Így vernek át a fillérmódszerrel a párkapcsolatodban

2023. december 16.
Új és mérgező trend terjed a TikTokon már megint a párkapcsolatokkal kapcsolatban. A pszichológus szakértő elmondta, miért kell nagyon észnél lennünk, ha szembetaláljuk magunkat vele.
Fillér módszer manipuláció párkapcsolat
  • A TikTok már megint egy olyan roppant veszélyes és manipulatív párkapcsolati játszmával állt elő.
  • Fillér-módszernek hívják a randimódszert, és úgy tekint a másik emberre, mint egy malacperselyre.
  • Mit jelent a fillérmódszer és miért olyan káros?

Ha még soha nem voltunk mi a malacpersely, lehet, hogy nemsokára megtudjuk, milyen érzés, ha annak tekintenek. A TikTokon ugyanis ismét elindult egy roppant manipulatív randimódszer. Ez még a korábbi párkapcsolati technikáknál is veszélyesebben torzíthatja az emberek személyiségét. Ez a fillérmódszer, angolul penny method.

Mi leszünk a malacpersely

@galinagrows

#pennytheory #relationshipadvice #dating #datingadvice

♬ original sound – older sister

A fillérmódszer a randizásban onnan ered, hogy az emberek úgy tekintenek a kapcsolat elején a találkozásokra és randikra, hogy egy csomó pénzt dobálnak a malacperselybe. Ilyenkor a malacpersely tulajdonképpen mi vagyunk.

Amikor a reménybeli partnerünk észleli, hogy már nyeregben van, elkezdi csökkenteni a malacperselybe dobált pénzt. Egészen addig, míg már csak filléreket potyogtat bele. Azaz pont eleget ahhoz, hogy még fenntartsa az érdeklődésünket, és mindig kéznél legyünk, ha ráunna a másik „malacperselyére”.

A fillérmódszer fázisai

Nehéz észrevenni, ha minket is malacperselynek tekintenek és a fillérmódszer áldozatai lettünk a randizás során. Mivel ez egy roppant mérgező és manipulatív viszony, nem véletlenül háborodtak fel sokan a TikTokon is, amikor valaki kifejtette, hogyan működik. 

A fillér-módszerrel a manipulátor eléri, hogy a párkapcsolatban kevesebbel is beérjük

A fillérmódszerrel a manipulátor eléri, hogy a párkapcsolatban kevesebbel is beérjük

De milyen fázisai vannak a fillér-módszernek, amikor még tetten érhetjük és megúszhatjuk, hogy mi is áldozatok legyünk?

  1. A vonzás és lenyűgözés – A másik ember sok pénzt, időt és energiát fektet abba, hogy felkeltse a figyelmünket, meghódítson minket. Ez a befektetés időszaka, amikor még 100 százalék az erőfeszítés.
  2. Sikeres hódítás – Miután horogra akadtunk, a másik ember elkezdi csökkenteni a befektetést, először nagyjából 90 százalékra. Ezzel biztosítja a korábbi befektetései megtérülését, és még jó hatással lehet az önértékelésünkre. Esetleg felmerül bennünk a kérdés, tényleg megérdemlünk ennyi figyelmet?
  3. A befektetés növelése – Ha a másik személy azt tapasztalja, hogy csökkent az érdeklődésünk, amikor a malacperselybe rakott befektetéseket csökkentette, ismét növel kicsit az erőfeszítéseken. Nem sokat, csak nagyjából 95 százalékra. Ettől jobban érezhetjük magunkat és ismét teljes odaadással a másik felé fordulhatunk. Ugyan ez nem éri el a kezdeti 100 százalékot, mégis van nyeresége már rajta a másik embernek.
  4. A visszalépés fázisa – Idővel a másik ember fokozatosan csökkenti a befektést. Ám amikor azt érzékeli, hogy távolodunk, ismét csepegtet kicsivel több fillért, azaz érdeklődést a malacperselybe. Rövid idő alatt jelentősen csökkenhet a ránk fordított idő és energia, mi pedig csak tűnődhetünk rajta, miért?
  5. Garasoskodás és filléreskedés fázisa– Csak csökken és csökken az idővel a malacperselybe rakott erőforrás. Eljön az a pont, amikor ez már tényleg csak néhány fillér, innen is kapta a nevét a módszer. Mi megszokjuk, és azt gondoljuk, ez így van rendjén a párkapcsolatban. Ezen a szinten a másik ember manipulációjával az önértékelésünk és az elvárásaink a másikkal szemben olyan alacsonyak, hogy minimális befektetés is elegendő részéről, hogy a fillér-módszerrel fenntartsa a kapcsolatot. 

Honnan tudhatjuk, hogy a fillér-módszer áldozatai lettünk?

Ahogy a fentiekből is kiderült, a fillér-módszer egyfajta párkapcsolati manipulációs technika, nem csak egy tudattalan viselkedésmód, amiről nem is sejti az ember, hogy elköveti. Ha azt érezzük a másik ember mellett, hogy az önbizalmunk és önértékelésünk nagyon alacsony, és nem érezzük, hogy a másik ember valóban érdeklődik az életünk dolgai, történései iránt, nagy eséllyel mi is a fillérmódszer áldozatai lettünk.

@professorneil

#stitch with @erikatham You can’t be doing this to someone who actually like, can you? #pennymethod #gaslighting #relationships #dating

♬ original sound – Professor Neil

A pszichológus szerint az alábbi intő jelek utalhatnak arra, hogy a másik ember malacperselynek tart minket, és behálózott minket is a fillérmódszerrel.

  1. A love bombing az első és egyik legfontosabb intő jel a fillér-módszer manipulációjában. Ha a másik ember zavarba ejtően nagy értékű, sok ajándékkal halmoz el, nagy szavakat használ már a kapcsolat elején, az nincs rendjén. A randizás arról szól, hogy meg akarjuk ismerni a másikat, nem arról, hogy elnyerjük.
  2. Fel kell tűnnie, hogy a másik ember eltávolodik látszólag ok nélkül. Egy egészséges kapcsolatban pont az ellenkezője történik. Minél jobban megismerjük egymást és megkedveljük, annál több időt és energiát akarunk a kapcsolatba fektetni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a másik elfordult tőlünk, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy a fillérmódszer áldozatai vagyunk, de valami mindenképp sántít a kapcsolatban.
  3. Keressük a manipuláció egyéb jeleit, ha a fillérmódszerre gyanakszunk. A mérgező viselkedéssel a másik ember izolálni akar a környezetünkben élőktől, barátainktól, családunktól is nagyon gyakran. Ha valaki egyféle módon manipulatív, nagy az esély rá, hogy más módon is az.

Mit tehetünk, ha tényleg a fillérmódszerrel hálóztak be?

Ha azt vesszük észre, hogy valaki a randizás során a fillérmódszerrel él velünk szemben, a legjobb, amit tehetünk, ha nem megyünk bele a kapcsolatba a pszichológus szerint. Nagy esély van rá, hogy nem is a kapcsolat vagy mi érdekeljük igazán a másik embert, hanem maga a folyamat, a stratégia.

Abban az esetben, ha szeretnénk mégis esélyt adni a másik embernek, a legjobb, ha nyíltan és őszintén beszélgetünk vele erről is. Ne féljünk attól, hogy esetleg megsértődik, minket hibáztat. Ha ez a helyzet áll elő, akkor legalább nyilvánvalóvá válik, hogy valóban nem mi voltunk a fontosak számára és a párkapcsolat sem volt valódi.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash