Popcorn agy: mindannyian ettől szenvedünk?

2024. február 26.
Micsoda pontosan a popcorn agy és mennyire veszélyes? Lehetnek hosszú távú következményei, és ha igen, visszafordítható-e a kár?
Popcorn agy
  • Már megint a digitális világ tehetnek valamiről, ami rossz nekünk.
  • A popcorn agy egy újabb kifejezés arra, amit az agyunkkal tesznek a közösségi oldalak, folyamatos sorozatnézés és a számítógéppel való munka és szabadidőtöltés.
  • Érdemes megnéznünk alaposabban, vajon mi is a popcorn agy hatásaitól szenvedünk-e.

„Az online platformok és közösségi oldalak algoritmusai folyamatosan információkkal, jelzésekkel és üzenetekkel árasztják el az agyunkat, melyet ránk szabnak” – magyarázta a popcorn agy kialakulásának körülményeit Dannielle Haig pszichológus. A folyamatos ingerek túlstimulálják az agy jutalmazó központját. „Amikor új információt vagy jelzést kapunk, egy kis dopaminhormon löket szabadul fel az agyban. Ez arra ösztönöz, hogy keressünk újabb és újabb ingereket, ezáltal ördögi körbe kerülünk.”

Amikor tehát görgetjük a közösségi médiát, sokkal gyorsabban hozzájutunk a dopaminhoz, ami után sóvárgunk. Ha nem tudjuk megszerezni a telefonunkon, máshonnan akarjuk. „Idővel ez odavezet, hogy az agyunk ide-oda ugrál a különböző tevékenységek között. Egyfajta mentális nyughatatlanságot tapasztalunk. Pattog az agyunk, mint mint a kukorica, mikor popcornt készítünk” – szemléltette a pszichológus, mire utal a popcorn agy kifejezés.

Mit tesz velünk hosszú távon a popcorn agy?

A mindennapos okostelefon-görgetésnek hosszú távú hatásai vannak az agyunkra. „A kutatások szerint ez komolyan befolyásolja a kognitív funkcióinkat – figyelmeztet a szakember. – Ez nem feltétlenül agykárosodás, de mindenképp az agyunk megváltozása.”

A popcorn agy fizikailag átalakul.

  1. Az idegpályák módosulnak, áthuzalozza az agyunkat a folyamatos ingeráramlás.
  2. A rövid távú információfeldolgozás válik az uralkodóvá, a hosszú távú memória hanyatlik a popcorn agyban.
  3. Az egyszerre több dologra való odafigyelés tönkreheti a popcorn agy koncentrációs képességét.

Oda lesz a koncentráció a popcorn agyban

Az okostelefon által szállított ingeráradat popcornná változtatja az agyat

Az okostelefon által szállított ingeráradat popcornná változtatja az agyat

A legnagyobb és legdrámaibb hatása az agyunk ingerekkel való elárasztásának, hogy a koncentrációs képességünk elveszítjük. „A popcorn agyban lecsökken a mély, fókuszált odafigyelésre való képesség, ami elengedhetetlen lenne az összetett, elemző feladatok és a kritikus gondolkodás szempontjából” – mondta a pszichológus. 

Az agyunk ugyan rugalmas és képes alkalmazkodni a rengeteg ingerhez, amit az okostelefon jelent, ám ennek az ára az értelmezési képesség, memória és érzelmi szabályozás elvesztése idővel.

Miből vehetjük észre, hogy nálunk is fennáll a popcorn agy?

Számos életünkre gyakorolt hatása van annak, amikor az agyunk popcorn üzemmódra áll át. A pszichológus elmondta, miből vehetjük észre, hogy nálunk is baj van, mert popcorn agy alakult ki:

  • Megváltoznak a társas interakciók, nem tudunk odafigyelni a másik emberre, hosszas beszélgetéseknél elkalandozunk, a telefonunkat nyomkodjuk
  • Az érzelmi jóllétünk a telefontól függ, ingerlékennyé válunk, ha nem nézhetjük meg
  • A popcorn agy a produktivitásunkra is kihat, a teendőink háttérbe szorulnak, lassabban végzünk a szokásos feladatokkal.
  • Nehezebben megy egy könyv vagy szöveg elolvasása, értelmezése.

Visszaállíthatjuk az agyműködésünket?

A jó hír, hogy visszafordítható a folyamat, ha időben elcsípjük. Számos lépést tehetünk, hogy a popcorn agy működését visszaállítsuk az egészséges módra:

  1. Amikor csak lehet, tegyük el a telefont és/vagy ne vegyük elő.
  2. Reggel ne az legyen az első dolgunk, hogy a kezünkbe vesszük a telefont, legalább egy órát várjunk alvás után.
  3. A rendszeres meditáció segíthet a popcorn agy működésének újrahangolásában, a fókusz megtalálásában. 
  4. A természetben eltöltött idő hozzájuttathatja az agyunkat ahhoz a szünethez, amire szüksége van az ingeráradatban.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash, Getty Images