Ettől a fajta testszégyenítéstől szenvedünk a legjobban

2023. szeptember 24.
Egy friss olasz kutatás eredményei megmutatták, kitől fáj legjobban, ha bántó megjegyzéseket tesz a nők testére.
testszégyenítés családon belül kezdődik
  • Ha a legközelebbi hozzátartozók szájából hangzanak el a testszégyenítő megjegyzések, az a legkárosabb.
  • Jó hír, hogy a nők egyre inkább tudatában vannak annak, ha ilyennel találkoznak.
  • Elég csak az apatest és anyatest megítélése közötti különbségre gondolni, hogy lássuk, a testszégyenítés a szűk családban kezdődik.

Az anyatest férfi megfelelője, az aputest kifejezetten pozitív felhanggal kerül szóba általában. Nem árt pontosítani, mire gondolunk: az a picit párnásabb test, amit általában azzal hoznak összefüggésbe, hogy az apának nincs ideje edzőterembe járni, ezért felszalad rá pár kiló, ami viszont kifejezetten szexi. 

A Yoodata felméréséből – amit a Polytech Italia felkérésére végeztek – az derült ki, hogy az anyatest már közel sem ilyen pozitív jelző. 

A testszégyenítés a családban kezdődik

Tízből nyolc megkérdezett mondta azt, hogy úgy érzi, szabadon dönthet a testével kapcsolatban, megmutatja-e vagy sem, megváltoztatja-e vagy sem. Az is kirajzolódott a felmérésből, hogy különösen a fiatalok egyre inkább úgy tekintenek testükre, mint az önelfogadás és személyes kiteljesedés eszközére. Még akkor is, ha a valóságtól teljesen elrugaszkodott szépségideálok és elvárások még mindig nagyon erősek. 

Ám nem csak pozitív eredményei voltak a felmérésnek. Kiderült ugyanis, hogy a testszégyenítés leggyakrabban nem kívülről érkezik, hanem a legszűkebb, a nőkhöz legközelebb álló körből. 

A nők fele rendszeresen kap testszégyenítő megjegyzéseket

A nők fele rendszeresen kap testszégyenítő megjegyzéseket

A nők 43 százaléka mondta, hogy az elmúlt 2-3 évben hallott ítélkező, kritikus megjegyzéseket a külsejével, fizikai megjelenésével kapcsolatban a családjában. A fiatalok között ez a szám még magasabb volt: 69 százalékukat érte otthon testszégyenítés.

A leggyakoribb testszégyenítő megjegyzések

Azt is megmutatták, milyen típusú testszégyenítő megjegyzésekkel kell szembenéznie leggyakrabban a nőknek, főként a testsúlyuk miatt. Néhány példa az örökzöldek közül:

  • „te aztán jó sokat híztál”
  • „egyél még, olyan sovány vagy”
  • „ezt akarod felvenni ekkora fenékkel?!”
  • „tegyél fel egy kis pirosítót, holtsápadt vagy”
  • „ilyen hajjal akarsz elmenni itthonról?!”
  • „aki ilyen alacsony, mint te, annak magas sarkút kellene hordania”
  • „túl öreg vagy te már ehhez a ruhához”

Az ártalmatlannak tűnő, ám valójában testszégyenítő megjegyzések építő jellegű kritika helyett inkább rombolják az önbizalmat. Ám nem csak azt. A két ember közötti kapcsolatot, a másikba vetett bizalmat is megingathatják anya és lánya, apa és lánya között. 

Hol éri még testszégyenítés a nőket?

A család után szorosan a második helyen a munkahely és az utca áll a testszégyenítés helyszíneinek ranglistáján. Ezután következik az iskola, a baráti kör és végül, de nem utolsósorban a közösségi oldalak. 

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash