Meglepő jele van, ha a klimax okozza a hőhullámot nálunk

2023. december 16.
Napközben egyszer kiver a veríték és elkezdünk izzadni? Az éjszaka közepén ébredünk arra, hogy iszonyatosan melegünk van? Felmerül a kérdés, vajon nem a klimax okozza-e ezeket a hőhullámokat. Tény, hogy az újabb hormonális mérföldkő egyik leggyakoribb velejárója a hőhullám. De honnan tudhatjuk, hogy valóban a klimax váltja-e ki nálunk?
Hőhullám klimax
  • A hőhullám nem egyetlen, kizárólagos oka a klimax. 
  • Fontos tudnunk, hogy mi okozza a kellemetlen tünetet, hogy megfelelő módon enyhíthetsük a panaszokat.
  • Dr. Anna Barbieri, a Mount Sinai Kórház szülész-nőgyógyász professzora részletesen elmagyarázta, milyen érzés a hőhullám és honnan tudhatjuk, hogy az esetünkben valóban a klimaxhoz kapcsolódik.

„A hőhullám hirtelen támadt melegségérzet, ami néhány másodperctől akár perceken át tarthat” – összegezte röviden Dr. Anna Barbieri, a Mount Sinai Kórház szülész-nőgyógyász professzora. Gyakran indul a mellkasból a melegségérzet, ami szétterjed a törzsön és az arcon. Érezhetjük, ahogy kipirulnak az orcáink, és gyakori a fokozott izzadás is a hőhullám alatt. „Olyan, mint amikor zavarba jövünk és elpirulunk” – mondta Dr. Barbieri.

Éjszaka is jelentkezhet a hőhullám. „Ez ugyanolyan, mint amikor napközben tör ránk, csak ezt éjszaka tapasztaljuk. Hirtelen nagyon melegünk lesz, aztán vacogni kezdünk, amikor a szervezetünk leadja a hőt” – magyarázta a szülész-nőgyógyász. Sok nő ébred arra az éjszaka közepén, hogy annyira kiizzadt a hőhullám hatására, hogy pizsamát kell cserélnie vagy áthúzni a lepedőt.

A Észak-Amerikai Menopauza Társaság statisztikái szerint a nők 75 százaléka tapasztal a klimax során hőhullámokat. Az személyenként változik, milyen gyakran törnek rá valakire ezek a kellemetlen érzetek. Egy átlagos nő a klimax alatt, aki nem szed fogamzásgátlót és nem kap hormonpótló terápiát, nagyjából naponta ötször érzékeli a hőhullámokat. De vannak, akiknél ez akár húsz is lehet, másoknál viszont kevesebb.

Miért alakul ki a hőhullám?

A szülész-nőgyógyász elmondása szerint az orvosok még ma sem értik 100 százalékos bizonyossággal a jelenséget, de vannak elméleteik. Az egyik legvalószínűbb oka az lehet a hőhullámoknak, hogy a nők szervezetében csökkenésnek indul az ösztrogénszint a klimax alatt. Ez hatással van a hipotalamuszra, ami az agynak a hőháztartást is szabályozó területe.

A hőhullám azonban jelentkezhet más okból is, nem csak a klimax miatt. 

  1. Például közvetlenül a menstruációnk előtt is úgy érezhetjük, hogy melegünk van. Ilyenkor természetesen csökken az ösztrogénszint.
  2. A fogamzásgátló hatására is kialakulhat hőhullám. 
  3. A pajzsmirigy betegségei is vezethetnek hőhullámhoz.
  4. Hőhullámot bizonyos fertőzések is okozhatnak.
  5. A szorongásos roham is járhat izzadással, hirtelen támadt melegérzettel, mivel megnő a pulzusszám és légszomj lép fel.

Honnan tudhatjuk, hogy a hőhullámot a klimax okozza?

Hőhullámok nem csak nappal, éjszaka is jelentkezhetnek a klimax alatt

Hőhullámok nem csak nappal, éjszaka is jelentkezhetnek a klimax alatt

Az esetek jelentős részében az ösztrogénszint változása áll a hőhullám hátterében, ami a klimax egyik jele. Ám ha nem vagyunk ebben teljesen bizonyosak, vannak más olyan kulcstényezők, amiket számításba véve megítélhetjük, valóban a klimax okozza-e a hőhullámot az esetünkben.

  • A negyvenes éveinkben járunk
  • Megváltozott az utóbbi időben a menstruációnk
  • Rendszeresen jelentkeznek a hőhullámok
  • Vannak más klimaxhoz köthető tüneteink is

Mit tehetünk, ha a klimax miatt vannak hőhullámaink?

Nagyon kellemetlen a hőhullám. Jó hír, hogy ha valóban a klimax okozza a panaszokat, melyek már a hétköznapi életünket is befolyásolják, már azelőtt enyhíthetjük a tüneteket, hogy a menopauzával véget érne ez a hormonviharos időszak.

Leggyakrabban hormonpótló terápiával enyhítik a klimax tüneteit. Ennek egyik formája a hormonális fogamzásgátló gyógyszer szedése. De sok esetben, ha nem cél a fogamzásgátlás is egyúttal, a bőrön át felszívódó ösztrogéntartalmú krém vagy tapasz segíthet. Ezek nem járnak akkora trombóziskockázattal, mint a fogamzásgátló tabletta.

Ugyanakkor a hormonpótló készítmények sem alkalmasak és biztonságosak mindenki számára. Ha valakinek a kórtörténetében vagy családjában már fordult elő mellrákos eset, inkább a hormonmentes készítmények jelenthetnek megoldást. Ezek olyan gyógyszerek, melyek a hipotalamusz receptorait gátolják, hogy ne alakuljon ki a hőhullám.

Az életmódbeli változások is sokat segíthetnek a hőhullám ellen a klimax idején. A rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, fűszeres ételek elhagyása mind segíthet a hőhullámok számának csökkentésében. A szakember a dohányzásról való leszokást is javasolja, mivel az bizonyítottan rontja a klimaxos panaszokat.

Forrás: Allure, fotó: Getty Images