Öt száj- és fogprobléma, ami a menopauza korai jele lehet

2024. július 17.
A menopauza a fogainkat sem kíméli. Mutatjuk, milyen fog- és szájpanaszokat okozhat a változókor, és hogyan előzhetjük meg ezeket. Sőt, sokszor ezek a problémák rejtett tünetei a klimaxnak.
Menopauza száj és fogtünetek
  • A klimax és a menopauza idején a test ösztrogénszintje csökken, ami hatással van a fogainkra és szánkra is.
  • A fogorvos elmondta, milyen fog- és szájproblémák kapcsolódhatnak a változókorhoz.
  • Az ösztrogénszint csökkenése a menopauza és klimax során nagyban növeli a fogágybetegségek esélyét, és gyengíti a csontokat a szájban.

A menopauza és klimax tünetei roppant szerteágazóak. Hőhullámok, hangulatingadozás a leggyakoribb panaszok, ám vannak olyan tünetek is, melyek sokkal specifikusabbak, és kevésbé ismertek. Ilyenek például a fog- és szájbetegségek.

Daniel Croley fogorvos elmondta, hogy „a menopauza idején a test ösztrogénszintje lecsökken, melynek hatására a nyáltermelés is csökken a szájban”. Ennek komoly következményei vannak a száj és fogak egészségére. „A nyál tisztítja a száj belsejét, semlegesíti a savakat és véd a fogszuvasodás, fogágybetegségek ellen. Ha kevesebb a nyál, megnövekszik a fogkőképződés és megváltozhat az ízlelés.”

De az ösztrogénszint csökkenése más módon is hatással van a száj és fogak egészségére: gyengítheti a csontokat a szájban és növeli a fogágybetegségek esélyét.

Mi az az öt fogprobléma, ami a menopauza közeledtét jelzi?

1. Száraz száj

Ez az egyik legtipikusabb jel, hogy lassan bekövetkezik a menopauza. Bár mindenkinél kialakulhat szájszárazság, különösen, ha orron át lélegzünk, mégsem szabad félvállról vennünk.

Egy 2018-as kutatás szerint a nők felénél kimutathatóan csökkent a nyáltermelés a klimax során más korban lévő nőkhöz képest. Ez vezethet száraz száj kialakulásához.

2. Égő száj szindróma

Égő száj vagy nyelv szindrómának nevezik azt az érzést, amikor valaki hosszú időn át tapasztal égető érzést a szájában. Ez a kutatások szerint a menopauza után igen gyakori, a nők 33 százalékánál jelentkezik.

Ha azt gyanítjuk, hogy az érzet nem lehet összefüggésben a menopauzával, érdemes orvoshoz fordulnunk, mert az égő száj szindróma bizonyos tápanyaghiány, stressz vagy szorongás esetén is felléphet.

3. Herpesz vagy afta a szájban

A menopauza során gyengül az immunrendszer. Ez növeli a herpesz és afták kialakulását a szájban, sőt, akár apró fekélyek is kialakulhatnak. Ezeket nem mindig könnyű észrevenni. Az alábbi tünetek esetén gyanakodhatunk:

  • Torokfájás
  • Égető érzés a szájban
  • Duzzadt nyirokcsomók

4. Fogínyvérzés

A fogíny minden életkorban érzékeny, ám a menopauza alatt különösen kényessé válhat. A hormonális változások ugyanis erőteljesen hatnak a fogínyünkre, megnő a fogágybetegségek, például a fogínysorvadás esélye. Ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

5. Az ajkaink érzékenyebbé válnak

Ha a szánk belsejére hatással van a menopauza, kívülről is tapasztalhatunk furcsa tüneteket. Például az ajkaink érzékenyebbé válhatnak a változókorban. Gyakrabban jelentkezhetnek gyulladásos betegségek, a fertőzéseket könnyebben elkaphatjuk, könnyebben kisebesedhet a száj sarka.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images, Unsplash