Menopauza és hajhullás – ezt teheted ellene

2023. november 09.
A menopauzát megelőző perimenopauzális időszakban már megfigyelhető a hajszálak elvékonyodása és az erős hajhullás, ami sok nőnek okozhat kellemetlenséget. Szerencsére vannak módszerek, amikkel felléphetünk ellene!
  • A menopauza előtti években sokan tapasztalják, hogy egykor dús hajkoronájuk elkezd elvékonyodni.
  • A perimenopauzális hajhullás mögött hormonális okok állnak, leginkább az ösztrogén szintjének csökkenése.
  • Szerencsére több lehetőségünk is van, hogy felvegyük a harcot a hajhullással – ezek közül mutatunk néhányat.

A menopauzát megelőző úgynevezett perimenopauzális időszakban rengeteg nő tapasztal kisebb-nagyobb mértékű hajhullást. Ilyenkor nem a férfiak „foltos” kopaszodását kell elképzelnünk: a nők esetében sokkal jellemzőbb a hajszálak elvékonyodása és a haj fokozott hullása, amivel a frizura összességében veszít élettel teliségéből, dússágából.

Mindez a menopauzát is okozó hormonális változások miatt történik, vagyis az ösztrogénszint csökkenésével van összefüggésben. Ez olyannyira gyakorinak számít, hogy 70 éves korukra a nők 38 százaléka tapasztal ilyen hormonális hajhullást. Természetesen az évek előrehaladtával nem csupán a perimenopauzális állapot, de a stressz, bizonyos pajzsmirigy-problémák vagy más krónikus betegségek is vezethetnek a haj elvékonyodásához és hajhulláshoz.

Megoldások a hajhullásra

A perimenopauzális hajhullás rendkívül kellemetlen lehet, hiszen ebben az egyébként is megterhelő időszakban jelentősen csökkentheti a nők önbizalmát. Szerencsére vannak megoldások a kezelésére, fontos azonban leszögezni, hogy a hajhullás megoldásához először mindig alapos kivizsgálásra van szükség, ugyanis számos különböző ok állhat a jelenség mögött.

Fontos, hogy ellenőrizzük a vérképünket és sorra vegyük az életmódbeli tényezőket, hogy mindenképpen kizárhassunk bizonyos krónikus betegségeket vagy más egészségügyi problémákat. Bár könnyű lenne azt gondolni, hogy a hormonális eredetű hajhullás egyszerűen megoldódik a hormonpótlással, de talán meglepő módon a kutatási eredmények nem igazolják ezt.

Amerikában a minoxidil az egyetlen FDA által is jóváhagyott készítmény a nőies mintázatú hajhullás kezelésére, de ez is csak addig hat, amíg használjuk, nem igazán jelent tartós megoldást. Bizonyos esetekben férfiaknak kifejlesztett hatóanyagokat is felkínálnak a nőknek: ilyen például a finaszterid, ami számos különböző készítményben megtalálható.

A jó hír, hogy egyre hatékonyabb samponok, balzsamok és hajpakolások is kaphatóak a piacon, ráadásul már Magyarországon is működnek olyan szalonok, ahol kifejezetten a hajjal kapcsolatos problémák megoldására fókuszálnak. A lényeg, hogy ha hajhullást tapasztalunk és szeretnénk tenni ellene, semmiképpen sem kell beletörődnünk a helyzetbe – inkább keressünk fel egy szakembert, aki segíthet, hogy hajkoronánk visszanyerje régi ragyogását és szépségét!

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images