9 takarítással kapcsolatos teendő, amit semmiképp se csináljunk a hétvégén

2024. július 14.
Így végre nem azzal töltjük majd a következő hétvégét, hogy a saját otthonunk rabszolgái vagyunk. Még akkor is érdemes szelektálni a takarítással kapcsolatos feladatok között, ha egyébként szeretünk vesződni a házimunkával.
Hétvégi takarítás
  • Teljesen jogos és érthető igény, hogy valaki tiszta és rendezett környezetet akar teremteni otthon.
  • A mentális jóllétünk érdekében muszáj megbarátkoznunk az elég tiszta otthon fogalmával a tökéletesen tiszta helyett.
  • Milyen takarítással kapcsolatos teendőket hagyhatunk ki a hétvégi feladatok közül, hogy végre legyen szabadidőnk is?

Ismerős dilemma hétvégén: takarítsunk vagy pihenjünk? Ha jót akarunk magunknak – és a családunknak –, muszáj elfogadnunk az elég tiszta lakás fogalmát. Fontos, hogy a saját magunkkal szemben támasztott elvárásainkat csökkentsük a takarításban, mert így értékes és nagyon fontos időt nyerhetünk a családunkkal, önmagunkkal. 

Mutatjuk, melyek azok a takarítással kapcsolatos teendők, amiket nyugodtan hagyjunk máskorra, hiszen egyrészt megvárnak, másrészt ezek nélkül is épp eléggé tiszta lesz az otthonunk.

Ezeket a takarítással kapcsolatos feladatokat hagyjuk el a hétvégén

1. A kárpitozott bútorok porszívózása

Bár ez egy fontos feladat, amely csökkentheti a port és meghosszabbíthatja a bútoraink élettartamát, nyugodtan halasszuk el ezt a takarítással kapcsolatos teendőt egy hétig vagy akár néhány hétig is. Ehelyett állítsuk vissza és rázzuk fel a párnákat, egyenesítsük ki az asztalokat és székeket, a bútorokat pedig hagyjuk máskorra.

2. Porszívózás a bútorok alatt

Ideje felfedeznünk magunknak azt a módszert, amit a közösségi oldalak bélyeg porszívózásnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy a szőnyegeket és a padlót felfrissítjük a porszívózással, ám a bútorok alatti területtel most nem foglalkozunk. Így időt és energiát spórolunk a takarításban.

3. Az ablakok közötti rés lemosása

Pollenszezonban rengeteg szennyeződés gyűlik össze az ablakok között. Ezt persze ki kell mosnunk innen, de ha nem minden hétvégén takarítjuk ki ezt a részt, akkor sem dől össze a világ.

4. Bútorfényezés

Tökéletesen elég, ha portalanítjuk a bútorokat. Nem kell minden egyes hétvégén a bútorápolóval is végigmennünk rajta. Tegyünk egy szívességet magunknak, és hagyjuk ki néha ezt a feladatot.

5. Háztartási gépek mélytisztítása

Tény, hogy nagyon jó, ha minden egyes hétvégén alaposan kitakarítjuk a mikrót vagy a sütőt. De az is teljesen rendben van, ha ezt egy olyan hétvégén, amikor annyi minden mást is csinálhatnánk, kihagyjuk. Egy gyors áttörlés, hogy a morzsákat és a cseppeket letakarítsuk, pont elég lehet most. Hagyjuk a többit későbbre, és kapcsolódjunk ki inkább.

6. A zuhany és fürdőkád kisúrolása

A fürdőszoba takarításánál hagyjuk ki a zuhanyt ezen a hétvégén

A fürdőszoba takarításánál hagyjuk ki a zuhanyt ezen a hétvégén

Ha egy elfoglalt és fárasztó hét áll mögöttünk, a fürdőtakarításnál ugorjuk át ezúttal a zuhanyt és a fürdőkádat. Takarítsuk ki a vécét, töröljük át a tükröt és a mosdókagylót, így frissnek hat a fürdőszobánk. A zuhanyt és kádat hagyjuk akkora, amikor pihentebbek vagyunk.

7. Kézzel mosott ruhák

Vannak olyan kényes ruhadarabok, amiket nem tehetünk be a mosógépbe. Hacsak nem akarjuk sürgősen viselni valamelyiket, ne most mossuk ki. Most csak olyan ruhákat mossunk, amit a gépbe is betehetünk.

8. Ritkán használt helyiségek takarítása

Ha vannak az otthonunknak olyan helyiségei, melyeket csak bizonyos alkalmakkor használunk, ne most akarjuk kitakarítani. Szorítkozzunk a konyhára, hálószobára, fürdőszobára.

9. Szelektálás és lomtalanítás

Nagyon fontos és hasznos dolog a lomtalanítás és szelektálás. Ha nincsen zsúfoltság körülöttünk, sokkal stresszmentesebb az otthonunk, sőt, a takarítás is könnyebb. Viszont a dolgok szelektálása megvárja, míg pihenünk egy kicsit és teljes figyelmünket a lomtalanításnak tudjuk szentelni.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Getty Images