Ez az egyszerű lábemelés ülve a leghatásosabb a kötényhas ellen

2023. október 06.
Ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra, mert a csípőizmokat is erősíthetjük vele. Csak ne felejtsünk el nyújtani utána!
Kötényhas ellen lábemelés
  • A lábemelés remekül erősíti az alhas izmait.
  • Nemcsak a hasizmok, hanem a csípőizmok erősítésének egyik leghatásosabb módszere is ez a lábemelés.
  • Nagyon fontos a horpasz izom lenyújtása is az erősítés után!

A hasizmok formálása és a zsír égetése a hasról nem a hasizomgyakorlatoknál kezdődik. Az alhas izmait például sokkal jobban dolgoztatják a különböző lábemelések. Mutatjuk, Anthony Green személyi edző milyen roppant egyszerű, otthon is végezhető és nagyon hatékony gyakorlatot javasol, ha a kötényhassal szeretnénk felvenni a harcot!

Mi az a kötényhas?

A kötényhas főleg szülés vagy nagyobb túlsúly után alakul ki. A has alsó részén és kialakuló zsírréteget és bőrfelesleget nevezzük így, ami a szeméremvonal alá lóghat, hasonlóan egy kötényhez. Nem csak nőknél, férfiaknál is megjelenhet nagyobb, tartós hízás, majd gyors fogyás hatására.

A kötényhas nem csak esztétikai probléma. Testi-lelki panaszokat okozhat annak, akinél kialakul. Mivel bőrredők képződnek a hason, így ez remek táptalaj az izzadás okozta irritációnak, de súlyosabb esetben gombás fertőzés is kialakulhat. 

A kötényhas tartós súlytöbblet, mart gyors fogyás után alakul ki leggyakrabban

A kötényhas tartós súlytöbblet, mert gyors fogyás után alakul ki leggyakrabban

A testi tüneteken túl lelkileg is megviselheti azt, akinél kialakult a kötényhas. Erőteljes szégyenérzetet kelthet.

Rossz hír, hogy célzott fogyás nem létezik. Nem tudjuk tehát a zsírt csak és kizárólag az alhas területéről eltüntetni, ahogy a kötényhas bőrfeleslege sem húzódik vissza egyetlen hatásos gyakorlattól. Segíthetünk és javíthatunk viszont a helyzeten többféle módon.

  1. Életmódváltás – Ahhoz, hogy a zsír eltűnjön, nem elég edzeni. Ugyanis nem a zsír alakul át izommá. Fontos, hogy egészségesebben táplálkozzunk, többet aludjunk és megfelelő mennyiségű vizet igyunk, ha csökkenteni akarjuk a hasi zsír mennyiségét, így a kötényhasat.
  2. Kollagén – az életmódváltással együtt a kollagén javíthat a szöveteink rugalmasságán.
  3. Sebészeti beavatkozás – ha az életmódváltás és testmozgás nem hozott olyan eredményt, amivel együtt tudunk élni, megfontolhatjuk a hasplasztikai beavatkozást, ám ennek is megvannak a maga szövődményei és kockázatai, mint minden műtétnek.
  4. Testmozgás – ha testzsír mennyiségét az életmódváltással sikerül csökkenteni, a megfelelő gyakorlatok segíthetnek, hogy feszesebb legyen az adott testtáj, így például a hasunk is.
  5. Szeressük a testünket – a kötényhas emlékeket őriz, megmutatja, milyen csodákra képes a szervezetünk, például kihordani és megszülni egy gyermeket, ne szégyelljük és büntessük magunkat emiatt.

Milyen gyakorlattal dolgozhatjuk le a kötényhasat?

Nem csak a látvány miatt fontos, hogy megfelelő erősítő gyakorlatokat végezzünk. Ha erős a hasizmunk és a csípőizmunk, az nagyban hozzájárul a gerincünk megfelelő működéséhez is, így megelőzhetjük a hátfájást, derékfájást. Mutatjuk, @coachgreen milyen remek, otthon is könnyen végezhető gyakorlatot javasol a kötényhas ellen és a csípőizmok erősítésére.

@coachgreen

Verspannte Hüfte? Schmerzen im unteren Rücken? Probiere diese Kombi #hüftmobilität #hüftschmerzen #rückenschmerzen #schmerzfrei #hüfte #fyp #fürdich

♬ Memory Reboot – VØJ & Narvent

  1. Üljünk le, forgassuk hátra a vállunkat, és a tenyerünket támasszuk szorosan az ülőcsonthoz, a karokkal támasszuk a hátunkat. A lábak legyenek nyújtva. 
  2. A lábak egyik oldalához helyezzünk el egy tárgyat. Minél magasabb, annál nehezebb elvégezni a gyakorlatot.
  3. Azzal a lábbal kezdjük a lábemeléseket, amelyik oldalra a tárgyat helyeztük.
  4. Emeljük át belégzésre a lábunkat a tárgyon, majd kilégzésre tegyük vissza a kiinduló helyzetbe. Ügyeljünk rá, hogy a lábunk maradjon végig teljesen nyújtva, a lábfej pipál.
  5. Végezzük el tízszer a lábemelést az egyik oldalon, majd ismételjük a másik lábbal is.

Nagyon fontos, hogy a kezünkkel végig támasszuk aktívan a hátunkat, mert csak akkor dolgozik a hasizom, ha a hátunk nyújtva marad. A nyújtás is nagyon fontos a csípőizmot erősítő gyakorlat után. Ehhez a videó végén látható támadóállás az egyik leghatásosabb. Ha rendszeresen végezzük ezt a gyakorlatot, a megfelelő étrend és vízfogyasztás mellett sokat javíthatunk a kötényhas állapotán.

Fotó: Unsplash