A napozás tényleg olyan veszélyes? Ezt mondja a bőrgyógyász!

2024. június 20.
Rengeteg tévhit kering a napozással kapcsolatban, például, hogy biztonságos mindaddig, amíg nem égnek le. Egy bőrgyógyász tiszta vizet öntött a pohárba és elárulta, mire érdemes figyelni, ha természetes úton szeretnénk lebarnulni.
  •  Az egyik kedvenc nyári tevékenységünk a tengerparton vagy a medence mellett történő napozás.
  • Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok napozás kockázatos, különösen, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket.
  • Ám a bőrgyógyászok már az egészen minimális napozással kapcsolatban is óvatosságra intenek.

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia új felmérése szerint az amerikaiak körülbelül kétharmada hiszi azt, hogy az alapbarnulás megakadályozza a leégést, és a napozás biztonságos mindaddig, amíg nem égnek le.

„Még a rövid napozás és a kisebb leégések is idővel összeadódnak, és károsíthatják a bőrt” – mondta Dr. Hope Mitchell, okleveles bőrgyógyász.

Mennyire kockázatos a napozás?

A napozás serkentheti az agy örömközpontját, és beindíthatja az endorfinok, más néven „jó közérzet hormonjainak” felszabadulását” – magyarázza Dr. Carmen Castilla, okleveles bőrgyógyász. De amikor a bőr ki van téve a napnak, elnyeli az ultraibolya sugárzást. Ez károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot, valamint ráncok és napfoltok kialakulásához vezet, és növeli a bőrrák kockázatát.

Castilla elmagyarázza, hogy a melanin, egy olyan vegyi anyag, amely pigmentet termel a bőrben, és véd az UV-sugárzástól. Tehát, amikor a bőr lebarnul napozás közben, az valójában annak a jele, hogy megpróbálja megvédeni magát a további UV-károsodástól. Márpedig az UV-sugárzásnak rákkeltő hatása van, és a túlzott kitettség bőrrákot okozhat. A szakértő szerint tévhit, miszerint a sötétebb bőrtónusú emberekben a magasabb melaninmennyiség miatt nem alakulhat ki bőrrák és nem égnek le. Bárki, a bőrszínétől függetlenül, ki van téve a bőrráknak vagy a leégés kockázatának.

Bőrgyógyászok szerint elengedhetetlen a fényvédő használata napozásnál

Bőrgyógyászok szerint elengedhetetlen a fényvédő használata napozásnál

A nap nem a legjobb D-vitamin-forrás

Míg a napfény a D-vitamin természetes forrása, a bőrgyógyászok szerint a napon töltött idő nem a leghatékonyabb módja a vitaminbevitel növelésének. És soha nem szabad lemondani a fényvédőről! A kutatások azt mutatják, hogy a fényvédő használata valószínűleg nem befolyásolja a bőr D-vitamin-termelését.

Az American Academy of Dermatology Association (AAD) nem javasolja, hogy napozással vagy szoláriumozással juttasd a szervezetedet D-vitaminhoz. Ehelyett táplálékforrások, például tejtermékek és halak vagy táplálékkiegészítők fogyasztását javasolja.

A bőrgyógyászok inkább az önbarnítók használatát javasolják

Ha a szép barna bőr a cél, Mitchell egy napozás nélküli barnulást szorgalmazza, mint amilyen az önbarnító krém vagy spray használata. Ezek a termékek bronzos megjelenést biztosítanak anélkül, hogy a bőrt káros UV-sugárzásnak tennék ki.

Castilla szerint a dihidroxiacetont (DHA) vagy eritrulózt tartalmazó önbarnító termékek reakcióba lépnek a bőr felső rétegével, és átmenetileg barnítják a bőrt. Figyeljünk arra, hogy ezek a termékek hidratáljanak is, így a természetes olajokat és hialuronsavat tartalmazó készítményeket érdemes előnyben részesíteni a bőrgyógyász szerint.

Mire figyeljünk, ha a napozás mellett döntünk?

  • Fontos, hogy napozásnál bőséges mennyiségű, 30-as vagy magasabb faktorszámú fényvédőt használjunk. Keressünk olyan fényvédőket, amelyek széles spektrumú védelmet nyújtanak, ami azt jelenti, hogy védenek az UVA- és UVB-sugarak ellen is.
  • Ne felejtsük el fényvédő krémmel bekenni a füleket, a nyakat, a lábfejet, vagy bármely más olyan területet, amely ki van téve a napnak.
  • Használjunk fényvédőt legalább kétóránként, vagy gyakrabban, ha úszunk, izzadunk, vagy törölközővel szárítjuk a bőrünket.
  • A fényvédő krém mellett is ajánlott időnként szüneteltetni  a napozást, és az árnyékban tartózkodni, továbbá viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget, illetve igyunk sok vizet!
  • Végezetül, a szakértő azt javasolja, hogy figyeljünk oda nagyon a bőrünkre, és ha elváltozást látunk, mielőbb keressünk fel egy bőrgyógyászt.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images