Lehet a kókuszzsír jó síkosító? Ez a szakember véleménye!

2024. június 09.
Általánosságban kijelenthető, hogy a kókuszzsír megfelelő síkosító a szexhez. Viszont egyvalamiről nem szabad elfeledkeznünk!
Kókuszzsír síkosítóként
  • Miért pont a szexnél ne vennénk hasznát a kókuszzsírnak, ha már a hajunk, bőrünk vagy körmünk ápolásában bizonyított?
  • Síkosítóként is használható a kókuszzsír a szakember szerint.
  • Nem mindegy azonban, milyen fajta kókuszzsírt használunk síkosítóként!

„A kókuszzsír síkosítóként csökkentheti a behatolásnál a fájdalmat, a hámsérüléseket a nemi szerveken, de a hüvelyi fertőzések esélyét is mérsékelheti” – sorolta Dr. Kecia Gaither szülész-nőgyógyász, miért lehet jó szex közben a kókuszzsír. Nem csoda, ha egyre többen használják természetes síkosítóként a víz- vagy szilikonalapú termékek helyett.

Fontos azonban, hogy néhány dolgot szem előtt tartsunk, amikor úgy döntünk, a kókuszzsír lesz a síkosítónk. 

Biztonságos síkosító a kókuszzsír?

„Inkább mérsékelten biztonságos – mondta Dr. Michael Ingber urológus. – A kókuszzsír hidratáló hatású síkosító, a hüvelyszárazságot enyhíti, így kényelmesebbé teszi a behatolást. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy az íze és illata is vonzó lehet szex közben.” De sokan azért is döntenek a kókuszzsír mellett, mert természetes és (elvileg) adalékanyagoktól mentes. 

Mikor ne használjuk síkosítóként a kókuszzsírt?

Nem mindegy, milyen fajta kókuszzsírt használunk síkosítóként

Nem mindegy, milyen fajta kókuszzsírt használunk síkosítóként

Ugyanakkor bizonyos helyzetekben egyáltalán nem ajánlott síkosítóként a kókuszzsír. A pH-ja ugyanis enyhén magasabb, mint a hüvely természetes kémhatása. Emiatt megváltoztathatja a természetes baktériumflórát, ami hüvelyi irritációhoz és fertőzésekhez vezethet. Aki tehát tudja magáról, hogy egyébként is hajlamos a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzésekre, inkább válasszon vízalapú síkosítót.

A kókuszzsír nem biztonságos latex óvszer vagy pesszárium használata mellett sem. Bármilyen olajszármazék, így a kókuszzsír is, károsítja a latex anyagát, így a védelem hatékonyságát csökkentheti. Ez nem kívánt terhességhez vagy nemi úton terjedő betegségek átadásához vezethet.

Milyen kókuszzsír alkalmas síkosítónak?

A finomítatlan (szűz) kókuszzsír az egyetlen típus, ami megfelelő tisztaságú ahhoz, hogy síkosítóként használjuk. Ez hidegen sajtolt kókuszzsír, ami azt jelenti, hogy adalékanyagoktól és hőkezeléstől mentes. Így kisebb eséllyel tartalmaz olyan anyagokat, melyek szex közben irritációt okozhatnának.

Forrás: Well+Good Fotó: Unsplash, Getty Images