Ez a gyakorlat tökéletesen helyettesíti a felülést, ha kockás hasat akarsz!

2024. január 03.
Izgalmas, mégis végtelenül egyszerű, térdelőtámaszból indított gyakorlattal válthatjuk ki a felüléseket a napi mozgásrutinunkban. A jó hír, hogy ez a mozdulat még hatásosabb is, ha kockás hasat szeretnénk!
Hasizomgyakorlat felülés helyett
  • Az újévi fogadalma valószínűleg megint rengeteg embernek a rendszeres testmozgással és a kockás hassal lesz kapcsolatos 2024-ben is.
  • Nem gond az sem, ha utáljuk a felüléseket, ez az egyszerű gyakorlat remekül helyettesítheti.
  • Mutatjuk, hogyan végezzük lépésről lépésre a mozdulatot, hogy nyárra kockás hasunk legyen!

Ideje hangolódni az újévi fogadalmakra és rendszeres testmozgásra. Ha csak azért nem vágtunk bele eddig, mert utáljuk a felüléseket, nem lehet több kifogásunk. Az egyszerű, cicahátból indított mozdulat ugyanis tökéletesen kiváltja az utált felüléseket.

Mutatjuk, hogyan végezzük pontosan a kockás has eléréséhez azt az egyszerű mozdulatot, amivel helyettesíthetjük a felüléseket!

Miért kell erősíteni a hasizmokat?

A hasizomgyakorlat az egészségünk miatt is fontos, ám felülés helyett más módon is erősíthetjük a hasizmokat

A hasizomgyakorlat az egészségünk miatt is fontos, ám felülés helyett más módon is erősíthetjük a hasizmokat

A hasizom nem attól jó, ha kockás. Nem is azért kell erősítenünk azokat, hogy minél kidolgozottabbak legyenek. A hasizomnak ugyanis fontos élettani funkciója van. Azon túl, hogy segít a belső szerveinket a helyén tartani, támasztja a gerincet és a törzs fordításában is részt vesz. 

Ha a hasizom gyenge, a legelső tünet a hát- és derékfájás. Ilyenkor ugyanis a hátizmokra hárul minden munka, így elfáradnak és túlerőltetjük a gerinc körüli izmokat, majd fájdalom lép fel. 

Jó hír, hogy a hasizmok erősítésére nem a felülés az egyetlen hatásos módszer. (Ráadásul felülésekből is minél többfélét kell végeznünk, hogy ne csak a nagy hasizmokat, hanem az oldalsó és alsó hasizmokat is erősítsük.)

Kockás has felülések nélkül

Valószínűleg nagyon kevés olyan ember van, aki azért csinálja a felüléseket, mert szereti. Nem kell feltétlenül szenvednünk azonban a kockás hasért és a néhány centivel keskenyebb derékért a felülésekkel. Helyette más gyakorlatokkal is edzhetjük és formálhatjuk a hasizmunkat.

Az egyik leghatásosabb a deszka és annak különböző variációi a kockás has és erős hasizom eléréséhez. Egy másik nagyon hatásos és még egyszerűbb mozdulat az a cicahátból indított gyakorlat, amit most lépésről lépésre is bemutatunk. 

  1. Helyezkedjünk el térdelőtámaszban. A karok függőlegesek, a tenyér a váll alatt. A lábszár a combbal derékszöget zár be, a térd a csípő alatt.
  2. Kilégzésre lassan toljuk magunkat hátra úgy, hogy a karok egyenesek maradnak. 
  3. A térd elemelkedik a talajtól.
  4. Belégzésre ereszkedjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Végezzünk annyit a felülést helyettesítő hasizomgyakorlatból annyit, amennyit csak bírunk. Nagyon fontos, hogy a gyakorlat közben minél erősebben toljuk a tenyeret a talajba. Ne siessünk, végezzük lassan a mozdulatot. Tökéletes levezetés lehet egy edzés végén, vagy ha szülés után először kezdünk el hasizomgyakorlatokat végezni. 

Fotó: Unsplash, Getty Images