Korán jött idén a tavasz és vele a kullancsszezon is

2024. április 06.
Újra melegen simogatnak a nap sugarai, a levegőben lassan már frissen nyílt virágok illata száll – a tavasz idén korábban köszönt ránk. Mostanában azonban nemcsak az évszakok változását tapasztaljuk, kullancsokkal is az évnek egyre nagyobb szakában találkozhatunk. Ezek a vérszívók pedig veszélyes betegségeket terjesztenek, mint például a Lyme-kór, amelyet, ha nem kezelnek, súlyos szövődményeket hozhat magával.
Korán jött idén a tavasz és vele a kullancsszezon is

Bár a kullancsok elleni védelem fontossága tavasszal, a kültéri programok megjelenésével válik általában témává, sajnos nem csak ekkor van esély a velük való találkozásra. A terjedésüknek több tényező is kedvez. A szélsőséges időjárás, az enyhébb telek hatására kiszélesedett az az idősáv, amelyben aktívak, az igazán hideg téli heteket leszámítva gyakorlatilag az év bármely szakában találkozhatunk velük. Emellett az ember egyre nagyobb területeteket foglal el, amelyek gyakran egybeesnek a kullancsok élőhelyeivel. Egy tavaly megjelent tanulmányban Norvégiában végzett hosszú távú megfigyelések közel 25 év adatai alapján megállapították, hogy a Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór előfordulása és földrajzi terjedése Európa számos régiójában gyorsan növekszik. Az esetek szezonális csúcspontja hat héttel korábban van, mint 25 évvel ezelőtt, és a megbetegedések számában is emelkedést figyeltek meg.

Hol bújnak meg legszívesebben a kullancsok?

A megelőzés első lépése, hogy megértjük a kullancsok életciklusát. Két-három éves életciklusuk ősszel kezdődik, amikor kikelnek a peték és megtörténik az első táplálkozás. Az ilyenkor még kisebb lárvák leginkább kistestű emlősöket tudnak megsebezni. A lárvák ezután „téli álmot alszanak”, és amikor az időjárás enyhülésével felébrednek, éhesek lesznek. Ilyenkor a legveszélyesebbek, és ekkor kell a legjobban odafigyelni és felkészülni, mert a nimfák már a nagyobb emlősöket és az embert keresik. A következő átalakulás után már kifejlett imágóként akár fél-egy év múlva szintén veszélyesek ránk és házi kedvenceinkre.

Érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a kullancsok hol szeretnek elrejtőzni, miközben arra várnak, hogy egy potenciális gazdaszervezetre akaszkodhassanak. A leggyakoribb élőhelyük a fás-erdős, árnyékos területek, ahol magas a páratartalom és a levélszőnyeg eltakarja őket. Ez az erdő mellett a városi parkokat is jelenti. Gyakori kullancslelőhelyek az olyan területek is, ahol magas bozót vagy fű van, a kertben szeretnek megbújni az összeszedett levelek vagy fűnyesedék alatt, mulcs alatt vagy farakásban.

Mit tehetek a kullancsok ellen?

A kullancsok elkerüléséért többféle óvintézkedést is tehetünk. Mint a fentiekből láthattuk, természetjárás közben, túrákon, kirándulásokon találkozhatunk velük leginkább, így indulás előtt a következő a dolgunk: viseljünk a karunkat fedő és a zokninkba betűrt ruházatot, lehetőleg világos színűt – így könnyebben meglátjuk, ha egy kis sötét színű pont akaszkodik ránk – és használjunk kullancsriasztó spray-t. Kirándulás közben ne gázoljunk át magas füves vagy sűrű bokros területen, maradjuk az ember – és nem állatok által – kitaposott ösvényeken. Ha pedig hazaértünk, mindenképpen nézzük át magunkat, hogy ha mégis megtapadt rajtunk egy, minél hamarabb észrevegyük és távolítsuk el. Nézzük meg testhajlatainkat, elsősorban a földhöz közelebb, míg gyermekek esetén számítsunk arra, hogy a vérszívó akár a felsőtesten vagy a hajban, fül mögött telepszik meg. És ha a házi kedvencünk is velünk jött, róla se feledkezzünk meg!

Ha esetleg kullancsot találunk, óvatosan, a bőrhöz közvetlen közel, a kullancs fejénél egy speciális csipesszel megfogva, a test összenyomása nélkül, egy határozott mozdulattal húzzuk ki. A kullancskiszedő-csipeszek helyett alkalmilag a szemöldökcsipesz is megfelelhet, ha biztosan nem nyomjuk össze a kullancsot. A csípés helyét fertőtlenítsük és jelöljük meg, pár napig figyeljük, és ha bármi olyan tünetet észlelünk, ami fertőzés gyanúját kelti, forduljunk azonnal orvoshoz, aki az esetleges fertőzés megállapítására Lyme-kór teszt elvégzését javasolhatja. Emellett magát a kullancsot is egy gyógyszertárban beszerezhető tárolófiolában kivizsgálásra küldhetjük, hogy megnézzék, van-e benne esetleg valamilyen fertőző baktérium.

Fotó: Getty Images