Tényleg pattanásosak leszünk, ha leengedett hajjal kakilunk?

2023. szeptember 17.
Elsőre úgy hangzik, mintha valami teljesen légből kapott dologgal rémisztgetne már megint a TikTok. De mi a véleménye a bőrgyógyásznak? Lehet valóságalapja annak, hogy pattanásosak leszünk, ha kiengedett hajjal kakilunk?
Pattanás leengedett hajjal kakilás miatt
  • Elég sok dologról hallottuk már, hogy pattanást okozhat, de a kakilás eddig nem volt közte.
  • Tényleg célszerű a hajunkkal foglalkoznunk, amikor épp a vécére sietünk?
  • A hosszú hajúak vannak veszélyben a TikTok bőrgyógyásza szerint.

Valószínűleg nem az az első dolgunk, hogy a hajunkkal foglalkozzunk, amikor a vécére igyekszünk. Pedig a TikTok-bőrgyógyász influenszer szerint éppenséggel kellene. Főleg annak, akinek hosszú a haja. A közösségi oldalra feltöltött videójában ugyanis azt magyarázza el, hogy pattanások alakulhatnak ki az arcunkon, ha leengedett hajjal kakilunk.

Van valóságalapja ennek az állításnak, vagy egy újabb tiktokos rémisztgetéssel van dolgunk? Egy másik bőrgyógyász elmondja, mi az igazság: lehetnek-e pattanásaink attól, ha leengedett hajjal kakilunk?

@dr.mehss

When you poop & flush, all the germs & bacteria spread from your stool to the bathroom and come on your hair first. Your hair then can transmit them to your face & cause breakouts, acne (especially on the forehead area), or irritation in the shape of a reaction to foreign factors. You can cover your hair or at least keep it tucked with a hair band. Try to have your face cleansing routine after you poop. #bathroom #poop #pooping #bowl #guts #health #acnetreatment #acne #for #you #foryou #fyp

♬ Shittin’ Me – A$AP Rocky

Hogy függ össze a leengedett haj, a kakilás és a pattanások?

A videó szerint a hosszú hajra, ami a vécé közelébe lóghat leengedve, rákerülhetnek a székletben található baktériumok. De még ha nincs is annyira hosszú hajunk, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét kakilás után, a baktériumok a vízpermettel a hajunkra, arcunkra kerülhetnek, így pattanásokat okozva. 

„Valóban okozhat irritációt, pattanást, leginkább a homlokon – mondta Dr. Daria Sadovskaya nefrológus egy másik TikTok-videóban. – Amikor kakilunk, a székletből szétterjedhetnek a kórokozók az egész fürdőszobában, ami elsősorban a hajunkon megtapadhat. Ha leengedett hajjal kakilunk, a haj a bőrünkhöz ér, így átkerülnek a baktériumok az arcunkra.” A bőrgyógyász ezzel szemben kételkedik az egészben, szerinte nullához közelít az a szám, amekkora esélyünk arra van, hogy a leengedett hajjal való kakilás vezessen pattanásokhoz.

@sadovskaya_doctor

Pooping tip: keep your hair up when pooping to prevent acne #acneproneskincare #poopingadvice #howtopoop

♬ original sound – Dr. Sadovskaya💊Health Guide

Az esély nagyon csekély

„Lehetséges, hogy a hajunkra baktériumok kerüljenek, de maga a vécé a legnagyobb kockázat a pattanásokra – jelentette ki Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőgyógyásza. – A pattanások azonban jellemzően attól alakulnak ki, hogy a hajunkon található faggyú az arcunkhoz ér. Nem a hajszálakon megülő baktériumoktól, amik a székletből oda kerülnek.”

„Elméletben, ha huzamos ideig ülünk a vécén és a zsíros haj az arcunkhoz ér, az kiválthatja a pórusok elzáródását – mondta Zeichner. – De nem nagyobb a vécén sem az esélyünk erre, mint a tévé előtt ülve.”

Nem ugyanazok a baktériumok okozzák a pattanásokat

A székletben valóban lehetnek baktériumok, kórokozók. Azonban ezek nem ugyanazok a mikrobák, mint amik a pattanásokat okozzák. „A székletben lévő baktériumoktól nem pattanásosak leszünk, hanem súlyos bélrendszeri fertőzésünk lehet – mutatott rá Dr. Emma Craythorne bőrgyógyász is. – Az aknét a faggyútermelő mirigyek rendellenssége okozza, nem a baktériumoknak való kitettség.” A szakember szerint ezért sem kell tehát elhinnünk, hogy ha leengedett hajjal kakilunk, attól pattanásaink lesznek.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash