Lapos, körte alakú vagy pocakos? Ezt árulja el a hasunk az egészségükről!

2024. január 23.
Sokkal többről árulkodik a hasunk alakja az egészségünkkel kapcsolatban, mint gondolnánk. A tudósok egyre többet tudnak arról, a túlzott mértékű hasi zsír milyen károkat okozhat a testünk működésében.
Hasi viszcerális zsír
  • A hasi zsír befolyásolhatja a szervek működését.
  • Az elhízás mára járványszerű méreteket öltött a fejlett világ országaiban, Magyarország éllovas világszinten is.
  • Mutatjuk, a különböző hasformák milyen egészségügyi következményekkel járhatnak nőknél!

Az Európai Unióban csak Máltán magasabb az elhízottak aránya (a testtömeg-index 25-29,9 közötti), mint Magyarországon. Döbbenetes adat: hazánkban a felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A romló tendencia még aggasztóbb (a 2021-es adathoz képest 2 százalékponttal növekedett az elhízottak száma, míg 2019-hez képest 4 százalékpontos a növekedés).

A túlsúly azért nagyon káros, mert növeli egy sor krónikus betegség kialakulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz, legalább 12 fajta rákbetegség, máj- és tüdőproblémák okozója lehet a túlsúly, a mentális problémákról nem is szólva.

Az egészségügyi következmények azonban nemcsak attól függnek, mekkora a túlsúly, amit cipelünk, hanem attól, hol tárolja a zsírt a testünk. 

Nem minden zsír egyforma

Mindenkin van zsír. Sőt, szüksége is van a szervezetünknek a megfelelő mennyiségű zsírtartalékra ahhoz, hogy egészségesen működjön. A 20 és 79 év közötti nőknél 33-36 testzsírszázalék a normális, míg hasonló korú férfiaknál a 19-25-ös testzsírszázalék tekinthető egészségesnek. 

De nem minden zsír egyforma. Az úgynevezett barna zsírszövet kifejezetten egészséges. Erre ugyanis szüksége van a szervezetünknek az anyagcsere működéséhez, segíti a más típusú zsír égetését is. De van olyan zsírtípus, ami a várandósság alatt lép működésbe.

A legnagyobb mennyiségben azonban a fehér zsírszövet található meg a testünkön, ez az, amitől szabadulni akarunk egy-egy diéta vagy fogyókúrás program során. Ez tárolódhat a bőr alatt közvetlenül – ilyenkor meg tudjuk csípni. Vagy a szövetek között (viszcerális zsírszövet), ami körbeveszi a szerveket és károsíthatja azok működését. Jellemzően utóbbi csoportba tartozik a hasi zsír. 

Miért olyan veszélyes a hasi zsír?

Mindenkinek a szervezete egyéni módon tárolja a zsírt. A nőknél jellemzőbb a csípőn, belső combon lerakódó zsírfelesleg, ami a klasszikus körte alkatot idézi elő. A férfiaknál gyakoribb az alma alkatú hízás, amikor a zsír a hason rakódik le. 

Van egy korlátja annak, mennyi zsírt képes a bőr alatt tárolni a testünk. Ha megtelt ez a raktár, a szövetek között is kezd felhalmozódni, így jön létre a viszcerális vagy hasi zsír. Ez az a fajta elhízás, ami a krónikus betegségek kockázatát is nagyban növeli, de gyulladásos folyamatokhoz és májkárosodáshoz is vezethet.

Min múlik, hol tárolja a testünk a zsírt?

Egy sor tényező befolyásolja a testzsírszázalékunkat. A fizikai aktivitás, mennyit és mit eszünk, iszunk-e alkoholt és dohányzunk-e, mind hatással van arra, mennyi zsír halmozódik fel a testünkben.

Hogy hol rakódik le a zsír, szintén több tényezőtől függ. 

  • hormonok
  • életkor
  • nem

A fiatalabb férfiaknak magasabb a tesztoszeronszintje, ami csökkenti a zsírt a testben. Idősebb korban csökken a férfi nemi hormon szintje, több zsír rakódik le a has körül. Nőknél eleve magasabb a testzsírszázalék, ez szükséges ahhoz, hogy kihordjanak egy gyermeket és szoptatni tudják. 

A zsír nők esetében főként a fenék és combok területén tárolódik az ösztrogén hormon hatására. A menopauza után azonban – ahogy csökken a női nemi hormon szintje – a hasi zsír mértéke is gyarapodásnak indul.

Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint irányadó a hasi zsír mértékének meghatározására a derék körmérete. Férfiaknál 94 centiméter, nőknél 80 centiméter az a méret, ami fölött már egészségügyi kockázatról beszélhetünk. Ám az is tény, hogy a derékméret nem feltétlenül árulkodik arról, vajon a viszcerális zsír mértéke mekkora valakinél.

Hogyan mérhetjük meg a viszcerális zsírt?

A legpontosabban képalkotó eljárásokkal (CT, MRI, DEXA) lehet megnézni, vajon a hasi zsír szempontjából kockázati csoportba tartozunk-e. De a csípő-derék arány is utalhat arra, hogy a viszcerális zsír miatt veszélyben lehetünk.

Ehhez mérjük meg a derekunkat azon a részen, ahol a legkeskenyebb a bordák alatt. A csípő legszélesebb pontján ugyanígy mérjük le, ahol a fenék is beleesik. Ezután osszuk el a derék körméretét a csípővel. Ha ez az arány férfiaknál 0,9 felett van, nőknél 0,85 felett, akkor nagy a gyanú, hogy magas kockázati csoportba tartozunk hasi zsír szempontjából.

1. Klasszikus körte alak – zsír a csípőn és fenéken tárolódik

A körte alakú testforma kevesebb kockázatot hordoz a viszcerális zsír szempontjából

A körte alakú testforma kevesebb kockázatot hordoz a viszcerális zsír szempontjából

Amikor valaki körte alkatú, a zsír a lábakra, csípőre, combokra rakódik. Bár nem feltétlenül érzi így, de ez még mindig egészségesebb, mint a hasi zsír. Menopauza előtt gyakoribb ez a fajta hízás a nőknél. A klimax után nem árt odafigyelnünk, mert elkezdődhet a hasi zsír felhalmozódása.

2. Alma alkat, ami aggodalomra adhat okot

A hasi zsír a 40-es éveikben kezd rakódni a nőkre

A hasi zsír a 40-es éveikben kezd rakódni a nőkre

Amikor az alhas területén megjelennek az első zsírpárnák, nem árt észbe kapnunk. Ez az első lépés lehet a viszceláris zsír felhalmozódása felé, ami már komoly egészségügyi kockázatot hordoz. Ez általában a menopauza táján történik meg, nagyjából 45-50 éves kor körül. Ebben az időszakban fokozódhat a hasi zsír felhalmozódása.

3. Nagymértékű elhízás az egész testen

A hasi zsír ilyen mértékű elhízásnál már komoly gondokat okozhat

A hasi zsír ilyen mértékű elhízásnál már komoly gondokat okozhat

Amikor a nőknél a test alsó tájairól a zsír raktározódása átkerül a hasi tájékra, már komoly nehézségeket okozhat a hétköznapokban is. Nem csak a krónikus betegségek kockázata növekszik meg jelentősen a hasi zsír miatt, de a mozgásképesség is csökkenhet.

4. Túl alacsony testzsírszint

Az sem egészséges, ha valakinek a testén túl kevés a zsírszövet

Az sem egészséges, ha valakinek a testén túl kevés a zsírszövet

A túl sok zsír is veszélyes, ám az sem egészséges, ha valakinek alacsony a testzsírszázaléka. Ha egy nőnél nem elegendő a zsír mennyisége, a menstruációs ciklus felborulhat, termékenységi problémák jelentkezhetnek. 

Bár valószínűleg nincs viszcerális zsír, ha valakinek semmi hasa sincs, mégsem mondhatjuk, hogy ez egészséges állapot lenne.

5 dolog, amivel csökkenthetjük a hasi zsírt

A szakember javaslataival a hétköznapi tevékenységeinkkel is segíthetjük viszcerális zsír lerakódásának megelőzését. De ha már kialakult a hasi elhízás, faraghatunk az úszógumikból is.

  • legyünk aktívabbak a mindennapokban – menjünk lépcsőn lift helyett, gyalog közlekedjünk, biciklizzünk
  • tűzzünk ki célt – 3 vagy 6 hónapos célokkal megőrizhetjük a motivációnkat a hasi zsír megszüntetésében
  • olvassuk el a címkéket, számoljunk – egy átlagos nőnek 2000 kalória a napi adagja, ha fogyni akarunk, napi 500 kalóriát érdemes lefaragni ebből
  • legyünk óvatosak az olajos magvakkal – jó, ha tudjuk, hogy a csoki és keksz helyett fogyasztott olajos magvak is roppant kalóriadús élelmiszerek, 100 gramm mogyoró 600 kalóriát tartalmaz
  • váltsunk mozgásformát – a gumiszalagos edzés, TRX, súlyzós edzés segít izmot építeni, ami fokozza a szervezet anyagcseréjét, így hozzájárul a fogyáshoz és segít csökkenteni a viszcerális zsír mértékét

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images