A legégetőbb kérdések a kakilással kapcsolatban: rendszeresség, kávé és vécén ülés

2024. július 13.
Mennyi a normális széklet naponta? Egyáltalán kell naponta kakilnunk? Mit tegyünk, ha fura állagú vagy színű a székletünk? A gasztroenterológus minden fontos kérdésre válaszolt, amit nem merünk feltenni az orvosunknak!
Gasztroenterológus válaszai kakilással kapcsolatos kérdésekre
  • Mindenkiben felmerülnek kérdések a kakilási szokásokkal kapcsolatban időnként, ám nem biztos, hogy fel merjük tenni ezeket az orvosunknak.
  • Dr. Trisha Pasricha gasztroenterológus minden székeléssel kapcsolatos kétségünket eloszlatja és válaszol a legégetőbb kérdéseinkre.
  • Hányszor egészséges kakilni naponta? Mit tegyünk, ha furcsa dolgokat tapasztalunk a székletünkkel kapcsolatban?

A széklet nem csak azért fontos, mert így távoznak a felesleges salakanyagok a szervezetünkből. Egészségi állapotunkkal kapcsolatban is sokat elárul, hányszor kakilunk, milyen a széklet állaga, színe, szaga. A bélműködésünk azonban gyakran szokatlan dolgokat produkál, amivel kapcsolatban számos kérdésünk felmerülhet. 

Még mindig tabutéma a székelés, ezért Dr. Trisha Pasricha gasztroenterológus név nélkül válaszolta meg a leggyakoribb kérdéseket a kakilással kapcsolatban.

1. A széklet rendszeressége

„Egészen 48 éves koromig (most 51 éves vagyok) olyan rendszeres volt a székletem, hogy órát lehetett volna igazítani hozzá. Azóta azonban egyre ritkábban érzem azt, hogy teljesen kiürítettem volna a bélrendszerem székeléskor, mint ahogy azt a 30-as, 40-es éveimben tapasztaltam. Nem is emlékszem, mikor volt utoljára olyan sürgető székelési ingerem, mint amit régen a reggeli kávé után éreztem. 

Ugyanúgy eszek zabkását, napi 2-3 csésze kávét iszok, ugyanannyi vizet fogyasztok stb. Próbálok mindennap mozogni, helyesen étkezni. Nemrég elkezdtem reggelente útifűmaghéjat enni reggelente vízzel, de nem érzem úgy, hogy bármi változást hozott volna a kakilásban. 

Normális ez ebben a korban már? Egyszerűen el kell fogadnom, hogy lelassult az anyagcserém? Mit tehetek, hogy a székelés ugyanolyan legyen, mint fiatalabb koromban?” – kérdezte a gasztroenterológustól egy középkorú nő.

Miért változik meg a kakilás a kor előre haladtával? Mi a normális és egészséges széklet?

Miért változik meg a kakilás a kor előrehaladtával? Mi a normális és egészséges széklet?

A gasztroenterológus válasza a széklet rendszerességével kapcsolatos kérdésre:

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy életünk során soha nem kellett megszenvednünk a rendszeres bélmozgásért, sokkoló, amikor elveszítjük ezt a képességet. Jó hír, hogy nagy eséllyel vissza lehet szerezni! 

Ahogy öregszünk, a testünk változik, és hajlamosabbá válhatunk a székrekedésre. A nőknél – ha semmi más nem is változik az életünkben – a menopauza és a hormonális átalakulás nagyban hozzájárul ehhez. 

Sokat tehetünk azért, hogy a székelés ugyanolyan maradjon, mint fiatalabb korban:

  • Az útifűmaghéj valóban hatékony, ám egy 2021-es kutatás szerint a székrekedés ellen napi 2 kiwi elfogyasztása még jobb lehet.
  • A székletlazítók – mint a szenna például – a belek stimulálásával segíthetnek a lelassult anyagcserén. Ezeket nem kell mindennap szednünk, csak ha úgy érezzük, szükségünk van egy kis segítségre a kakiláshoz.

2. Mennyi a normális széklet? És milyen?

„A testvérem azt mondja, hogy neki ez a normális széklet, évek óta így működik. Nem hajlandó orvoshoz menni. A széklete vizes, laza, és naponta négyszer vagy többször is kakil. Azt azért bevallotta, hogy jó lenne, ha nem kellen ilyen sokszor vécére mennie… Mi segíthet? Amit még tudni kell róla, hogy 2-es típusú diabétesze van és kb. 20 kiló súlyfelesleget is cipel.”

A gasztroenterológus válasza a normális széklettel kapcsolatos kérdésre:

Azért fontos ez a kérdés a gasztroenterológus szerint, mert valójában senki sem tudja pontosan, mi számít normális kakilásnak. (Nem csoda, ha a Google-ben indított keresések nagyon gyakran kezdődnek úgy, hogy normális-e a széklet, ha…)

Az, hogy a napi egy széklet az egészséges, a 19. századból ered. Ekkoriban kezdték ezt irányelvnek tekinteni. Viszont az, hogy hányszor megyünk el vécére egy nap, teljesen egyénfüggő. Számos dolog befolyásolja, hányszor kakilunk egy nap:

  • Étkezés
  • Testmozgás rendszeressége
  • Stressz
  • Cirkadián ritmus és az alvás

Az orvos általában azt mondja a pácienseinek, az a normális, ami kényelmes számukra. Ez valahol a napi 3 és heti 3 székelés közé esik átlagosan.

3. Ennyit ülhetünk a vécén büntetlenül

„Mennyire káros, ha valaki sokáig trónol a vécén kakiláskor? Milyen hosszú ideig szabad ülni egyáltalán a vécén?” – teszi fel a sokakat érintő kérdést egy húszas éveiben járó nő.

A gasztroenterológus válasza arra a kérdésre, mennyi ideig szabad a vécén ülnünk:

Rossz hír, de valóban nem szabad a vécén olvasgatnunk és hosszú ideig üldögélnünk kakilás után. A legnagyobb veszélyt a medencefenék izmaira gyakorolt megnövekedett nyomás és az ennek következtében kialakuló aranyér jelenti. Ezt tudományos kutatások is alátámasztják. 

Ha 5 percnél többet töltünk a vécén kakiláskor, tegyük fel magunknak a kérdést: miért? Azért, mert nehezen ürül ki a széklet, ami azt jelenti, hogy székrekedésünk van, és más megoldást kell találnunk a problémára? Vagy azért, mert telefonozunk, olvasunk, ami eltereli a figyelmünket? Ha hajlamosak vagyunk elidőzni a vécén ülve, érdemes beállítanunk egy órát, amikor leülünk a vécére, hogy jelezzen. Így valóban távozhatunk a helyiségből, amikor végzünk a dolgunkkal.

4. Kávé és kakilás

„Miért van az, hogy csak a reggeli kávéval tudok elmenni kakilni? Ha nem iszok kávét, nem tudok vécézni. Szeretném csökkenteni a koffeinbevitelemet, elhagyni a reggeli kávét, de aggódom, mi lesz így a rendszeres bélmozgásommal. Milyen más megoldás lehet helyette?” – kérdezi egy 34 éves nő.

A gasztroenterológus válasza arra a kérdésre, mivel helyettesíthetjük a kávét, hogy tudjunk kakilni:

A kávéban található növényi hatóanyagok stimulálják a beleinket, így nagyban hozzájárulnak, hogy reggel könnyen el tudjunk menni vécére. Jó hír, hogy nem kell teljesen elhagynunk a kávét akkor sem, ha a koffeinbevitelünket szeretnénk csökkenteni. 

A kakilást ugyanis a koffeinmentes kávé is segítheti, ám a kutatások szerint ez csak feleannyira járul hozzá a bélmozgások gyorsításához. A másik megoldás, hogy teázni kezdünk. A teában található teofilin nevű hatóanyag is stimulálja a beleket. 

Forrás: Washington Post, fotó: Unsplash