Ezt tettem, amikor megtudtam, hogy a párom még mindig beszél az exével

2024. február 26.
Ha ezt a három kérdést feltesszük magunknak egy olyan kényes párkapcsolati helyzetben, mint amikor például kiderül, hogy a párunk még mindig beszél az exével, nagyobb eséllyel nem mi kerülünk kínos helyzetbe.
Párkapcsolat ex harmadik fél
  • Vannak, akiknek eszébe sem jut tartani a kapcsolatot a volt párjukkal, míg mások később is jó barátok maradnak exükkel. 
  • Mit szól hozzá az új partner, ha kiderül, időről időre beszél a párjuk az exével?
  • A párkapcsolati szakértő szerint három fontos kérdést kell feltennünk magunknak, ha kiderül, hogy a párunk még mindig beszél az exével.

Barátok maradtunk a volt párunkkal? Vannak, akik számára ez teljességgel elképzelhetetlen. De majdnem ilyen sokan vannak, akik nem zárkóznak el tőle, hogy szóba álljanak vele időnként. „Teljesen normális, ha barátok maradunk az exünkkel – jelentette ki Bethany Ricciardi párkapcsolati szakértő. – Ha a romantikus érzelmek már el is tűntek, a kapcsolat megmaradhat. Nem könnyű minden szálat elvágni valakivel, akit olyan sok ideig a legszorosabb szálak fűztek hozzánk.”

De mi van akkor, ha az derül ki, hogy a párunk beszél időről időre az exével? Valószínűleg zavarja az embert. Ilyenkor kell három kérdést feltennünk magunknak a párkapcsolati szakértő szerint.

1. Úgy érezzük, biztos lábakon áll a kapcsolatunk?

Egy sikeres párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy magabiztosnak és biztonságban érezzük magunkat a másik ember mellett. „Azért érzünk bizonytalanságot, mert az ösztöneink azt súgják, valami nem stimmel, amikor kiderül, hogy a párunk az exével beszél – magyarázta Jennifer L. McBride McNamara pszichológus, családterapeuta. – Ilyenkor arra koncentrálunk, amiben a legbizonytalanabbak vagyunk. Minden egyes alkalommal, amikor a párunk a kezébe veszi a telefonját, azt gondoljuk, hogy vele beszél. Ez a fixáció mutatja, hol van rés a kapcsolatunkban.”

Az, hogy idegesek leszünk attól, hogy a párunk az exével beszél, nem az oka a bizonytalanságunknak, hanem a tünete. Ha tökéletesen biztosak vagyunk a kapcsolatunkban, néhány üzenet miatt nem borulunk ki.

2. Milyen gyakran beszél a párunk az exével?

Nagyon fontos kérdés, hogy milyen típusú a viszony a volt párjával a jelenlegi párunknak. Egyszer-egyszer beszélnek, vagy összefutnak egy születésnapon évente egyszer? Vagy rendszeresen váltanak üzeneteket, találkoznak? Nagy különbség van a kettő között, és a párkapcsolati tanácsadó szerint jogunk van aggódni, ha a párunk gyakrabban beszél a volt párjával, mint velünk. Vagy ugyanolyan gyakran.

Másik intő jel, ha a volt pár rosszakat mond rólunk, támad minket. Nem kell legjobb barátoknak lennünk, de a tisztelet a mostani párkapcsolat iránt elvárható. Nagyon fontosak a tiszta és egyértelmű határok a párunkkal az exszel való kommunikációt illetően.

Három kérdést érdemes feltennünk magunknak, ha zavar, hogy a párunk az exével beszél

Három kérdést érdemes feltennünk magunknak, ha zavar, hogy a párunk az exével beszél

3. Hogyan reagál a párunk, amikor az exéről kérdezzük?

A nyílt és őszinte kommunikáció a párunkkal nagyon fontos, különösen ha kételyeink vannak valamivel kapcsolatban. Ugyanakkor nagyon nehéz egy olyan kényes témát felhozni, mint a volt párjával való kapcsolattartás. Főleg, ha a mi viszonyunk még új. Ilyenkor próbálunk minél óvatosabbak lenni, nem akarjuk, hogy féltékenynek tűnjünk.

Érdemes ezért először csak figyelnünk a párkapcsolati tanácsadó szerint. Mennyit és milyen gyakran beszél a párunk az exével? Így amikor sor kerül a beszélgetésre, konkrétumokat tudunk mondani, nem csak a saját benyomásainkat.

Amikor az exéről kérdezzük a párunkat, legyünk olyan nyugodtak, amennyire csak lehet. Figyeljük a párunk reakcióit. Ha valóban törődik velünk, odafigyel ránk, akkor határokat húz az exszel való kommunikációban és elfogadja, hogy nekünk rossz érzés, ha beszélnek. 

Ha viszont a párunk védekezik vagy tagad, az valószínűleg intő jel, hogy az ex is a kapcsolatunkban van harmadik félként. Ez nem feltétlenül jelent romantikus szálakat, de azt igen, hogy a párunk nem tud teljesen őszinte lenni sem velünk, sem magával az exével kapcsolatban.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash