Rövidebb a menstruációd a megszokottnál? Ekkor kell aggódnod a nőgyógyász szerint!

2023. október 09.
A menstruáció velünk együtt változik. Reagál a stresszre, életünk változásaira, az évszakokra. Van, amikor erősebb és hosszabb a vérzés, máskor nagyon rövid, kevés vérzéssel. De mikor túl rövid egy menstruáció?
Rövid menstruáció
  • Mit jelez az egészségünkkel kapcsolatban, ha a menstruációnk a szokásos 5 nap helyett csak kettő volt?
  • Erica Montanes szülész-nőgyógyász főorvos  mondott el mindent a Popsugarnek a rövid menstruációról.
  • Egy sor környezeti tényező okozhatja, hogy a menstruációnk rövidebb a szokásosnál.

„Nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van, ha csak kétnapos a menstruációnk. De tény, hogy oda kell figyelnünk ilyenkor – jelentette ki Dr. Erica Montanes szülész-nőgyógyász főorvos. – Egy sor tényező okozhat rövidebb menstruációt. Ezek többsége teljesen ártalmatlan, mint például egy új gyógyszer, stresszhatás. Más esetekben viszont akár várandósság vagy a klimax jele is lehet egy kétnapos menstruáció.”

A legtöbb nőnél a menstruáció 3-7 napig tart átlagosan. A Popsugar a szakember segítségével körüljárta, mi lehet a leggyakoribb oka egy rövidebb, akár 2 napos menstruációnak. A szülész-nőgyógyász azt is hozzátette, mikor kell mindenképp orvoshoz mennünk egy szokásosnál rövidebb havi vérzésnél.

Vérzés peteérés nélkül

Amikor nem következik be peteérés, mégis vérzést tapasztalunk, az általában rövid. Ezt leggyakrabban hormonális ingadozások okozzák. Ilyen esetekben nem csak a rövid, gyenge vérzés, de a szabálytalan időközönként bekövetkező nagyon erős vérzés is előfordulhat. Sőt, időnként azt tapasztalhatjuk, hogy kimarad a menstruációnk. Ha megfigyeljük a menstruációs ciklust, észrevehetjük, hogy elmarad az ovuláció táján tapasztalható átlátszó folyás is. 

A jelenség elég gyakori. Nagyjából a termékeny korú nők harmada tapasztalja meg élete során legalább egyszer a peteérés nélküli vérzést. A kezeléséhez lehet, hogy elegendő az életmódbeli változtatás, a stressz csökkentése, de szükség lehet a hormonháztartás gyógyszeres beállítására is.

Korai petefészek-kimerülés

Ha a rövid menstruáció mellett hőhullámokat vagy hüvelyszárazságot is tapasztalunk, ez lehet a korai petefészek kimerülés tünete is. „Ha negyvenéves kor előtt áll le a petefészkek működése, akkor beszélünk korai petefészek-kimerülésről” – magyarázta a szülész-nőgyógyász.

A tünetek kezelésére az orvosok ösztrogénterápiát javasolhatnak, ami segíthet a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, illetve kalcium- és D-vitamin-pótlást. 

Fontos megjegyezni, hogy a korai petefészek-kimerülés nem ugyanaz, mint a korai menopauza, bár a kettő tünetei hasonlók. „A korai petefészek-kimerülésben szenvedő nők menstruálhatnak időnként még évekig, sőt teherbe is eshetnek. Ám a korai menopauzánál leáll a menstruáció és nem alakulhat ki terhesség” – tisztázta Dr. Montanes a különbséget.

Beágyazódási vérzés

„A nagyon rövid menstruáció lehet a korai terhesség jele, úgynevezett beágyazódási vérzés – mondta a szülész-nőgyógyász. – Pecsételő vérzést tapasztalhatnak a nők nagyjából akkor, amikor a menstruációjuknak kellene megjönnie. Emiatt úgy tűnhet, mintha megjött volna a menstruációjuk, valójában azonban megtermékenyült petesejt ágyazódik be a méh nyálkahártyájába.”

Ha azt gyanítjuk, hogy a kétnapos menstruációnk nem valódi havivérzés, célszerű pár napot várni és elvégezni egy terhességi tesztet. A szakember azt javasolja, nagyjából 3 nappal a pecsételő vérzés elmúlta után érdemes megpróbálnunk a tesztet.

Perimenopauza is okozhat rövid menstruációt

Az átlagos menstruáció 3-7 nap, a szokatlanul rövid vérzést akár a klimax is okozhatja

Az átlagos menstruáció 3-7 nap, a szokatlanul rövid vérzést akár a klimax is okozhatja

„A perimenopauza az utolsó menstruáció körüli időablak – szemléltette Dr. Jennifer Howell szülész-nőgyógyász, menopauza specialista. – Ilyenkor már hőhullámokat, hormoningadozást tapasztalhatnak a nők, ami szabálytalan menstruációt, beleértve kétnapos, rövid vérzést, éjszakai izzadást, koncentrációs zavarokat, migrént, kedélyhullámzást okozhat.”

Természetes folyamat a perimenopauza vagy klimax, ám kétségtelenül rengeteg kellemetlen tünettel jár. Érdemes megvitatnunk a nőgyógyászunkkal, milyen lehetőségeink vannak ezek enyhítésére.

Életmódbeli változások és rövid menstruáció

Számos hétköznapi dolog is állhat a rövid, kétnapos menstruáció hátterében. Elég hozzá, ha kicsit erősebben kezdünk edzeni vagy valamilyen új stresszforrás jelent meg az életünkben. A stressz hatására ugyanis a testünk kortizol hormont termel. „Attól függően, a szervezetünk stressztűrő képessége mennyire erős, a kortizol késleltetheti vagy korábbra hozhatja a menstruációt, gyengébb lehet a vérzés, vagy akár ki is maradhat” – mondta Dr. Swapna Kollikonda szülész-nőgyógyász.

Különösen a kardiomozgás lehet hatással a menstruációnkra. „Az ilyen típusú mozgásformák a hormonszinteket úgy változtatják meg, hogy a hirtelen megnőtt terhelés hatására vékonyabb nyálkahártya alakul csak ki a méh belső felszínén – folytatta a szülész-nőgyógyász. – Ez idővel gyengébb vérzést eredményez.”

Gyógyszerek is okozhatnak rövidebb menstruációt

Ha valamilyen új gyógyszert kezdtünk szedni, ez is előidézheti a rövidebb havivérzést. A hormonális fogamzásgátlók (beleértve az ilyen típusú spirált is), valamint a szorongásoldók, pajzsmirigyproblémákra felírt gyógyszerek szintén megváltoztathatják a menstruációt. Ha azt gyanítjuk, hogy a gyógyszerek mellékhatása a rövidebb havivérzés, mindenképp beszéljünk az orvosunkkal.

Betegségek, amik rövidebb menstruációt okozhatnak

Lehetséges, hogy valamilyen betegség áll a rövidebb menstruációnk mögött. A hormonális problémák, például PCOS vagy pajzsmirigybetegségek például gyakran zavarják össze a havivérzést. Okozhatnak erős, gyenge vagy szabálytalan menstruációt.

A szakember hangsúlyozta, hogy a rövidebb menstruáció nem mindig jelenti azt, hogy gyengébb is a vérzés. „Attól függ, mi áll a hátterében – mondta Dr. Montes. -– Például a pajzsmirigyprobéma és PCOS okozhat nagyon erős, ám rövid vérzést, míg a korai petefészek kimerülés inkább gyengébb menstruációhoz vezet.”

Petefészekciszta, méhen kívüli terhesség vagy vetélés is állhat a szabálytalan, szokatlan vérzés hátterében. A közös ezekben az esetekben, hogy mindenképp fontos, hogy orvoshoz forduljunk a tünetekkel.

Mikor kell orvoshoz mennünk a rövidebb vérzéssel?

A szakember összeszedte, milyen esetekben kell mindenképp szakemberhez fordulnunk a rövidebb menstruációval:

  1. Három egymás utáni menstruáció szokatlanul rövid, vagy legfeljebb 2 napos.
  2. Ha a vérzés olyan erős, hogy egy órán belül betétet vagy tampont kell cserélnünk.
  3. A rövid menstruáció erős görcsökkel jár.
  4. Menstruáció során más szokatlan tüneteket tapasztalunk.

Fotó: Unsplash