3 jel, hogy túl gyorsan léptél új kapcsolatba szakítás után

2024. január 11.
Az a normális szakítás után, ha igyekszünk továbblépni, új kapcsolatot építeni és ismét szerelmesnek lenni. Ám arra is hagynunk kell időt, hogy érzelmileg feldolgozzuk az előző kapcsolatot, magát az elválást. Mutatjuk, a szakember szerint milyen jelei vannak, ha túl korán ugrottunk fejest egy új szerelembe szakítás után.
Szakítás túl gyors újrakezdés
  • Ha érzelmi távolságot tartunk az új párunktól, annak a jele lehet, hogy túl korán kezdtünk új kapcsolatba szakítás után.
  • A pszichológus szerint az is arra utal, hogy még túl korai volt az új kapcsolat, ha egyáltalán nem akarunk beszélni a volt párunkról.
  • Mi utal még arra, hogy túl korai volt szakítás után egy új kapcsolat, és még hagynunk kellett volna időt magunknak az érzelmi felépülésre?

Amelia Kelley pszichológus hangsúlyozta, hogy teljesen normális szükséglet és igény, ha szakítás után be akarjuk tölteni a fizikai és érzelmi űrt, amit a volt párunk hagyott maga után. Ugyanakkor egy túl korán érkező új szerelem nagy eséllyel végződik újabb szakítással.

„Nem minden esetben van eleve halálra ítélve egy új kapcsolat, ha nem sokkal egy szakítás után ugrunk bele – mondta a pszichológus. – Ám gyakran az egyetlen ok, amiért belemegyünk az adott viszonyba, a korábbi szakítás feldolgozatlan érzelmi terhe, amit nem akarunk tudatosítani, amivel nem akarunk foglalkozni.”

Ám ha anélkül lépnénk egy új kapcsolatba, hogy feldolgoznánk a szakítást, az új viszony alapja nagyon ingatag lesz. Érdemes odafigyelni az intő jelekre, amik azt mutatják, hogy túl korai volt még az új kapcsolat szakítás után.

1. Kerüljük a beszélgetést a korábbi kapcsolatról és a szakításról

Még ha egy új emberrel randizunk is, az emlékek, gondolatok, amik a korábbi kapcsolat lenyomatai, ott vannak a fejünkben. Ezek segíthetnek, hogy ezúttal okosabban, máshogy csináljuk. Ehhez azonban az kell, hogy a szakítás után elvégezzük az érzelmi munkát, levonjuk a tanulságokat. 

Ha ez nem történik meg, túl korán ugrunk fejest egy új kapcsolatba szakítás után, képtelenek vagyunk beszélni az új párunkkal a korábbi kapcsolatunk buktatóiról is. Ez intő jel, hogy még vannak olyan dolgok a korábbi szakítással kapcsolatban, amit fel kell dolgoznunk.

Több konkrét jele lehet a viselkedésünkön annak, ha túl korán lépünk új kapcsolatba szakítás után

Több konkrét jele lehet a viselkedésünkön annak, ha túl korán lépünk új kapcsolatba szakítás után

2. Az új párunkat folyamatosan összehasonlítjuk az régivel

A másik véglet, amikor túl sokat beszélünk az exünkről, szintén annak a jele, hogy még lenne dolgunk a szakítás feldolgozásával, mielőtt új kapcsolatba kezdünk. Ez a viselkedés arra utal, hogy még lélekben a múltban vagyunk, és nem vagyunk jelen teljes valónkkal az új kapcsolatban.

3. Teljesen figyelmen kívül hagyjuk, hogy egyáltalán nem illünk össze

Szakítás után elengedhetetlen, hogy kibogozzuk, miért is lett vége valójában a kapcsolatunknak. Ha ezt a munkát elvégezzük, megérthetjük, mi volt az össze nem illőségünk oka. „Ez lehet a kommunikáció, az eltérő jövőkép, más életszakaszban vagyunk” – sorolta a pszichológus.

Ha anélkül kezdünk új kapcsolatba, hogy szakítás után feltárnánk az okokat, könnyen újra és újra ugyanabba a spirálba kerülünk, csak más emberrel.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash