10 kérdés, amiből kiderül, mennyire boldog a párkapcsolatod

2023. november 17.
A jó párkapcsolat mindenkinek mást jelent, ahogy a boldogság is. Ugyanakkor a pszichológusok által összeállított tíz kérdés segíthet, hogy mélyebb rálátást kapjunk a viszonyunkra, és megtaláljuk azokat a pontokat, amiken fejleszthetünk.
10 kérdés boldog párkapcsolat
  • Nem vagyunk egyformák, így a jó párkapcsolat is mindenkinek más.
  • Hány kérdésre válaszoltunk igennel a tízből?
  • Bár általánosítanunk nem szabad, viszont tanulságokat levonhatunk a kérdésekre adott válaszainkból.

Úgy érezzük, megrekedt a kapcsolatunk az utóbbi hónapokban? Töréspontok jelentek meg az eddig kikezdhetetlennek tűnő szerelmünkben? Érdemes megfontolnunk a pszichológusok által összeállított tíz kérdést, hogy kiderüljön, valójában boldog-e a párkapcsolatunk, és hol fejlődhetünk!

1. Ha mostantól életünk végéig olyan párkapcsolatban kellene élnünk, amilyen az elmúlt hat hónap volt a párunkkal, elégedettek lennénk vele?

Nem igaz, hogy van olyan párkapcsolat, aminek minden pillanata felhőtlen boldogság és öröm. De ha általánosságban elégedettek vagyunk a kapcsolatunkkal, az jó jel.

2. Ha szexelhetnénk mással és biztosan nem derülne ki, megtennénk?

Nem meglepő egy hosszú kapcsolatban, ha néha elábrándozunk azon, hogy valaki mással is lefekszünk. De eljátszani a gondolattal más, mint valójában meg is tenni.

3. Ha most dönthetnénk, ismét összekötnénk az életünket a párunkkal?

Ha a válasz igen, az határozottan annak a jele, hogy boldog a párkapcsolatunk. Nem ez a helyzet? Lehet, hogy most elégedettek vagyunk, de nem biztos, hogy ez örökké tart.

4. Őszintén tudunk örülni, ha a párunkkal valami jó dolog történik?

Tegyük fel, hogy előléptetik a munkában a párunkat. Természetes a pozitív reakciónk, amikor elmeséli, belülről fakad? Ha féltékenységet érzünk, pedig valójában nincs is miért irigynek lennünk, az annak a jele, hogy vannak olyan dolgok a kapcsolatunkban, amit meg kellene beszélnünk.

5. Gyorsan visszaáll a normális kerékvágás köztünk egy-egy veszekedés után?

Nem beszélünk egymással napokig vagy éppen folyton felemlegetjük a vitát még sokkal később is? Ez roppant romboló hatású lehet a párkapcsolatunkra. Azok a párok, akik képesek higgadtan kibeszélni magukból, ha valami bántja őket a másikkal kapcsolatban, könnyebben jutnak kompromisszumra, boldogabbak és nagyobb eséllyel maradnak együtt.

6. Kimutatjuk az egymás iránti szeretetünket?

A pszichológusok által összeálított 10 kérdésből képet kaphatunk arról, mennyire boldog a párkapcsolatunk

A pszichológusok által összeállított 10 kérdésből képet kaphatunk arról, mennyire boldog a párkapcsolatunk

Puszi, csók, ölelés, bújás, séta kézen fogva – az összetartozás, kötődés a legfontosabb építőköve egy kapcsolatnak. Ezek a gesztusok erősítik a kapcsolatunkat és boldogabbá tesznek.

7. Mindketten elégedettek vagyunk a szexuális életünkkel?

Nem az a lényeg, milyen gyakori a szex egy kapcsolatban. A fő kérdés az, mindkét fél boldog és elégedett-e ezzel a felállással. Ha nem így érzünk, akkor is csak tovább ront a helyzeten, ha a másikat hibáztatjuk érte.

8. A párunk a legfontosabb az életünkben?

Természetesen vannak időszakok az életben, amikor valami más legalább annyira fontos, de általánosságban azok a párok, akik számára a kapcsolatuk elsőbbséget élvez az életükben, boldogabbak.

9. Több jó közös élményünk van, mint rossz?

Nagyon fontos, hogy a kapcsolatban többségben legyenek a boldog, örömteli pillanatok. Ha annyi vagy több rossz periódusunk van, mint jó, az azt jelenti, hogy valami nem jól működik.

10. Megvédjük a párunkat másokkal szemben?

Ha valaki bántó megjegyzést tesz a párunkra, kinek az oldalára állunk? Ha jó és boldog kapcsolatban élünk, valószínűleg gondolkodás nélkül megvédjük a párunkat. 

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash