Lassú szakítás

A lassú szakítás alattomosan kezdődik, és hónapokig is eltarthat

2024. február 28.
A lassú szakítás kifejezetten fájdalmas tud lenni, de van, hogy mégis ez a lehető legjobb megoldás.

Előfordult már veled valaha, hogy a párodból lassan, fokozatosan szerettél ki? Esetleg te voltál a másik oldalon, és érezted, ahogy a partnered irántad táplált szeretete szépen lassan elhalványul? Lehet, hogy legbelül nagyon is tisztában voltál vele, hogy a párkapcsolatod a végét járja, mégis hónapokig, esetleg évekig eltartott, amíg a közös történetetek végére végül pont került. Ez az úgynevezett slow burn break-up, amit magyarul talán lassú égésű szakításnak lehetne legjobban fordítani.

De miként is veszi kezdetét egy lassú égésű szakítás?

Alattomosan, hívatlanul tör felszínre benned az érzés, amit sokáig igyekszel visszanyomni a mélybe. Próbálsz úgy csinálni, mintha semmi nem változott volna, mintha minden rendben lenne, miközben kétségbeesetten kapaszkodsz egy megkopott szerelem maradványaiba. Nyomaszt a bűntudat, hiszen te vagy, akinek az érzései megváltoztak – de ugyanígy tud nyomasztani a fájdalom, ha irántad változtak meg a másik érzései. Kifejezetten őrjítő lehet megtapasztalni, hogy a társunk már nem szeret úgy bennünket, míg régen. Különösen, ha a mindeközben erősködik, hogy az égvilágon semmi nem változott.

Talán mindketten úgy érzitek egy ideje, hogy a kapcsolatotok átalakul, szerelmesekből barátokká váltok – vagy idegenekké. Bármilyen érzések kombinációja is vezetett el a lassú szakításig, a végső igazság ugyanaz marad:

mindkét félnek borzalmas átélni.

Lehet, hogy legjobb barátok vagytok, vagy együtt is éltek. Lehet, hogy közösek a barátaitok, a hobbitok, a vállalkozásotok, a házatok, a háziállataitok vagy a gyerekeitek. Lehet, hogy a szakításnak még a gondolata is elviselhetetlen – lehet, hogy csak egy tompa fájdalmat érzel. Lehet, hogy olyan régóta alkottok egy párt, hogy el sem tudjátok képzelni az életeteket egymás nélkül.

De vajon miért, és hogyan zajlik le egy lassú szakítás? A követezőkben Stefanie Bullock párkapcsolati szakértő magyarázza el a folyamat fájdalmas valóságát.

A szerelem elmúlásának leggyakoribb oka: az erőfeszítés hiánya

Ahogy a szakértő rámutat, egy egészséges és boldog párkapcsolat fenntartása mindkét oldalról folyamatos erőfeszítéseket igényel, csak így lehet megőrizni a romantikát a felek között. A rohanó mindennapokban azonban gyakran előfordul, hogy a párkapcsolatunk idővel a fontossági listánk legvégére kerül.

Kevesebb időt és energiát fordítunk a másikra, egy idő után már nem adjuk meg azt a szeretet és ragaszkodást partnerünknek, amire neki szüksége lenne. Ez a folyamat vezethet el végül oda, amikor a pár (vagy annak egyik tagja) azt kezdi érezni, hogy az egykor mindent elsöprő szerelem halványodni kezd.

A párkapcsolati szakértő szerint érdemes a romantikus kapcsolatainkra úgy gondolni, mint egy kis szobanövényre, amelynek következetes öntözésre, odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Törődés nélkül a szobanövényünk, de ugyanígy a párkapcsolatunk is halálra lesz ítélve.

Amikor a szerelem átalakul

Bullock szerint a másik ok, amiért egy pár azt gondolhatja, hogy elmúlt közöttük a szerelem, hogy a kapcsolatuk éppen az eltávolodás fázisában van. A párkapcsolatok az idő múlásával több különböző szakaszon mennek keresztül. Ott van rögtön a legelső szakasz, az egymásra találás, vagy összefonódás stádiuma – az a bizonyos kezdeti időszak, amit a jól ismert rózsaszín köd leng körül. Ez az a fázis, amikor hajlamosak vagyunk a párunkat tökéletesnek látni.

De bármennyire is idilli ez az időszak, egyszer ennek is vége lesz. Ha pedig az idő múlásával a rózsaszín köd felszáll, a pároknak egyre több kihívással kell szembenézniük. A kezdeti lángolás elmúltával egyre jobban feltűnnek például az egymás közti különbségek: rájövünk, hogy azok a tulajdonságok, amikért kezdetben még lelkesedtünk, talán nem is olyan biztatóak a jövőre nézve… Ekkor lépünk át a második szakaszba, az eltávolodásba.

Amennyiben sikeresen át tudjuk vészelni ezt az időszakot, és a felmerülő problémákat közös erővel le tudjuk győzni, a kapcsolatunk szépen lassan elérkezhet egy olyan stádiumba, melyben képesek leszünk teljesen elfogadni a másikat – még akkor is, ha már nem látjuk őt tökéletesnek.

A lassú szakítás a jobb, vagy a gyors befejezés?

A lassú szakítás a jobb, vagy a gyors befejezés?

Ha egy pár nincs tisztában ezzel a teljesen természetes folyamattal, a felek könnyen azt hihetik, hogy összeférhetetlenek egymással, esetleg kiszerettek a másikból, és végül szakítanak. Holott valójában csak a rózsaszín köd szállt fel a mindennapjaikról.

A lassú szakítás a jobb, vagy a gyors befejezés?

A lassú szakítás egyik előnye, hogy több időnk van lelkileg felkészülni a végleges elválásra, így amikor végül a kapcsolatunk véget ér, talán kevésbé érezzük majd azt, hogy nem kaptuk meg a méltó lezárást. A lezárás iránti igény leginkább akkor szokott megfogalmazódni az érintettekben, ha megválaszolatlan kérdéseik maradtak a kapcsolatuk zátonyra futásával kapcsolatban, vagy ha a viszony hirtelen, bármiféle figyelmeztetés nélkül ért véget. 

De az is könnyen előfordulhat egy lassú szakítás során, hogy a kapcsolat olyan sokáig húzódik, míg a felek között teljesen elmérgesedik a viszony. Az egykori szerelmesek képesek lehetnek a legrosszabbat is kihozni egymásból, aminek hatására a mindennapjaikon a közöny, a rosszindulat és a véget nem érő veszekedések lesznek úrrá. Bár ez kapcsolat végi rossz időszak könnyen felül tudja írni a pár korábbi, boldogságban együtt töltött idejét, a szakértő szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy a felek egyszer igenis szerették egymást.  

„A dolgok okkal értek véget. De a valóság az, hogy valószínűleg voltak szép együtt töltött idők is. Nem kell, hogy az egyik időszak felülírja a másikat. Elfogadhatod, hogy vége lett – hogy a szerelem elhalványult, megváltozott vagy egyszerűen csak nem volt hivatott tartósan megmaradni –, de azért emlékezhetsz arra is, hogy örömben is volt részetek. Bármilyen rossz, lassú és vontatott volt a vége, remélhetőleg nem csak erre emlékszel majd, amikor visszatekintesz.”

A lassú szakítás tehát kifejezetten fájdalmas tud lenni, de van, hogy mégis ez a lehető legjobb megoldás. A szerelem nem mindig tart örökké,  a szakítás néha elkerülhetetlen. Viszont az is igaz, hogy minden kapcsolatnak lehetnek nehéz időszakai. Egy profi párkapcsolati terapeuta ilyen esetben segíthet visszatalálni a helyes útra, amennyiben mindkét fél ezt szeretné. Akár úgy döntünk, hogy szakítunk, akár tovább próbálkozunk, soha ne felejtsük el ápolni a kis szobanövényünket. Legyen szó a partnerünk iránti szeretetről vagy a szingli önmagunkról. 

Forrás: Vice Fotó: Getty Images