Ezek a Lyme-kór tünetei a kutyáknál

2024. június 23.
Fontos tudnunk, hogy a kutyáknál milyen tüneteket okoz a Lyme-kór, mivel az esetükben is súlyos következményekkel járhat a betegség, nem csak az embernél. Az állatorvos elmondta, mire figyeljünk!
Kutya Lyme-kór tünetek
  • A Lyme-kór embereket és kutyákat is megfertőzhet, ám a legtöbb kutyánál egyáltalán nem mutat tüneteket a lappangó betegség.
  • Ha a kutyánk Lyme-kóros, azt jelenti, hogy hazahozott egy fertőzött kullancsot, ezért fontos saját magunkkal kapcsolatban is megfelelő óvintézkedéseket tennünk.
  • Mik a Lyme-kór leggyakoribb tünetei a kutyáknál?

A nyár renget dolgot tartogat a gazdik és kutyáik számára: kerti sütögetést, strandolást, együtt nézni a naplementét. Ám számos kellemetlenségre is számíthatunk ilyenkor, például kullancsokra

A kullancsok között ráadásul az enyhe telek miatt egyre nagyobb számban fordul elő fertőzött. A leggyakoribb kullancs által terjesztett fertőzés a Lyme-kór. Ezt a Lyme borreliosis baktérium terjeszti, kutyákat és embereket egyaránt megbetegíthet.

Annyi előnye van a kutyáknak az emberrel szemben, hogy tünetmentes fertőzés során termelhetnek antitesteket a kórokozóval szemben, így ellenállóvá válhatnak a betegséggel szemben. A négylábú kedvenceinknek védőoltás is létezik a kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen, míg az embernél az antibiotikumos kezelés az egyetlen lehetőség, ha megfertőződünk.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy egyetlen kutyánál sem okoz tüneteket a kullancscsípéssel elkapott Lyme-betegség. Azért is fontos ezeket a jeleket ismernünk, mert ha ezt tapasztaljuk, az azt jelenti, hogy az emberre is veszélyes fertőzést terjesztő kullancs bekerülhetett a háztartásunkba, és meg kell tennünk a megfelelő óvintézkedéseket.

A Lyme-kór tünetei kutyáknál

1. Levert, betegnek látszik a kutyánk

Az állatorvos szerint akár egy hónap is eltelhet a kullancscsípés után, mire a kutyánknál a Lyme-kór tünetei megjelennek (hasonlóan az emberhez). Ha egy kutyánál tüneteket okoz a Lyme-kór, azok gyakran egyáltalán nem specifikusak, hanem olyan általános jelek, mint a láz, étvágytalanság, fáradtság, a kedvencünk nem olyan aktív, mint általában.

2. Duzzadt ízületek, sántítás

A Lyme-kórral fertőzött kutyáknál gyakori a sántítás egy vagy több lábnál is. Ahogy az embernél, úgy a kutyáknál is ízületi gyulladásokat okozhat a kullancs által terjesztett kórokozó.

3. Ritkán felléphetnek veseproblémák a Lyme-kór miatt

A kutyák egy kis részénél súlyos veseproblémákat okozhat a baktérium, ezt Lyme nefritisznek nevezik. Az akut probléma miatt a vesék működése leáll és fehérje jelenik meg a vizeletben. Nagyon nehéz kezelni a Lyme-kórnak ezt a szövődményét.

Hogyan védhetjük meg a kutyánkat a Lyme-kórtól?

Kutyák esetében is fontos a Lyme-kór megelőzésében, hogy a kullancsot a lehető leghamarabb távolítsuk el

Kutyák esetében is fontos a Lyme-kór megelőzésében, hogy a kullancsot a lehető leghamarabb távolítsuk el

Ahogy az ember esetében is, nagyon fontos a kullancscsípés megelőzése. Fontos tudnunk, melyek azok az országrészek, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő Lyme-kóros megbetegedések kullancscsípés nyomán, és fokozott óvintézkedéseket tennünk, ha szükséges. Ehhez érdemes megnéznünk a kullancstérképet!

  • Kullancs elleni cseppek, nyakörv
  • A kullancscsípést megelőző havonta szedhető szer alkalmazása.
  • A kutya (és saját magunk) átvizsgálása minden séta után, és a kullancs eltávolítása 24 órán belül.
  • A kutyák esetében létezik védőoltás a kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen.

Mi a teendő, ha a kutyánk megfertőződik Lyme-kórral?

Ha kiderül, hogy a kutyánk Lyme-kórral fertőzött, azt jelenti, hogy az otthonunkba bejutott egy fertőzött kullancs. Fontos, hogy saját magunkat is ellenőriztessük, végeztessünk vérvizsgálatot is, különösen, ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon:

  • Ízületi fájdalom
  • Láz
  • Hidegrázás
  • Merev nyak
  • fejfájás

A kokárda alakú kiütés egyértelmű jele a Lyme-kórnak, így ha ezt látjuk, mindenképp forduljunk orvoshoz. A Lyme-kór mind az embernél, mind a kutyánál súlyos szövődményeket okozhat, így nagyon fontos a megfelelő kezelés és védekezés.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash