Jelek, amikből azonnal tudhatod, hogy toxikus emberrel van dolgod

2024. április 13.
Gyakran csak később jövünk rá, hogy a környezetünkben élő személy kihasznál, vagy akár bántalmaz minket, pedig már korán lehetnek árulkodó jelek. Mutatjuk, hogyan ismerheted fel őket!

Manapság egyre több szó esik toxikus emberekről és kapcsolatokról, mégis jellemző, hogy az emberek csak később veszik ezt észre, jóval azután, hogy belebonyolódtak a különböző mérgező viszonyokba. Bár vannak olyan sötét személyiségvonások, amik kifejezetten segítik az illetőt, hogy leplezze ártó szándékait, a toxikus, passzív-agresszív viselkedés mégis gyakran mutat korai jeleket. Ha képesek vagyunk felismerni ezeket, még azelőtt elkerülhetjük a toxikus embereket, hogy mélyebb kapcsolatba kerültünk volna velük!

1. Szeretetmegvonással élnek

A toxikus emberek egyik kedvenc „kínzóeszköze” a szeretetmegvonás, amikor gyakorlatilag levegőnek néznek minket. Ahelyett, hogy megbeszélnénk velünk vélt vagy valós sérelmeiket, inkább látványosan elhúzódnak mellőlünk, ezzel pedig azt érzékeltetik velünk, hogy kizárólag a mi hibánk a konfliktus. A kommunikáció hiánya meglehetősen passzív-agresszív húzás és soha nem számít konstruktív megoldásnak, így lehet, hogy érdemesebb lehet leépíteni azokat a kapcsolatokat, amikben nem tudjuk megbeszélni a problémáinkat.

2. Sértegetnek minket

Egy-két csípősebb odaszúrás talán még vicces, de ha úgy érezzük, hogy a másik szavai már bántóak és rossz érzéseket keltenek bennünk, meneküljünk. A toxikus emberek nagyon gyakran azzal igyekeznek fenntartani saját hatalmi pozíciójukat, hogy a másikat lekicsinylik és megbántják. Ráadásul gyakran kifejezetten jó érzékük van ahhoz, hogy megtalálják és kiaknázzák a fájó pontokat. De tartsuk észben: aki szeret minket, az nem akar bántani.

3. Hangulatemberek

Mindenki ismer olyat, aki elvárja, hogy az egész környezete átvegye a hangulatát, különösen, ha az negatív. A toxikus személyek gyakran azzal akarják tesztelni a körülöttük élőket, hogy morcosan, idegesen, érzékenyen viselkednek, ezzel pedig rögtön magukat állítják a figyelem középpontjába. Természetes, hogy mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai. A toxikus embereknél azonban nagyon gyakoriak a nehéz percek, amiknek ráadásul minden mást alá kell rendelni…

4. Nem tartják be az ígéreteiket

A toxikus emberek hajlamosak nagyszabású, vonzó ígéreteket tenni, ezeket azonban valahogy mindig elmulasztják teljesíteni. Kifogások persze mindig vannak, de hamar gyanússá válhat, ha valaki sosem tudja tartani magát a szavához. Mivel ez hamar megöli a bizalmat az emberi kapcsolatokban, az ilyen emberekkel nem is lehet igazán mély és egyenrangú kapcsolódásokat kialakítani.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images