5 kérdés, amit még januárban tegyél fel magadnak a munkáddal kapcsolatban

2024. január 16.
Ha azt a célt tűztük ki magunknak 2024-re, hogy előrébb lépünk a karrierünkben, érdemes erre az 5 kérdésre őszintén felelnünk. Sokat segíthet, hogy meghatározzuk a jó irányt és a céljaink felé vezető lépéseket a munkánkban.
Munka 5 kérdés
  • Miből akarok többet vagy kevesebbet csinálni idén?
  • A karrierszakértők segítenek, hogy jobban megértsük a munkahelyi céljainkat és motivációinkat.
  • Ha megtaláljuk azokat a pontokat a munkánkban, amikre igazán összpontosítanunk kell és szeretnénk, a munka-magánélet egyensúly is sikeresebb lesz az életünkben.

Az új év az újrakezdés és az előttünk álló évről való gondolkodás ideje. És sokunk számára a karrierünk és munkánk fájdalmas pont vagy zavaros, nyitott kérdés lehet. 

Tudjuk, hogy változtatni akarunk a munkánkon, de nem tudjuk, hol kezdjük el? A karriertanácsadó vázolta azt az 5 kérdést, amivel közelebb kerülhetünk a munkahelyünkkel, karrierünkkel kapcsolatos válaszokhoz.

1. Miből akarok többet vagy kevesebbet csinálni idén?

Angelika Karachristos karriercoach szerint fontos kérdés a munkánkkal kapcsolatban, amit fel kell tennünk magunknak, ha előrébb szeretnénk lépni a karrierünkben: „miből szeretnék többet csinálni?”, illetve „miből szeretnék kevesebbet csinálni a jelenlegi munkakörömben?”. Így tisztázhatjuk, hogy mit szeretnénk a következő lépcsőfokokon.

„Ha csak a szintlépés kedvéért lépünk feljebb a szamárlétrán, továbbra is ott maradhat az űr, amit most érzünk. Ha ezzel nem kerülünk közelebb ahhoz a feladathoz, amit valóban csinálni szeretnénk, nem érezzük magunkat elégedettebbnek, motiváltabbnak – mondta Karachristos. – A másik oldalról viszont, annak tudatosítása, hogy miből szeretnénk kevesebbet csinálni, erős motiváló tényező lehet.”

2. Hogyan érhetem el, hogy a munkahelyemen jobban észrevegyenek?

„A karrierünk előremozdítása érdekében folyamatosan – vagy legalábbis rendszeresen – el kell gondolkodnunk azon, hogy kik számára vagyunk láthatóak. Mert a munkában és a karrierben emberek vesznek fel embereket, emberek léptetnek elő embereket, emberek erősítenek embereket – mondta Cynthia Pong feminista karrierstratéga.

– Lényegében minél több megfelelő ember számára vagyunk láthatók – úgy, ahogyan mi szeretnénk, hogy lássanak – annál valószínűbb, hogy úgy alakul a karrierünk, ahogy tervezzük. És amikor legközelebb tömeges elbocsátások, költségvetési megszorítások, gazdasági visszaesés következik be, annál gyorsabban talpra állhatunk, és annál nagyobb lesz a személyes tőkénk.”

3. Mi az a nagy győzelem, ami 2024-et sikeres évvé teheti?

Néha nem árt vizualizálnunk magunk előtt a legjobb forgatókönyvet. Reméljük, hogy egy konkrét projektet vezethetünk? Előadást tartunk egy konferencián? Olyan mentorunk van, akitől mindig is szerettünk volna tanulni? Sikerült inspiráló csapatot kialakítanunk a kollégákkal? Elköltöztünk másik városba? Előléptettek? Beindítottuk a saját vállalkozásunkat? Vagy éppen hetente öt napon is edzettünk?

„Hunyjuk be a szemünket és képzeljük el, milyen életet szeretnénk élni. Akár le is írhatjuk és kiragaszthatjuk a fürdőszobai tükörre. A lényeg, hogy mindig elő tudjuk hívni ezt képet, amikor motivációra van szükségünk a munkához” – mondta a karriertanácsadó.

A munkánkkal kapcsolatos 5 kérdés hozzásegíthet a jobb munka-magánélet egyensúly kialakításához és a kiégés elkerüléséhez

A munkánkkal kapcsolatos 5 kérdés hozzásegíthet a jobb munka-magánélet egyensúly kialakításához és a kiégés elkerüléséhez

4. Milyen a hírnevem a munkahelyemen?

Ez a kérdés tisztázhatja, hogy az, ahogyan mi látjuk magunkat, egyezik-e azzal, ahogyan a vezetők és feljebbvalók is látnak minket. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják, a munkánk magáért beszél. Sokszor ez nem elég, nekünk is ki kell állnunk magunkért, hogy elismerjék az érdemeinket.

5. Mitől érezzük úgy, hogy tele van a poharunk?

Mielőtt mindent beleadnánk egy új cél elérésébe, találjuk ki, hogy az összhangban van-e azzal, ami feltölt és motivál minket. Cynthia Shaw klinikai pszichológus szerint a „mitől érezzük úgy, hogy tele van a poharunk?” kérdés segíthet elgondolkodni és jobban beazonosítani, hogy szakmailag mire vágyunk.

Legyen az fizetésemelés, bónusz vagy előléptetés, saját vállalkozás, önkénteskedés egy nonprofit szervezetnél, tudatosítanunk kell, melyek azok a feladatok, amiket valóban szívesen végzünk. Csak így teremthetjük meg a kielégítő egyensúlyt a munka és magánélet között és előzhetjük meg a kiégést.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images