Brilliáns elméd van, ha rájössz, melyik gyerek csalt a vizsgán

2024. március 02.
Ismét kipróbálhatjuk, vagyunk-e olyan jó nyomozók, mint Sherlock Holmes. Neki valószínűleg néhány másodperc is elég lett volna, hogy rájöjjön, melyik gyerek csal a vizsgán. Mennyi idő alatt jövünk rá mi a megoldásra?
  • A feladat az, hogy rájöjjünk, melyik gyerek próbál csalni a vizsgán.
  • Egy aprócska dolog segíthet nyomra vezetni, ám csak a legjobb megfigyelők veszik észre.
  • A legjobbaknak 10 másodperc kell ahhoz, hogy rájöjjenek a megoldásra.

nyomozós fejtörők nagyon izgalmasak és remek kihívást jelentenek az agynak. Fejlesztik a logikát, megfigyelőképességet és kreatívabbá tesznek. Ezért érdemes kipróbálnunk magunkat ezzel a feladvánnyal is, ahol arra kell rájönnünk, melyik gyerek próbál csalni a vizsgán.

Egy osztályban vizsgáznak éppen a gyerekek. Látszik, hogy nem könnyű feladatokat kell megoldaniuk, és nagyon gondolkodnak a megfelelő válaszokon. Van azonban egy gyerek, aki nem saját kútfőből próbál jó válaszokat adni. Ez az egy gyerek csalni, egészen pontosan puskázni próbál. De vajon melyikük lehet az? Mi alapján tudjuk megoldani ezt a fejtörőt? 

Nyomozós fejtörő: melyik gyerek próbál csalni a vizsgán?

Nyomozós fejtörő: melyik gyerek próbál csalni a vizsgán?

Melyik gyerek csal a vizsgán?

Első ránézésre lehetetlen megmondani, melyik gyerek próbál csalni. Nagy a nyüzsgés a teremben, nehéz kiszúrni a puskázó gyereket.  Elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincsenek olyan árulkodó jelek, amik leleplezhetnék a megoldást. De ha jobban megnézzük a képet, feltűnhet egy apróság.

Nem könnyű rájönni a megoldásra. Amit jól mutat az is, hogy a legtöbb embernek akár fél percre is szüksége lehet, hogy kiderítse, melyik gyerek a csaló. Ám ha 10 másodpercen belül sikerül rájönnünk, a rekorderek közé tartozunk mi is. Minél többet gyakorolsz hasonló feladványokkal, annál jobban ráhangolhatod az agyad ezeknek a rejtvényeknek a megoldására. 

Hogyan deríthetjük ki, melyik gyerek csal a vizsgán?

Annyit segítünk, hogy a megoldás kiderítéséhez az osztályterem hátsó részét érdemes jobban szemügyre vennünk. 

Ha még nem sikerült ezután sem megtalálnunk a nyomozós fejtörő megoldását, néhány sorral lejjebb megmutatjuk, ki jött a jövőből valójában. Addig is tegyük próbára magunkat hasonló feladványokkal. Próbáljunk meg rájönni, hány embert látunk a képen. Vagy találjuk ki, melyik ajándéknak nem örül a születésnapos.

Megoldás: a hátsó sorban ülő gyereknek a kezére van írva a megoldás.

Nyomozós fejtörő: melyik gyerek próbál csalni a vizsgán?

Sikerült?

Forrás: Brightside