Mikor lesz húsvét 2024-ben?

2024. február 16.
Érdemes lassan tervezgetni a húsvéti szünetet. Mutatjuk, mikor van húsvét 2024-ben, és a többi fontos időpontot. Mikorra esik nagypéntek, nagyszombat és hogyan alakul a húsvéthétfő?
Húsvét 2024 időpont
  • A húsvét mozgó ünnep, minden évben más napra esik dátum szerint.
  • 2024-ben március 31. lesz húsvét vasárnapja.
  • A húsvét négynapos ünnep, mióta a nagypéntek is munkaszüneti nap lett.

A húsvét azóta különösen a szívünkhöz közel álló ünnep, hogy a húsvét vasárnapot megelőző péntek, azaz nagypéntek is ünnepnap lett Magyarországon. Így már négy napot pihenhetünk húsvét okán. Mutatjuk, 2024-ben mikor lesz húsvét és hogy alakulnak a pontos időpontok!

Miért van mindig máskor húsvét?

A kereszténységben nem a karácsony a legnagyobb ünnep, hanem a húsvét, Jézus feltámadásának emléknapja. Azért nem évforduló, mert ahogy Jézus születésének, úgy a halálának és feltámadásának pontos időpontját sem ismerjük. 

Eredetileg minden vasárnapot Jézus feltámadásának emlékére szenteltek. Csak a 2. század óta alakult ki a húsvétot megelőző böjti időszak mint felkészülés és az évenként ismétlődő húsvét. Az ünnep időpontja ekkor még a legtöbb helyen a zsidó húsvéthoz igazodott.

Jeruzsálem pusztulása után a szétszóródó zsidók, csakúgy, mint a keresztények, az akkoriban már széles körben elterjedt tavaszünnep, vagyis a március 21-i napéjegyenlőség hatására, március 21-ét kezdték húsvét ünnepeként ünnepelni.

Nem csoda, hogy már a kezdet kezdetén, az apostoli időkben is vita tárgyát képezte, mikor ünnepeljék a húsvétot. Ma a konszenzus szerint  húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség március 21-én következik be, ehhez kell tehát igazítani a húsvét időpontjának megállapítását. A húsvét dátumának lehetséges két legszélsőbb naptári határa: március 22. és április 25. Ezek között 35 különböző napra eshet a húsvét a holdtöltétől függően, és ezért mozgó ünnep a húsvét.

Milyen ünnepnapok vannak húsvét előtt és után?

Húsvét mozgó ünnep, minden évben máskor van az időpontja

A húsvét mozgó ünnep, minden évben máskor van az időpontja

Húsvét 2017 óta jelent négynapos pihenőt. Ekkor lett ünnepnap nagypéntek is. Nagyszombaton és húsvétvasárnap egyébként sem dolgozunk, húsvéthétfő pedig már régóta ünnepnap. 

Idén a húsvétvasárnap időpontja: 2024. március 31. Ehhez igazítva így alakulnak a húsvét körüli napok:

  • Nagypéntek: 2024. március 29.
  • Nagyszombat: 2024. március 30.
  • Húsvétvasárnap: 2024. március 31.
  • Húsvéthétfő: 2024. április 1.

Fotó: Unsplash