gyakoribb azoknál, akik a szájukon veszik a levegőt. Nem csak a nyelvük lökődik előre, de a nyakuk is, így sokkal nagyobb eséllyel alakul ki náluk hát- és vállfájás, fejfájás, egyensúlyzavar.”

Mit tehetünk, ha megváltozott az arcunk a szájon át légzés miatt?

Rossz hír, hogy nincs az a töltőanyag vagy plasztikai műtét, ami a fiatalkori arcfejlődést ellensúlyozhatná vagy visszafordíthatná. A szájon át légzés valószínűleg a csontszerkezetben olyan változásokat okozott, ami velünk marad. Azonban vannak olyan dolgok, amiken változtathatunk, ha sikerül megtanulnunk orron át lélegezni a szánk helyett.

„A testtartás teljesen korrigálható, ehhez célszerű gyógytornász segítségét kérni – javasolta Dr. Moradzadeh. – A szakember megtaníthat rá, hogyan javíthatunk az arcizmok állapotán, hogy az állunk előrébb kerüljön és a nyakunk egyenes legyen. Már eleve a testtartás megváltozása hozzájárul az arcforma alakulásához.”

Mindkét szakértő kiemelte, hogy a jó, folyamatos, elegendő oxigén belégzése, amivel az orrlégzéssel jutunk, szintén hozzájárul a javuláshoz. Eltűnhetnek például a sötét karikák a szem alól, az arc egész megjelenése élénkebb, energikusabb lesz, a bőr élettelibb. 

Mit ne próbáljunk ki soha a szájlégzés ellen?

A száj leragasztása alváshoz hatalmas népszerűségnek örvend a közösségi oldalakon, ám a szakemberek igyekeznek minden fórumon felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyes ez a módszer. 

Mi is írtunk róla, hogy ez mennyire lecsökkentheti az oxigénáramlást, bőrirritációt okozhat még akkor is, ha az orrunkon kapunk levegőt. Az alvási apnoé vagy szabálytalan légzés kezelésére nem az a megoldás, hogy leragasztjuk a szánkat. 

Sokkal egészségesebb, ha orvos segítségével járunk utána, miért lélegzünk a szánkon, és elsősorban az okot kezeljük, nem a tünetet – a szájon át légzést – próbáljuk erőszakosan megszüntetni.

Forrás: Allure, fotó: Unsplash