Ezt a két szót soha ne mondd a fodrászodnak

2024. május 28.
Saját bizonytalanságunk miatt hajlamosak lehetünk a fodrászunkra hárítani a felelősséget, és teljes mértékben rábízni, mit kezdjen a hajunkkal. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet.
Fodrásznak mit ne mondj

A fodrászok valódi bűvészek: hollywoodi sztárokat megszégyenítő frizurát képesek a fejünkre varázsolni, miközben úgy érezzük magunkat a fodrászszékben ülve, mintha egy terápián lennék – hiszen senki nem tudja úgy meghallgatni a rémes exed történetét, mint a fodrászod. De vajon gondolatolvasók is? Persze, hogy nem.

„A két legrosszabb szó, amit egy fodrásznak mondhatsz: »Rád bízom«” – nyilatkozta egy fodrász a Purewow magazinnak, akit a magas rangú ügyfelei miatt nem neveztek meg. „Értékelem az ügyfeleim bizalmát, de tízből kilencszer, ha ezt mondják nekem, a végén elégedetlenek lesznek az eredménnyel, mert rájönnek, hogy mégiscsak valami mást akartak volna.”

Nem számít, milyen régóta jársz a fodrászodhoz, vagy milyen képzett, akkor sem tudhatja pontosan, hogy mit képzeltél el, ha nem mondod el neki. „Sokkal hasznosabb, ha az ügyfél úgy jön be, hogy legalább egy elképzeléssel rendelkezik arról, milyen változtatásokat szeretne. Még jobb, ha fényképeket mutatnak arról, hogy mit szeretnének, így együtt dolgozhatok velük, hogy kitaláljuk, mi valósítható meg belőle” – teszi hozzá.

Ahogy a Los Angeles-i fodrász, Sienree Du korábban már kifejtette: „Mindenki másképp értelmezi a színeket, a tónusokat és a vágást. Hasznos, ha mindig viszünk magunkkal néhány referenciaképet példának. Így konkrétan rámutathatunk azokra a dolgokra, amelyeket mindenféleképpen szeretnénk, és azokra, amelyeket nem szeretnénk. A legtöbb fodrász meglehetősen vizuális ember, így ez sokat segít” – mondja Du.

Nem vagy biztos benne mit szeretnél? Ezt mondd a fodrászodnak!

Nem vagy biztos benne, mit szeretnél? Ezt mondd a fodrászodnak!

Nem vagy biztos benne, mit szeretnél? Ezt mondd a fodrászodnak!

A fodrászszékben ülve könnyen eluralkodik az emberen a határozatlanság – és nincs is ezzel semmi baj! De ahelyett, hogy teljesen a fodrászodra hárítanád a felelősséget, mondd meg neki őszintén: „Végignéztem a fotókat inspirációért, de még nem találtam meg a megfelelő stílust. Tudnál segíteni a döntésben?”

Így lehetőséget adsz magadnak és a fodrászodnak, hogy együtt leszűkítsétek a lehetőségeket – figyelembe véve a hajad állapotát és azt, hogy reálisan mekkora erőfeszítést tudsz fordítani az otthoni formázására.

A tanulság: Minél egyértelműbb vagy a fodrászoddal, annál valószínűbb, hogy elégedett leszel az új frizuráddal.

Fotó: Getty Images