Ezek az illatok és színek vadítják meg legjobban a szúnyogokat

2024. június 30.
Ha minket sokkal többször csípnek meg a szúnyogok, mint másokat körülöttünk, könnyen lehet, hogy ez az illatunk vagy a ruhánk színe miatt van. Mutatjuk, a tudomány szerint milyen szagokra és színekre izgulnak legjobban a szúnyogok!
Szúnyogok számára vonzó színek és szagok
  • Ha nyár, akkor szúnyogok – de vajon megúszhatjuk kevesebb csípéssel a szezont?
  • A tudomány szerint a szúnyogok bizonyos színekre és szagokra erősebben reagálnak, mint másokra.
  • A szúnyogok nagyon jól megtalálják az embereket, hogy hozzájussanak a véréhez.

Nem csak illúzió, tudományosan igazolt tény, hogy bizonyos embereket gyakrabban csípnek meg a szúnyogok, mint másokat. De vajon mi az oka ennek? Tudunk tenni annak érdekében, hogy mi is kevesebb szúnyogcsípést szerezzünk egy kerti parti vagy kirándulás alatt? (Azon túl persze, hogy befújjuk magunkat szúnyogriasztó spray-vel.)

Mit találnak vonzónak a szúnyogok?

Dr. Jeffrey Riffell a Washingtoni Egyetem biológia professzora. Tudóstársaival a szúnyogok érzékelő szerveit tanulmányozza. Azt próbálják kideríteni, hogyan találják meg a szúnyogok a táplálékot: a hím példányok a virágok nektárját, hogy cukorhoz jussanak, a nőstények a vért, hogy petét tudjanak rakni.

„A szúnyogok arra specializálódtak, hogy megtalálják a célszemélyt, akinek a vérét kiszívhatják – magyarázta a kutató. – Vámpírok, és nagyon jók abban, amit csinálnak. A szemük, a látásuk, az orruk, minden egy dolog szolgálatában áll: megtalálni és megcsípni minket.”

Az emberhez leginkább a szag alapján találnak el. A bőrünk, izzadtságunk és a kilélegzett szén-dioxid vonzza a szúnyogokat. Emellett a szúnyogok nagyon vonzódnak bizonyos színekhez: a piroshoz és a feketéhez. Viszont nem szeretik a fehéret és a zöldet.

A szúnyogok tanulnak

Rossz hír, hogy a szúnyogok képesek tanulni és alkalmazkodni. „Ha nagyon vonzók vagyunk számukra és megcsípnek, kiszívják a vérünket, majd újra és újra visszatérnek, mert megtanulták, hogy ez pozitív dolgokkal kapcsolódik össze számukra – mondta Dr. Riffell. – A jó hír, hogy mi viszont megtanulhatjuk elkerülni ezt. Például ha megpróbáljuk lecsapni a szúnyogokat, akkor azt tanulják meg, hogy inkább kerüljenek el minket.”

A szúnyogok a világ leghalálosabb állatai, mert a rovarok olyan betegségeket terjeszthetnek az emberek között, mint a malária, dengue láz, nyugat-nílusi vírus vagy a Zika-vírus. A klímaváltozás sem segít, a globális felmelegedéssel jelentősen növekszik a szúnyogok által terjesztett betegségekkel való megfertőződés esélye. Ezért fontos a megelőzés a szúnyogcsípés esetében is.

Forrás: Time, fotó: Getty Images, Unsplash