Cellulitisz vagy lipödéma? – Honnan tudhatjuk és mi megoldás?

2024. február 21.
Egyre nagyobb figyelem irányul az abnormális zsírsejtek által okozott problémára, a lipödémára. Miből vehetjük észre, hogy a cellulitiszünk nem is cellulitisz, és hogyan kezelhető a lipödéma?
Cellulitisz lipödéma zsírleszívás
  • A lipödéma műtétre való internetes keresések száma 400 százalékkal ugrott meg az utóbbi egy évben.
  • A lipödéma abnormális zsírsejtek felhalmozódása leggyakrabban a lábakon, ritkábban a karon.
  • Gyakran tévesztik össze cellulitisszel a problémát, pedig sokkal komolyabb és fájdalmasabb probléma.

Az utóbbi években egyre többet hallani a lipödémáról. Mi sem mutatja jobban, hogy 400 százalékkal nőtt az internetes keresések száma a lipödéma műtét kifejezésre. Ez azt is jelenti, hogy az emberek egyre több információval rendelkeznek arról, hogy a narancsbőrük esetleg nem is narancsbőr, hanem abnormális zsírfelhalmozódás a lábukban, ritkábban a karjukban, ami gyakran fájdalommal jár – amivel a cellulitisz soha –, és emiatt megoldásokat keresnek.

Mi a lipödéma?

A lipödéma egy krónikus probléma, ami a nők nagyjából 11 százalékát érinti. Abnormális zsírfelhalmozódás alakul ki a bőr alatt. „A lipödémával érintett terület úgy néz ki, mintha durva narancsbőre lenne a páciensnek. Emellett gyakran egészen puha, esetleg fájdalmas – magyarázta Dr. Peter Neligan, a Washington Egyetem plasztikai sebészet professzora. – Egyszer egy páciensem úgy mondta ezt, hogy nem tud a macskája sem az ölébe ülni, mert nagyon fáj.” Nőknél alakul ki általában a lipödéma, leggyakrabban az alsó végtagokban, de a karokat is érintheti ritkán.

Amikor az ember hízik vagy fogy, az az egész testet érinti. Ám lipödéma esetén a zsírfelhalmozódás az érintett testtájakon megmarad. „Gyakran látni fogyás után, hogy a lipödémás részen, például a bokánál, körkörösen ott marad a zsírfelhalmozódás” – mondta Dr. Neligan. 

Nem segít tehát a fogyás sem, ha lipödémával küzdünk, ellentétben a cellulitisszel. Bár a lipödéma bármilyen testsúlyú embert érinthet, a Cleveland Klinika statisztikáiból látszik, hogy az elhízás fontos kockázati tényező lehet. A lipödéma súlyossága ugyanis a hízással exponenciálisan növekedhet. 

Mi okozza a lipödémát?

Egyelőre az orvosok, tudósok sem tudják, mi okozza a lipödémát. Gyanítják, hogy hasonlóan a cellulitiszhez, a lipödéma is a hormonális változásokhoz, pubertáshoz, várandóssághoz kapcsolódik. „A családi halmozódás és öröklődés is megfigyelhető a lipödémára való hajlam esetén – tette hozzá Dr. Neligan. – Ez az egyik oka annak, hogy sokáig nem is nagyon diagnosztizálták a problémát. Az emberek azt gondolták, anyukámnak is ilyen lába volt, ilyen típusok vagyunk, ezt örököltem, nem lehet mit tenni.”

A túlsúly és elhízás is nehezíti a diagnózist. Sokszor tekintenek a lipödémára úgy a szakemberek, hogy ez csak a túlsúly. De gyakori az is, hogy limfödémaként diagnosztizálják, ami ránézésre hasonló tüneteket okoz, ám az oka más. A lipödémával ellentétben – ahol az abnormális zsírfelhalmozódás az ok – a limfödémát a nyirokerek elzáródása miatti nyirokfolyadék-felhalmozódás okozza. 

Miben különbözik a lipödéma és a cellulitisz?

A zsírban, ha egy szóval akarnánk válaszolni. A cellulitisz kozmetikai probléma, nem okoz fájdalmat, egészségügyi nehézségeket. A lipödéma viszont egyértelműen orvosi probléma. „A cellulitisz felismerése is sokkal egyszerűbb – folytatta Dr. Neligan. – A lipödémánál gyakori, hogy addig nem is látszanak a gödröcskék és csomók a bőrön, míg végig nem simítjuk a lábat. Csak ekkor válik láthatóvá a bőr alatti zsírfelhalmozódás.”

A zsírleszívás mind a két esetben javíthat a helyzeten, ám a cellulitisz esetében nem igazán javasolt az eljárás, mivel a kockázat sokkal nagyobb a várható haszonnál, és nem feltétlenül ad olyan végeredményt, mint amire a páciens számít. 

Lipödéma esetén a betegek általában arról számolnak be, hogy csökken a problémával járó kellemetlen érzet, fájdalom, és javul a krónikus probléma, ami az életminőségükre is hatalmas hatással van. A kutatások szerint a lipödémával együtt járó gyakori migrénes rohamok is csökkenhetnek a zsírleszívás után.

Milyen kockázatokkal jár a lipödéma műtét?

Persze ahogy minden műtét, úgy a zsírleszívás is kockázatokkal jár. Ezekről a beavatkozás előtt a lipödémával küzdő pácienst az orvos is tájékoztatja. Egy felmérés szerint, amit lipödémával küzdő, zsírleszíváson átesett nők körében végeztek, a leggyakoribb komplikációk az alábbiak voltak:

  • Megnyúlt bőr mennyiségének gyarapodása
  • Megkeményedett kötőszövet
  • Vérszegénység
  • Vérrögképződés
  • Limfödéma

Mennyire tartós a lipödéma műtét eredménye?

A felmérés szerint azoknak a nőknek, akiknél a lipödéma miatt elvégezték a zsírleszívást, 84 százalékkal javult az életminősége és 86 százalékkal csökkent a fájdalom a műtét után. 50 százalékuk mondta azt, hogy újabb zsírszövet jött létre a zsírleszívással kezelt és nem kezelt területeken. A legtöbb esetben azonban azt mondták a páciensek, hogy a lipödéma miatti zsírleszívás hatásai átlagosan 12 évig tartottak. 

Forrás: Allure, fotó: Unsplash