Ha makulátlanul tiszta tükröt akarsz, ezzel tisztítsd

2023. október 14.
Ha egy tükör nem tiszta, az egész lakás rendezetlennek, koszosabbnak tűnik. Mutatjuk, milyen teljesen hétköznapi, minden konyhában megtalálható itallal érdemes megpucolnunk a tükröt, hogy folt- és csíkmentes legyen!
Tükör tisztítás szénsavas ásványvíz
  • Meglepő, de a szénsavas ásványvíz remek a tükör megtisztítására.
  • Nagyon egyszerűen ragyogóvá tehetjük a tükröket az otthonunkban a szénsavas ásványvízzel.
  • Nem csak a tükrök, de minden poros, foltos vagy fogkrémnyomos felület megtisztítására remek módszer.

Gyakran elfelejtjük a tükröket megtisztítani az otthonunkban, pedig ha foltosak, koszosak maradnak, az egész lakásunk rendetlenebbnek tűnhet. Szerencsére egy nagyon hatékony tisztítószer rejtőzik a kamránkban a tükrök megpucolására: a szénsavas ásványvíz.

Miért jó a szénsavas ásványvíz a tükrök tisztítására?

A szénsavas ásványvíz nem csupán tiszta víz. Pont ez a hozzáadott érték teszi tökéletes tisztítószerré az üvegfelületekhez, így az ablakhoz és tükörhöz például. 

A szén-dioxid, szódabikarbóna és kálium-szulfát, ami a szénsavas ásványvízben megtalálható, remekül oldja a koszt, rozsdafoltot és a zsíros szennyeződéseket. Ez azt jelenti, hogy a tükröt teljesen csík- és foltmentesen meg tudjuk tisztítani vele.

Hogyan mossuk le a tükröt szénsavas ásványvízzel?

Spricceljük a szénsavas ásványvizet a tükörre

Spricceljük a szénsavas ásványvizet a tükörre

Nagyon egyszerű dolgunk van, ha szénsavas vízzel szeretnénk megtisztítani a tükröket otthonunkban. Mutatjuk lépésről lépésre:

  1. Töltsünk szénsavas ásványvizet egy szórófejes flakonba.
  2. Spricceljünk a szénsavas ásványvízből az üvegfelületre, majd várjunk egy percet.
  3. Mikroszálas kendővel alaposan töröljük le a szénsavas ásványvizet a tükörről.

Érdemes fentről lefelé haladni a tükör vagy ablak tisztításakor. Így nem töröljük a koszt a már megtisztított részekre. 

Hogyan lehet még tisztább a tükör?

Mindenképp ízesítés nélküli, natúr szénsavas ásványvizet használjunk. A különböző adalékanyagok miatt ragacsos vagy foltos maradhat a tükör vagy üveg. 

Az is nagyon fontos, hogy amikor szénsavas ásványvízzel tisztítjuk a tükröt, ne használjuk a régi újságpapíros módszert. Ezzel ugyanis látszódhatnak a csíkok, ahol elhúztuk az újságpapírt. A mai újságokat ugyanis már más tintával nyomják és a papír kémiai összetétele is eltérő, mint 50 évvel ezelőtt. Ezért érdemes a szénsavas ásványvíz letörléséhez mikroszálas törlőkendőt, papírtörlőt vagy pamut konyharuhát használnunk.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash