Párkapcsolat instagram

Szakítasz a pasiddal, ha nem hajlandó közös képet posztolni az Instagramra?

2024. február 20.
Kutatások szerint a Z generáció egyre több tagja szeretné, ha a párja posztolna róla a közösségi médiában. Mi történik, ha a másik erre nem hajlandó?

A technológia örökre átformálta a randizás és társkeresés intézményét. Ma már nemcsak a jövendőbeli partnerünket próbáljuk az internet segítségével megtalálni, de annak is nagy jelentőséget tulajdonítunk, hogy a meglévő párkapcsolatunkat miként prezentáljuk az online térben. A Bumble randioldal által 2023-ban készített Love Unfiltered Report című felmérésben több mint ezer, 18 és 26 év közötti fiatalt kérdeztek meg arról,  milyen elvárásaik vannak a jövendőbeli partnerükkel kapcsolatban. A válaszadók 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha a párja posztolna róla a közösségi médiában.

De mi történik, ha partnerünk erre nem hajlandó?

„A kapcsolatunk kezdeti szakaszában a barátnőm kijelentette, hogy nem érdekli, hogy posztolok-e róla vagy sem. Aztán mégis minden alkalommal megsértődött és deaktiválta a fiókját, amikor feltettem az Instagram-oldalamra egy barátaimmal közös képet” – mesélte a Vice-nak a 21 éves diák, Aditya. „Úgy gondolta, hogy biztosan azért posztolok a barátaimról, mert velük jobban érzem magam. Hogy biztosítsam a szeretetemről, minden alkalommal, amikor posztoltam egy képet a barátaimmal, kiraktam róla is egy fotót. Egy idő után azonban ezt rendkívül mesterkéltnek éreztem.” Aditya kapcsolata végül zátonyra futott, és a szakításban elmondása szerint az is nagy szerepet játszott, hogy a barátnőjével egészen másképp gondolkodtak a párkapcsolatuk online prezentációjáról. A 27 éves, indiai Priya Chaudharynak is rendkívül rosszul esett, hogy az exe alig volt hajlandó képet kitenni róla az Instagram-oldalára. „Az indokai kifogásnak tűntek. Zavart a dolog, mert másokról gyakran posztolt, és úgy éreztem, hogy én biztosan nem vagyok elég fontos neki” – magyarázta.

Feszültséget okozhat az eltérő hozzáállás

Kutatások is kimutatták, hogy a közösségi média képes súlyosbítani a párok között egyébként is fennálló ellentétetek – ezek az ellentétek pedig gyakran a generációs különbségekből fakadnak. A Y generáció, vagy más néven millenniálok például csak tizenévesen kezdtek el ismerkedni az internettel, miközben a Z generáció legfiatalabb tagjai gyakorlatilag beleszülettek a digitalizációba.

Akik nem mozognak olyan természetesen az online térben, vagy akik még ismerték az internet előtti mindennapokat, nem feltétlenül vágynak rá, hogy életük minden pillanatát megosszák a közösségi médiában. De mi történik, ha egy egyébként boldog párkapcsolatban élő emberek különböző módon érzik magukat otthonosan a social médiában?

Mi történik, ha egy egyébként boldog párkapcsolatban élő emberek különböző módon érzik magukat otthonosan a social médiában?

Mi történik, ha egy egyébként boldog párkapcsolatban élő emberek különböző módon érzik magukat otthonosan a social médiában?

„Én aktív vagyok a közösségi médián, de a párom nem. Én már hamar posztoltam közös képeket az Instagramra, ő viszont sokáig nem tett ki rólam semmit. Csalódott voltam, és felhoztam neki a dolgot, mire ő a következőt kérdezte: »Azt akarod, hogy olyasmit tegyek, ami számomra nem komfortos, csak azért, hogy te boldog legyél?« Ekkor jöttem rá, hogy nem vagyunk egyformák, nem mindenki számára fontos az online jelenlét, és ezzel nincs is semmi baj – mesélte a 26 éves Taru, majd így folytatta – Hallottam olyan történeteket, amikor az emberek gyakorlatilag kényszerítették a partnerüket, hogy posztoljon róluk. Úgy érzem, összességében egészséges kapcsolatban élek, és inkább választom ezt a kapcsolatot mindennap, ahelyett, hogy posztolásra kényszerítsem a párom, és ez megkeserítse az életünket.”

Hasonló következtetésre jutott a 24 éves Nikita Sharma is, aki hét éve él párkapcsolatban az offline pasijával. „Rájöttem, hogy nem baj, ha valaki nem vágyik közösségimédia-aktivitásra. Mostanra annyira beszippantott bennünket az online világ, hogy hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni mindent, ami a közösségi médián kívül történik.”

Van, amikor bajt jelez a hárítás

Ám, ahogy azt a 24 éves bangalore-i író, Rochi Zalani a saját bőrén tapasztalta, bizonyos esetekben igenis komoly rad fleg lehet, ha partnerünk rendíthetetlen, és hosszú távon sem hajlandó felvállalni bennünket az online életében. „A volt kapcsolatomban a partnerem több mint öt év után sem akarta nyilvánosan felvállalni a kapcsolatunkat. Próbáltam támogató barátnő lenni, és egyszer odakommentelgettem a Youtube-videói alá néhány dicsérő szót és szívecskét, mire ő minden hozzászólásomat törölte, nehogy valaki felfedezze, hogy párkapcsolatban él. Összetörte a szívemet””– mesélte.

Hozzátette: a jelenlegi párkapcsolatában mindkettőjük számára természetes volt, hogy felvállalják egymást az online térben is. „Nem akarja rejtegetni a kapcsolatunkat, és ettől én is magabiztosabbnak érzem magam, és a kapcsolatunk is stabilabb.”

A valóság fontosabb, mint a közösségi média

Persze azt is fontos szem előtt tartani, hogy a közösségi média egy rendkívül idealizált képet mutat: mindenki a legjobbat és a legszebbet próbálja mutatni magáról – és ugyanígy a párkapcsolatáról is.

Csak azért, mert az emberek nem posztolnak a párkapcsolati problémáikról, nem jelenti, hogy azok nem is léteznek.

„Korábban is összehasonlítgattuk a párkapcsolatunkat más emberekével. Ám míg korábban csak elképzeltük, hogy másoknak vajon milyen lehet a szerelmi élete, most már látjuk is a saját szemünkkel a közösségi médiában. És amit az Instagramon látunk, hajlamosak vagyunk valóságosnak gondolni, amitől csak még rosszabbul fogjuk érezni magunkat a saját, nem tökéletes párkapcsolatunk miatt” – magyarázta Drishti Jaisingh pszichológus, párterapeuta. „Láttam az Instagramon, hogy XY mennyire romantikus, az én párom miért nem tud olyan lenni?” – ezt a kérdést gyakran hallom az üléseken.

Könnyű lenne azt gondolni, hogy a fent említett párkapcsolati problémák kizárólag a közösségi média miatt jelentek meg az életünkben, de a szakértő szerint ez nem igaz. A párkapcsolati konfliktusok jó részét a modern világban is a felek bizonytalansága és önbizalomhiánya szüli. Az Instagram vagy a Facebook nem teremtett új párkapcsolati problémákat – csak felnagyította, esetleg megnehezítette a már meglévőket. „Emlékeztessétek magatokat, hogy a valódi kapcsolat ereje és bizalma fontosabb, mint a közösségi média” – tanácsolja Drishti Jaisingh pszichológus. „Mindkét partnernek konszenzusra kell jutnia arról, hogyan és mit akarnak megmutatni az életükből a közösségi médián keresztül.” 

Forrás: Vice Fotó: Getty Images