Ezek a legrövidebb lánynevek, amiket adhatunk a gyerekünknek

2024. február 24.
Magyarországon elég szigorúan szabályozzák a névadást. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne válogathatnánk szép nevek közül, ha például szeretnénk rövid keresztnevet választani gyermekünknek. Mutatjuk, melyek a legszebb és legrövidebb lánynevek!
Rövid lánynevek
  • Nagyon praktikus rövid nevet adni a gyerekünknek, valószínűleg felnőtt korában hálás lesz érte!
  • A rövid nevek is csodás jelentéssel bírnak és nagyon szépek!
  • Mutatjuk a legrövidebb Magyarországon is adható lányneveket.

Sokan irigylik a rövid nevű embereket, amikor nyomtatványok sokaságát kell kitölteniük. Nem árt tehát ezzel is számolnunk, amikor nevet választunk a gyerekünknek. Ráadásul rengeteg gyönyörű lánynév található a Magyarországon is anyakönyvezhető keresztnevek között, amik nagyon rövidek.

Mutatjuk, melyik a tíz legrövidebb és legszebb jelentéssel bíró lánynév, amit érdemes megfontolnunk, amikor nevet keresünk a gyerekünknek!

Ezek a legszebb rövid lánynevek, amik Magyarországon is adhatók

1. Ada

Az Ada lánynév germán-héber eredetű. Ha a germán vonalat nézzük, az Adel- és Adal- kezdetű női nevek rövidülése, jelentése ebben az esetben nemes. De egybeesik a héber eredetű bibliai Ádá névvel is, ami ékességet, szépséget jelent.

2. Dea

Nagyon ritka keresztnév, pedig valószínűleg sokan büszkén viselnék a latin eredetű lánynevet. Ráadásul a jelentése is igen magasztos: istennő, Istentől eredő.

3. Ida

Száz évvel ezelőtt kedvelt lánynév volt, ám mára viselőik is elfogytak, és ma már nincs a 100 leggyakoribb női keresztnév között az Ida. A név germán eredetű, jelentése tettrekész, szorgalmas.

4. Lea vagy Lia

A Lia a Lea név egyik alakváltozata, így a jelentése mindkét névnek megegyezik: nőstényoroszlán, kecses antilop. A Lea név héber eredetű.

5. Mia vagy Ria

Magyarországon még mindig nem túl elterjedt a Mária név egyik modernebb alakváltozata sem, pedig nagyon szép és kellően rövid is mindkettő. Több nyelven is nagyon népszerű rövid lánynév a Mia, melynek jelentése mirha vagy keserű. A Ria hasonló jelentéstartalommal bír.

A rövid lányneveknek örülhet a gyerekünk felnőtt korában

A rövid lányneveknek örülhet a gyerekünk felnőtt korában

6. Noa

Bibliai eredetű rövid lánynév a Noa. Jelentése mozgékony, fürge, energikus, mindig mozgásban van. Magyarországon ráadásul rendkívül ritka ez a rövid lánynév, így biztosan nem lesz belőle még egy az óvodában vagy iskolában.

7. Rea

Nem az ókori egyiptomi napisten nevéből származik ez a rövid lánynév. Sokszor az Andrea név becézőjeként találkozunk vele, pedig valójában görög mitológiai eredete van, ám önálló névként nagyon ritkán választják. Jelentése hömpölygő, áramló patak.

8. Bié

Különleges rövid lánynév a Bié, melynek ókori görög eredete van. A jelentése is olyan, amit minden szülő kívánna gyermekének: nyers erő, energikusság.

9. Éda

Nagyon ritkán anyakönyvezett rövid lánynév a germán eredetű Éda. Ez hosszabb nevek, névelemek rövidülésével alakult ki, jelentése így többféle lehet: nemes, birtok vagy vagyon. Az angol nyelvterületen az Edit még rövidebb névváltozatának tartják.

10. Ani

Ha kedves és rövid lánynevet keresünk, az Ani remek választás lehet a gyermekünknek. Ez az Anna név becézéséből önállósult, és ma már adható keresztnév Magyarországon. Jelentése ugyanaz, mint az eredeti névnek: könyörület, báj, kecsesség.

Fotó: Unsplash