8 jel, hogy rossz a válóperes ügyvédünk

2024. április 10.
A jó válóperes ügyvédnek döntő szerepe lehet a válás kimenetelében. De miből látszik, hogy a mi ügyvédünk valóban képviseli az érdekeinket és segít, hogy olyan megegyezés szülessen, amivel nem járunk rosszul?
Rossz válóperes ügyvéd
  • Válóperes ügyvédet találni könnyű, ám a jó válóperes ügyvédet megtalálni már nehezebb.
  • Nem biztos, hogy az ismerősünk által ajánlott válóperes ügyvéd nekünk is megfelelő lesz.
  • A legfontosabb, hogy mindig azt tartsuk szem előtt: a válóperes ügyvédünk minket képvisel.

Amikor válóperes ügyvédet keresünk, a lehető legrosszabb, amit tehetünk, hogy az ismerőseinktől kérünk tippeket, kihez forduljunk. Ahogy minden ember, minden kapcsolat, úgy minden válás más. Így aki sikeresen és a felek megelégedésére végezte a munkát korábban másnál, úgy nálunk korántsem biztos, hogy ugyanilyen jól működik majd. 

A válóperes ügyvédünk mindig minket képvisel. Ha bármi olyat tesz (vagy nem tesz) a válóperes ügyvéd, amivel nem értünk egyet vagy félreérthető, szóvá kell tennünk. Nem könnyű egy új ügyvéddel ismét elölről kezdeni, ám a lehető legrosszabb forgatókönyv, ha csak emiatt megalkuszunk, és maradunk egy olyan ügyvédnél, aki nem áll ki az érdekeinkért.

  • Ha egy ügyvédnél azt érezzük, passzolunk, akkor valószínűleg így is van. Ha ezt nem érezzük, akkor ott nem jó embert választottunk.
  • Mindenki hibázik. Lehet, hogy az elején nem mértük fel jól, milyen lesz a válásunk, és ehhez nem a megfelelő típusú ügyvédet választottuk. Olyan ügyvéd kell, aki az adott válást képes végigcsinálni az érdekeinket képviselve.
  • Ne akarjunk megfelelni senkinek! Sok esetben a válóper az ember életének első és legsúlyosabb jogi eseménye. Nem a mi dolgunk azon aggódni, hogy a válóperes ügyvéd megsértődik vagy megbántódik, ha inkább másik kollégához fordulunk. Itt csak magunkért (és ha vannak, a gyerekeinkért) tartozunk felelősséggel.

8 jel, hogy rossz a válóperes ügyvédünk

1. Nem érezzük, hogy hall, megért és megfelelően képvisel minket az ügyvédünk

Mindenképp azt kell éreznünk, hogy a válóperes ügyvédünk a mi oldalunkon áll. Nem ellenünk cselekszik, hanem azért, hogy a mi ügyünket és érdekeinket képviselje.

2. Az ügyvédünk nem válaszol a hívásainkra, üzeneteinkre elfogadható időn belül

Szorongva figyeljük a telefonunkat, napokig várjuk, hogy visszahívjon, írjon, hogy átbeszéljük a válóper fejleményeit, mi legyen a következő lépés? Jó eséllyel annak az egyik jele, hogy rossz válóperes ügyvédet választottunk.

3. A válóperes ügyvéd nem emlékszik az ügyünk részleteire vagy a történetünkre

Ha minden egyes találkozónál felteszi ugyanazokat a kérdéseket a válóperes ügyvédünk, de nem látjuk, hogy felírná a válaszokat, egyértelműen annak a jele, hogy nem hall minket. Lehet, hogy érdemes átgondolnunk, másik válóperes ügyvédet kellene keresünk.

4. Türelmetlenné válik az ügyvédünk, ha kérdezünk

Ha látványosan bosszantja az ügyvédünket, amikor kérdezünk, elmondjuk a véleményünket, egyértelműen annak a jele, hogy nem jól választottunk. Ha butának érezzük magunkat, elveszi a magabiztosságunkat az ügyvédünkkel való találkozás, érdemes másikat keresnünk.

5. Nem a válás, vagy olyan típusú válás az ügyvédünk szakterülete, ami nekünk kell

El se tudjuk képzelni, milyen sokféle válás létezik. A válóperes ügyvédek is specializálódnak a különböző bontóperekre. Ha menet közben válik világossá, hogy a válásunk nem úgy alakul, ahogy eleinte gondoltuk, érdemes megfontolni, hogy a megfelelő válóperes ügyvédre váltsunk.

6. Az ügyvédünk félbeszakít, amikor mondunk valamit

Ha nem a mi érdekenket képvisel ia válóperes ügyvéd, annak a jele, hogy rossz embert választottunk

Ha nem a mi érdekeinket képviseli a válóperes ügyvéd, annak a jele, hogy rossz embert választottunk

Egy mondatot sem tudunk befejezni, mert az ügyvédünk leint közben? Ez kifejezetten káros lehet az ügy kimenetelét illetően, amikor fontos részleteket beszélnénk meg.

7. Úgy érezzük, az ügyvédünk azért mutatja magát elfoglaltabbnak, hogy több pénzt kérhessen el

A válóperes ügyvéd drága. De ha az az érzésünk, hogy a választott ügyvédünk elfoglaltabbnak mutatja magát, csak hogy még feljebb srófolja az árat, érdemes körülnéznünk más válóperes ügyvédeknél is.

8. Az ügyvédünk drága, de nem tudjuk biztosan, mit tesz vagy nem tesz ezért a pénzért

Mielőtt ügyvédet váltanánk, mindenképp fontos a fenntartásainkat átbeszélnünk a jelenlegi ügyvédünkkel. Ha nem akar beszélni velünk, lesöpri az asztalról a benyomásainkat, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy jobban járnánk másik válóperes ügyvéddel.

Forrás: Your Tango Fotó: Unsplash