Ennyit kell szexelned, hogy boldogabb legyél

2024. január 02.
Azt már tudjuk, hogy a szex nagyon is pozitív hatással van kedélyállapotunkra és egészségünkre – de mégis mennyi az az annyi? Mutatjuk a tudomány válaszát!

Már számtalan kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres szex jó hatással van az egészségünkre, az élettel való elégedettségünkre és a párkapcsolatunk minőségére is – persze mindezt általában a saját bőrünkön is tapasztaljuk. És bár gyakran már egyetlen alkalom után is jobban érezzük magunkat, felmerülhet a kérdés: mennyit kell szexelni ahhoz, hogy biztosítsuk hosszú távú jóllétünket?

Először is szögezzük le, a szex gyakoriságának kérdése ingoványos talaj, hiszen egy párkapcsolaton belül ez a két fél libidójától és persze magának a kapcsolatnak a dinamikájától is függ. Nincsen egyezményes, kőbe vésett ideális szám, hiszen minden párnak az az ideális, amivel mindkét fél elégedettnek érzi magát. Ettől függetlenül a tudomány megkísérelt választ adni a nagy kérdésre – mutatjuk, mivel álltak elő.

Mennyi az annyi?

Mielőtt még felfednénk a bűvös számot, hadd nyugtassunk meg mindenkit: ahogyan a Hims & Hers Let’s Talk About Sex felméréséből kiderült, miközben az emberek 98 százaléka úgy véli, hogy mindenki szexelt a múlt héten, a valóságban a nők 23 százaléka, a férfiak 18 százaléka és a nonbináris személyek 47 százaléka egyáltalán nem szexelt az elmúlt hónapban. A kutatásból az is kiderült, hogy bár a britek 81 százaléka úgy gondolja, hogy egy átlagos, szexuálisan aktív személy hetente legalább egyszer szexel, addig a válaszadók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy heti egynél is kevesebb szex jut neki.

Vagyis egyáltalán nem szexel annyit a világ, mint gondolnánk – de akkor mégis milyen gyakran jusson ki a szexuális örömökből? A libidó sok mindenen múlik: nők esetében a menstruációs ciklus alakulása, a stressz-szint és más életmódbeli tényezők is befolyásolhatják. Emiatt persze a párkapcsolaton belüli szex gyakorisága is értelemszerűen fluktuálni fog. Ugyanígy az életkor is fontos faktor: egy 2017-es kutatás szerint a 20-as éveinkben szexelünk a legtöbbet (átlagosan évente 80-szor), míg 45 éves korunkra ez évi átlag 60 alkalomra csökken.

Házaspár szex gyakoriság

Ezzel együtt sikerült belőni egyfajta arany standardot, ami a szex és a boldogság összefüggését illeti. A York University kutatása végül is arra jutott 30.000 kísérleti személlyel végzett felmérésében, hogy heti egy szex már elegendő ahhoz, hogy élvezzük az áldásos hatásokat és alapvetően is fokozódjon az elégedettségünk és boldogságérzetünk. Jó hír azonban, hogy ez az egy szex nem feltétlenül jelenti azt, hogy partnerrel együtt kell eljutnunk a csúcsra – magunk is gondoskodhatunk az orgazmusunkról!

Forrás: Marie Claire UK Fotó: Getty Images