Jamai vu – Te is átélted már valaha a déjà vu ellentétét?

2024. január 25.
Déjà vu élménye szinte mindenkinek van élete során. De vajon azt is tudjuk, amikor pont az ellenkezője, a jamais vu történik velünk? Ez történik velünk, amikor úgy érezzük, elvesztünk a térben és időben.
Jamais vu
  • Ha valamit már kismilliószor láttunk, egy szót vagy egy hírességet például, mégis hirtelen teljesen ismeretlennek tűnik, éppen jamais vu élményünk van.
  • A jamais vu a déjà vu ellentéte.
  • Hasonlóan a déjà vu-hoz, a jamais vu is egy átmeneti mentális állapot.

A kutatások szerint az emberek 97 százaléka élete során legalább egyszer átélt déjà vu élményt. Ez az, amikor valamit megélünk vagy látunk, és úgy érezzük, hogy ez már egyszer megtörtént velünk, pedig pontosan tudjuk, hogy most először fordul elő.

„Elképzelhetjük úgy a déjà vu-t, mint amikor két gondolathullám összeütközik az agyunkban. Ezért éri teljesen váratlanul az embert. Eltölt az ismerősség érzése, mintha már átéltük volna ezt a pillanatot korábban, pedig biztosan tudjuk, hogy ez nem történt még meg soha” – szemléltette Dr. Blair Steel klinikai szakpszichológus. 

Ennél sokkal ritkább élmény a déjà vu ellentéte, a jamais vu. „Amikor jamais vu élményünk van, úgy nézünk valaki vagy valami teljesen hétköznapi dologra, személyre, egy munkatársra, akit évek óta ismerünk, vagy egy szóra, amit már számtalanszor leírtunk, mintha még sosem láttuk volna. Teljesen újnak és ismeretlennek tűnik. Ez az élmény nagyon félelmetes lehet, még akkor is, ha csak néhány másodpercig tart” – mondta a pszichológus.

Mi okozhatja a jamais vu élményt?

Több oka is lehet annak, ha jamais vu-t tapasztalunk a szakember szerint. Leggyakrabban valami olyan folyamat váltja ki, ami kizökkent minket a hétköznapi működésünkből. Bár a pontos okot még a szakemberek sem ismerik, de úgy vélik, hogy a jamais vu is az agyunk emlékezetért felelős területével van összefüggésben.

  1. A krónikus stressz gyakran vezet jamais vu élményhez
  2. Saját magunk is kiválthatjuk a jamais vu élményt, szándékosan vagy önkéntelenül. Ha egy szót újra és újra leírunk, nagyon sokszor, elérhetjük, hogy az agyunk kizárja. De ha folyamatosan ugyanazt olvassuk, akkor is felléphet a jamais vu élmény.

A jamais vu nem mentális zavar vagy téveszme

Akár gyakran leírt szavak is kiválthatják a jamais vu élményét

Akár gyakran leírt szavak is kiválthatják a jamais vu élményét

Ugyan a jamais vu során teljes meggyőződéssel érezhetjük, hogy valamit nem ismerünk, amit pedig igen, ez nem mentális zavar vagy téveszme. Bár egyfajta leválás lehet az adott környezetről mentálisan a jamais vu, ez mégsem egy tünet vagy maga a betegség. 

A jamais vu egy kis szünettel, pihenéssel el is múlik és visszatérhetünk ahhoz a dologhoz, amiből kizökkentünk. Ám ha rendszeresen jelentkezik a jamais vu élmény, érdemes szakemberhez fordulni, mert valóban lehetséges, hogy valamilyen neurológiai problémára utal.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images