Ha így néz ki a napégésed, jobb, ha orvoshoz mész

2024. július 18.
Mutatjuk, melyik az a két jel, hogy a napégésünkkel célszerű orvoshoz mennünk, mert ez már nem csak egy egyszerű lepirulás. És arról sem szabad persze megfeledkeznünk, hogy ha nem látjuk a napégés jeleit a bőrünkön, akkor is nagy eséllyel komoly károkat okozott a napsugárzás a bőrünkben.
A napégéssel orvoshoz fordulni milyen tünetekkel kell
  • Szerencsére nem fordul elő túl gyakran, hogy a napégéssel orvoshoz kellene fordulnunk, de nem lehetetlen.
  • Leginkább a hólyagok megjelenése mutatja, hogy a napégéssel orvoshoz kell mennünk.
  • A bőrgyógyász elmondta, milyen tünetek esetén menjünk szakemberhez a napégéssel.

A napégés nyáron a felnőttek egyharmadát érinti minden évben a statisztikák szerint. A legtöbb esetben a napégés magától gyógyul, vagy legalábbis otthoni gyógymódokkal enyhíthetők a panaszok. Ugyanakkor előfordul, hogy a napégés olyan súlyos, hogy orvoshoz kell fordulnunk vele.

Mutatjuk, a bőrgyógyász szerint milyen tünetek esetén kell az orvoshoz fordulnunk!

Milyen súlyos a napégésünk?

„A napégés súlyossága széles skálán mozoghat – mondta Dr. Jennifer Tang bőrgyógyász. – A leggyakoribb esetben a napégés csak pirossággal, enyhe fájdalommal, hámlással jár. Súlyosabb a helyzet, ha hólyagok is megjelennek.”

Ha a test nagyobb felülete – például az egész hát vagy törzs – érintett, a napégésünk már olyan, mintha tűz okozta égési sérülés lenne. „Amikor a bőrünk védőrétegének ilyen nagy területét tulajdonképpen elveszítjük, a testünk a hőszabályozásra is képtelenné válik, illetve nagy mennyiségű vizet veszíthetünk. Ha a napégésünk nagy bőrterületen hólyagokkal jár, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Szerencsére ma már az ilyen súlyos napégés nem túl gyakori, köszönhetően annak, hogy a legtöbb ember tudatában van a napsugárzás veszélyeinek. 

Menjünk orvoshoz, ha a napégés hőgutával párosul

„A napégés általában nem súlyos, viszont előfordulhat, hogy a közérzetünkre is hatással van – mondta Dr. Kevin Boyd bőrgyógyász. – Ilyenkor betegnek érezzük magunkat, sőt, be is lázasodhatunk. Ezt nevezzük hőgutának.”

Az ilyen típusú, hőgutával járó napégés általában a nagy hőségben alakul ki. Zavartság, dehidratáció és szapora szívverés társulhat a napégés mellé, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz, ha ezt tapasztaljuk.

Napégés nélkül is károsodik a bőrünk

Fontos megjegyeznünk, hogy a napsugárzás hatására akkor is károsodik a bőrünk és növekszik a bőrrák kialakulásának esélye, ha nem égünk le. Az UV-sugárzás ilyenkor is dolgozik a bőrünkben.

Nagyon fontos, hogy csak megfelelő óvintézkedésekkel menjünk a napra, akár rövid időre is. 

  1. Délelőtt 10 és délután 4 között ne menjünk napra, ilyenkor a legerősebb az UV-sugárzás.
  2. Kétóránként kenjük újra a naptejet alaposan, és legalább 50 faktoros fényvédőt használjunk.
  3. Öltözzünk úgy, hogy a karok és a törzs védve legyen ruhával is a napsugarakkal szemben.
  4. Bizonyos gyógyszerek fényérzékennyé tehetnek, ezért ha antibiotikumot, akné elleni szereket szedünk, kerüljük a direkt napfényt.

„A pácienseimnek mindig azt mondom, nem félnünk kell a napsugárzástól, hanem védekeznünk – mutatott rá a bőrgyógyász. – Megfelelő ruházattal, széles karimájú kalappal és naptejjel biztonságosan élvezhetjük a nyarat és a napfényt, leégés és bőrkárosodás nélkül.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images